November 08, 2017
Date, Feta and Red Cabbage Salad
I make this salad every 8-10 days. It goes really well and never boring.
Serves 4 to 6 as a side
1 to 1 1/4 pounds red cabbage (1 small head or half of a large one), sliced very thin
3 tablespoons olive oil
2 tablespoons lime or lemon juice (I use lime)
Salt and red pepper flakes (I used the mild Aleppo variety) to taste
About 1/2 cup pitted dates, coarsely chopped or sliced
4 ounces feta, crumbled into chunks
1 tablespoon chopped flat-leaf parsley
2 teaspoons well-toasted sesame seeds
Toss cabbage with olive oil and first tablespoons of lime juice, plus salt and pepper, coating leaves evenly. Taste and add more lime juice, salt and pepper to taste. I do this a few times, making sure I really get this base well seasoned because it will be hard to do it as well later.
Toss dressed cabbage gently with half of dates and feta. Sprinkle with remaining dates, then feta, then parsley and sesame seeds. Dig in.
Салат из красной капусты, брынзы и фиников
На 4-6 порций
500-600 грамм красной капусты (1 маленькая головка или половина большой), тонкой нашинкованной
3 столовые ложки оливкового масла
2 столовые ложки лимонного сока
Соль и красный перец по вкусу
Около 1/2 чашки фиников, нарезанныч на небольшие кусочки
120 грамм брынзы, порезанной на средние кусочки
1 столовая ложка нарезанной петрушки
2 чайные ложки хорошо поджаренных семян кунжута
Перемешать капусту с оливковым маслом и соком лайма или лимона, а также добавить соль и перец, Всё хорошо перетереть и попробовать. Если нужно добавить больше сока лайма, соль и перец. Я делаю это несколько раз, чтобы убедиться, что капуста хорошо заправлена.
Добавить в капусту половину фиников и брынзы. Выложить в салатную тарелку и посыпать оставшимися финиками, брынзой, петрушкой и семенами кунжута.
Recipe comes from Smitten Kitchen
November 06, 2017
Veggie Rassolnik
Makes 4 servings
4 cups vegetable broth
2 cups water, room temperature
2 tablespoons vegetable oil
1 medium size yellow onion, chopped
2 medium size carrots, peeled and diced
1 tablespoon tomato paste
4 medium size potatoes, peeled and cut into medium cubes
4 medium size pickles from jar, diced or shredded on large holes of the grater
1/3 cup quick barley
1 tablespoon lemon juice
1/8 teaspoon garlic chili sauce
Salt, sugar and black pepper to taste
parsley, chopped for garnish
Sour cream for serving
Pour broth and water into large soup pan and bring to boil over the medium heat.
Meanwhile, heat the oil in a medium saucepan over high heat. Add onion and saute, stirring often, until until soft and translucent. Add carrots, a little bit of salt and saute for 4-5 minutes. Add tomato paste and saute 1 more minute.
Add potatoes to a soup pan and transfer carrot mixture. Cook for 8-10 minutes. Add quick barley and cook more 5-7 minutes. Add pickles, lemon juice, garlic-chili sauce and check for salt, pepper and sugar. Cook through for 5-7 minutes.
To serve, ladle the hot soup into bowls, garnish with chopped fresh parsley and sour cream.
Вегетарианский рассольник
На 4 порции
4 чашки овощного бульона
2 чашки воды, комнатной температуры
2 столовые ложки растительного масла
1 среднего размера головка лука, нарезаннaя на средние куски
2 моркови среднего размера, очищенные и нарезанные кубиками
1 столовая ложка томатной пасты
4 картофелины среднего размера, очищенных и нарезанных на кубики среднего размера
4 средних соленых огурца из банки, нарезанные кубиками или натертых на крупной терке
1/3 чашки быстрой перловой крупы
1 столовая ложка лимонного сока
1/8 чайной ложки garlic-chili sauce
Соль, сахар и черный перец по вкусу
петрушка, мелко нарезанная
Сметана для сервировки
Налить бульон и воду в большую суповую кастрюлю и довести до кипения на среднем огне.
Между тем, нагреть растительное масло в сковороде на большом огне температуре. Добавить лук, уменьшить немного огонь, и жарить пока лук не станет мягким и полупрозрачным.
Добавить морковь, немного соли и жарить в течение 4-5 минут. Добавить томатную пасту и жарить еще 1 минуту.
Добавить картофель в суп-кастрюлю и морковную смесь со сковороды. Варить 8-10 минут.
Добавить перловую крупу и варить 5-7 минут. Добавить соленые огурцы, лимонный сок, garlic-chili sauce и проверить нa соль, перец и сахар. Варите еще 5-7 минут.
Подать с мелко нарезанной свежей петрушкой и сметаной.
November 01, 2017
Pesto Grissini Ukrainian style from Valentina Khamayko
Makes 18-20 medium size grissini
Dough:
2 teaspoons sugar
180 ml lukewarm water
1 & 1/2 teaspoons dry yeast
1 & 3/4 cup all-purpose flour (add more if you need)
1 & 1/2 teaspoons salt
Filling:
1 package fresh basil (about 30 gram), washed and dried
1/3 cup (around 50 gram) Parmesan cheese, grated (I used pepper jack)
3 gloves garlic, chopped
30 gram pine nuts
100 ml sunflower oil (you can start to add 50 ml and see if you need more. I added 100 ml and had filling leftovers.)
1 tea spoon lemon juice
In the small bowl, combine water and sugar. Stir until sugar dissolves and add yeast. Let sit until the mixture starts to bubble, about 20 minutes.
In a large bowl, mix flour and salt and make a well in a center. Add yeasted mixture and knead a dough until dough is absolutely soft and elastic. Dough should no longer be sticky. Scrape the dough into a small bowl coated with very little of sunflower oil. Turn dough to distribute oil on all surfaces.
Cover bowl with plastic wrap and let rise until doubled in bulk, about an 2 hours.
Make a filling, place all ingredients into bowl of food processor and process until smooth paste.
Preheat oven to 350 F (180 C) and line a large baking sheet (sized 14 by 16 inches) with parchment paper.
Turn the dough out on a lightly floured surface. Divide it in half. Roll out first piece of dough into 13 x 14 inch rectangle and spread almost half of filling all over the dough. Fold the dough in half lengthwise and using a pizza cutter or sharp knife, cut into 1/2 inch strips. Twist each strips and place on baking sheet. Repeat with second dough ball.
Bake for 15-17 minutes or until golden brown. Serve at room temperature.
Хлебные палочки гриссини: рецепт от Валентины Хамайко
Ингредиенты для теста:
Мука – 250 г,
сахар – 2 ч. л.
дрожжи – 5 г
соль – 5 г
вода – 175 -180 мл
Для начинки (соус песто):
1 большой пучок зеленого базилика (Я использовала стандартную упаковку свежего базилика вессом 30 грамм. Этого было достаточно. )
тертый пармезан – 50 г
чеснок – 3 зубка,
кедровые орешки – 30 г
растительное масло – 100 мл
сок лимона – 1ч. л.
Дрожжи измельчить, перемешать с сахаром и в небольшой чашке развести теплой водой. Дать постоять в теплом месте 20 мин.
Муку с солью просеять в глубокую миску. Вливая воду с дрожжами, вымесить мягкое тесто. Накрыть тесто пищевой пленкой и оставить подходить в теплом месте без сквозняков на 1 ч 30 мин – 2 ч.
Приготовить соус. Базилик промыть, перебрать и обсушить, листики оборвать и в чаше блендера соединить с пармезаном, очищенными зубками чеснока и орешками. Вливая тонкой струйкой растительное масло, измельчить до получения однородной массы.
Тесто раскатать в пласт толщиной 5 мм и смазать соусом. Сложить пласт вдвое и с помощью острого ножа нарезать длинными полосками шириной 1 см. Каждую полоску свернуть в спираль.
Изделия выложить на выстланный пергаментом противень и выпекать до подрумянивания при 180С.
Recipe comes from Lisa
October 30, 2017
Raspberry and Beet Chèvre
1/2 cup fresh raspberries
2 ounces roasted beets (about 1 medium beet), quartered
1 tablespoon pomegranate molasses
1/2 teaspoon orange zest
4 ounces chèvre, softened salt
Place the raspberries, quartered beet, pomegranate molasses, and orange zest in a food processor or high-powered blender. Blend on high until a smooth slurry forms. Scrape down the sides with a spatula and add the chèvre and pinch of salt. Continue to blend until all the ingredients are well incorporated.
Transfer to a bowl and chill for at least an hour before serving to encourage it to thicken. This dip keeps well covered in the refrigerator for up to 5 days.
Recipe comes from Food 52
October 25, 2017
Lemon Glazed Eggless Vanilla Cake With Sliced Almonds
Most of my coworkers are from India. Therefore, they have some dietary restrictions, which I have to accomodate for fall potluck. I found a recipe to satisfy all of my coworkers and. actually, most of them asked for recipe. So, I post the recipe and some pictures from the potluck.
2 and 1/2 cups All Purpose Flour
2 teaspoons Baking Powder
1 teaspoon Baking Soda
1/4 teaspoon Salt
2 tablespoons Sugar
1 (14 oz) can Sweetened Condensed Milk
1 cup orange juice
1/2 cup water
2 tablespoons Vinegar
2 tablespoons Vanilla Extract
1/2 cup Melted Butter
Glaze
1 & 1/2 cup powdered sugar
2 tablespoons butter, melted
2 tablespoons lemon juice ( add a little bit more, if you feel glaze is not enough spreadable)
1/4 cup sliced almonds
Preheat the oven at 350 F/180 C for 15 minutes. Lightly grease a 9 x 13 inch pan and line it with parchment paper.
In a large bowl sift together the flour, baking powder, baking soda and salt. Mix in the sugar.
Make a well in the center of the dry ingredients and stir in the the wet ingredients one by one. Stir the mixture together using a whisk. Some lumps is okay.
Pour the batter in the prepared pan and tap the pan to even it out and break the air bubbles if any.
Bake it for 25-35 minutes. Transfer the pan to a cooling rack and prepare glaze. Mix all ingredients for the glaze and spread 3/4 of the mixture on a top of the almost cooled cake. Sprinkle with sliced almonds and drizzle with rest of the glaze. Slice and serve. It can be stored covered at room temperature for 2 days.
Ванильный торт без яиц, нo с лимонной глазурью и миндалем
2 и 1/2 чашки муки
2 чайных ложки разрыхлителя
1 чайная ложка соды
1/4 чайной ложки соли
2 столовые ложки сахара
1 упаковка (14 унций) сгущенного молока
1 чашка апельсинового сока
1/2 стакана воды (125мл)
2 столовые ложки уксуса
2 столовые ложки ванильного экстракта
1/2 чашки (115 грамм) сливочного масла, растопленного
Глазурь
1 и 1/2 стакана сахарной пудры
2 столовые ложки сливочного масла, расплавленного
2 столовые ложки лимонного сока, если нужно добавьте немного еще
1/4 чашки тонко нарезанного миндаля
Разогреть духовку до 350 ° F / 180 ° C в течение 15 минут. Слегка смазать форму размером 9 x 13 дюймов и выстелить ее пергаментной бумагой.
В большой миске смешать вместе муку, разрыхлитель, пищевую соду и соль. Добавить сахар.
Сделать углубление в центре перемешанных сухих продуктов и добавить все остальные ингридиенты. Все хорошо перемешать. Если в тесте есть небольшие кусочки, то они распустятся при выпечке.
Вылить тесто в подготовленную форму и встряхнуть для удаления воздуха из теста..
Выпекать в течение 25-35 минут. Вынуть из духовки и дать немного остыть. Приготовить глазурь. Смешать все ингредиенты для глазури и использовав 3/4 глазури помазать верх торта. Посыпать нарезанным миндалем и побрызгать оставшейся глазурью. Дать полностью остыть и нарезать на порционные куски. торт можно хранить при комнатной температуре в течение 2 дней.
Idea comes from Eggless cooking
October 24, 2017
Glazed Soy Sauce Brown Sugar Chicken Thighs
The best part of the recipe is a sauce, which compliments chicken in many ways.
Servings 4
1/2 cup brown sugar
1/2 cup soy sauce
2 Tablespoons white vinegar
1 Teaspoon ground ginger
4 cloves garlic , minced
4 chicken thighs
1 Tablespoons olive oil
Preheat the oven to 375 degrees. Rub the thighs with the olive oil. Salt and pepper the thighs on both sides. Place them in a 10 inch ovenproof skillet . (I used a cast iron skillet). Saute the thighs 3 -5 minutes without moving them until skin is lightly browned.
Transfer the chicken to a plate, pour off any drippings from frying. Place the chicken thighs back into the pan, skin side up. Pour the soy sauce mixture over the chicken. Roast about 25 minutes ( baked 35 minutes), basting occasionally until chicken is cooked through and juices run clear. Serve with the sauce and vegetables.
Куриные бедрышки в сладкoм соевом соусе.
На 4 порции
1/2 чашки коричневого сахара
1/2 чашки соевого соуса
2 столовых ложки столового уксуса
1 чайная ложка молотого имбиря
4 зубчика чеснока, мелко нарезанного
4 куриных бедра
1 столовая ложка оливкового масла
Нагреть духовку до 375 Фаренгейт.
Посолить, поперчить и полить оливковым маслом курятину.
Поджарить в течении 3 -5 минут на разогретой сковороде до светло коричневого цвета.
Переложить поджаренную курятину в форму с бортиками кожурой наверх. Смешать все ингридиенты для соуса и залить курицу. Запекать около 25 минут (я запекала 35 минут). Каждые 3-5 минут поливать соусом. Курятина готова, когда сок будет прозрачным, т.е. без крови. Подавать курятину теплой с соусом.
Соус просто прекрасен.
Recipe comes from Bunny's warm oven
October 19, 2017
Quick Russian Cabbage Cake
Makes 1 9-inch round cake
Dough
1 & 1/2 cup all-purpose flour
1/2 teaspoon baking soda
1/4 teaspoon salt
150 ml buttermilk
1/3 cup (100 gram) mayonnaise
3 eggs, room temperature
Filling
2 tablespoon vegetable oil
1 medium onion, chopped
1 pound green cabbage, thinly sliced
1 medium carrot, peeled and shredded
1/2 teaspoon fresh ginger, minced
1/4 teaspoon sugar
1/8 teaspoon garlic-chili sauce for heat
Salt and pepper to taste
To make filling, heat the oil in a large nonstick skillet over the medium heat. Add the onion. Cook, stirring, until tender, about 5 minutes. Add carrots and cook for 3-5 minutes. Add cabbage and a generous pinch of salt and cook, stirring, until it begins to wilt, about 5 minutes. Add ginger, sugar and garlic-chili sauce. Stir together and cook uncovered for more 3-5 minutes. Taste and adjust the seasonings with salt and pepper. Take from the heat and cool almost to the room temperature.
Heat oven to 350°F, grease and sprinkle with dry bread crumbs 9-inch round form
In a medium bowl, mix flour, soda and salt. In another bigger bowl mix together buttermilk, eggs and mayonnaise. Add flour mixture to buttermilk one. Mix everything very well.
Pour half of the the dough into prepared form. Spread the filling over the dough and pour the remaining dough over the filling.
Bake 30 minutes until golden-brown color of the top.
Take out from the oven and give about 1-hour to cool completely. You can store leftovers covered in refrigerator for a day or two.
This cake might be done with any type of savory filling.
Быстрый заливной пирог с капустой
На 1 пирог диаметром 23-25 см
Тесто
1 и 1/2 чашки муки
1/2 чайной ложки соды
1/4 чайной ложки соли
150 мл кефира
1/3 чашки (100 грамм) майонеза
3 яйца, комнатной температуры
Начинка
2 столовые ложки растительного масла
1 средняя по величина головка лука, мелко нарезанная
500 грамм капусты, тонко нарезанной
1 средняя морковь, очищенная и измельченная
1/2 чайной ложки свежего имбиря, измельченного
1/4 чайной ложки сахара
1/8 чайной ложки garlic-chili sauce для пикантности
Соль и перец по вкусу
Для начинки нагреть масло в большой сковороде. Добавить лук. Тушить почти до полной готовности, около 5 минут. Добавить морковь и тушить еще 3-5 минут. Добавить капусту, соль и продолжать тушить, помешивая, около 5 минут. Добавить имбирь, сахар и garlic-chili sauce.
Перемешать вместе и протушить еще 3-5 минут. Проверить на соль и перец, если нужно, добавить. Снять с огня и остудить почти до комнатной темепратуры.
Нагреть духовку до 350 ° F, смазать и посыпать панировочными сухарями 9-дюймовую круглую форму.
В средней миске смешать муку, соду и соль. В другой большей миске смешать кефир, яйца и майонез. Добавить мучную смесь к кефирной. Все хорошо перемешать.
Вылить половину теста в подготовленную форму. Выложить и распределить начинку по всей поверхности теста и вылить оставшееся тесто поверх начинки.
Выпекать 30 минут до золотисто-коричневого цвета.
Вынуть из духовки и дайть около 1 часа полностью остыть. Вы можете хранить остатки в холодильнике. Этот пирог может быть сделан с любой несладкой начинкой.
October 15, 2017
Spiced cauliflower couscous
Serves 6
1 tablespoon olive oil
1 onion, thinly sliced
1 teaspoon ground coriander
1/2 small cauliflower, cut into small florets
2 tablespoons water (I added more)
1/2 cup coarsely chopped fresh cilantro
1 & 1/4 cups couscous
1 & 1/4 cups boiling water
Heat oil in a large saucepan; cook onion, stirring until soft. Add ground coriander and cauliflower; cook, stirring until fragrant. Add the water; cook until, covered about 10 minutes or until cauliflower is tender and water is absorbed. (I added a little bit water to cook full 10 minutes. ) Stir in half of fresh cilantro.
Meanwhile, combine couscous with boiling water in a large heatproof bowl. cover; stand about 5 minutes or until liquid is absorbed, fluffing with fork occasionally.
Stir cauliflower mixture into couscous, season to taste. Serve sprinkled with remaining fresh cilantro.
Serves with lemon slices.
Recipe comes from Mediterranean Cooking
Subscribe to:
Comments (Atom)






















