October 25, 2021

Baharat Spiced Baked Eggplat Pate


 Yield about 2 & 1/2 cups

1 medium eggplant, medium cubed

2 red bell peppers, medium cubed

1/2 large sweet onion, medium cubed

1/2 large red onion, medium cubed

6 medium cloves garlic, sliced

3 tablespoons olive oil

Bharat blend of spices (EatingWell Magazine, October 2021 Tweaked version for the recipe)

1/2 teaspoon ground pepper

1/4 teaspoon ground cinnamon

1/4 teaspoon ground coriander

1/4 teaspoon ground cumin

½ teaspoon paprika

¼ teaspoon ground cardamom

⅛ teaspoon ground cloves

⅛ teaspoon ground nutmeg

1/2 teaspoon salt

Preheat oven to 400°F (200°C). Place aluminum foil on a large rimmed baking sheet and spray with non-stick baking spray.

Combine the eggplant, peppers, onions in a large plastic bowl. Add olive oil and mix well. Sprinkle with spices and mix again.

Place mixture on a prepared baking sheet and spread evenly. In the end, sprinkle with garlic, and roast in the oven for about 30 to 35 minutes until everything has cooked down and is highly fragrant.

Remove from the oven and let cool a bit.

Scrape baked veggies into a plastic bowl and with immersion mixer processed until smooth pate. Check for spices. If needed, add more salt, ground black pepper, and lemon juice.

Keep refrigerated until 20 minutes of serving. Serve with crackers, matzo, toasted or dry-fried rye bread.


Паштет из запеченных овощей по-арабски

На 2 и 1/2 чашки

1 средний баклажан, нарезанный на среднии кубики

2 красных болгарских перца, нарезанные на среднии кубики

1/2 большой головки лука, нарезанного на средние кубики

1/2 большой головки красного лука, нарезанной на среднии кубики

6 средних долек чеснока

3 столовые ложки оливкового масла

Арабская смесь специй Бахарат

1/2 чайной ложки молотого черного перца

1/4 чайной ложки молотой корицы

1/4 чайной ложки молотого кориандра

1/4 чайной ложки молотого тмина

½ чайной ложки паприки

¼ чайная ложка молотого кардамона

⅛ чайной ложки молотой гвоздики

⅛ чайная ложка молотого мускатного ореха

1/2 чайной ложки соли

Разогреть духовку до 400 ° F (200 ° C). Выложить алюминиевой фольгой большой противень с бортиком и сбрызнуть антипригарным спреем для выпечки.

Смешать баклажаны, перец и лук в большой пластиковой миске. Добавить оливковое масло и хорошо перемешать. Присыпать специями и еще раз перемешать.

Выложить смесь на подготовленный противень и равномерно распределить. В конце посыпать чесноком и запечь в духовке примерно 30–35 минут, пока все не пропечется и не станет очень ароматным.

Вынуть из духовки и дать немного остыть.

Выложить запеченные овощи в пластиковую миску и взбить вертикальным миксером до получения однородной массы. Проверить на специи. При необходимости добавить еще соли, молотого черного перца и лимонного сока.

Хранить в холодильнике и вынуть за 20 минут до сервировки. Подавать с крекерами, мацой, поджаренным или обжаренным ржаным хлебом.


No comments: