August 24, 2021

Honey and Banana Loaf


Serves 8

1/2 cup unsalted butter, softened

 3/4 cup light brown sugar (I used 1/2 cup mix od brown and cane sugars)

2 large eggs, lightly beaten

2 tablespoons honey

1 large ripe banana, cut into chunks

1 1/2 cup whole-wheat flour

1 1/2 teaspoon baking powder

2 teaspoons ground cinnamon

Preheat the oven to 350 F. Grease 9 x 5 loaf pan.

Combine the butter and sugar in a food processor for 1 minute until lighter in color. Add the beaten eggs and process until combined.

Put 1 tablespoon of the honey in a saucepan over low heat and warm for 1 minute until runny. Add to the food processor with banana and blend until smooth. Add the flour, baking powder, and cinnamon and process until well combined. If dough is sticky, add several tablespoons of buttermilk (personal note)

Spoon evenly into the loaf pan and bake for 35-40 minutes or until a skewer comes out clean when inserted into the center of the cake. Leave in the pan for 5 minutes before turning out on a rack. Warm the remaining honey in a saucepan over low heat for 1 minute or until runny. Brush the warm cake with warm honey. Serve warm or cool.

Store leftovers in aluminum foil tightly wrapped.


Медовый кекс с бананом

На 8 порций

1/2 чашки размягченного несоленого сливочного масла

3/4 чашки светло-коричневого сахара (я использовала 1/2 чашки смеси коричневого и тростникового сахара)

2 больших яйца, слегка взбитых

2 столовые ложки меда

1 большой спелый банан, нарезанный кусочками

1 1/2 чашки цельнозерновой муки

1 1/2 чайной ложки разрыхлителя

2 чайные ложки молотой корицы

Разогреть духовку до 350 F (180 Ц). Смазать маслом форму для выпечки кексов (9 x 5 дюймов).

Смешать масло и сахар в кухонном комбайне в течение 1 минуты, пока смесь не станет светлее. Добавить взбитые яйца и перемешать.

Выложить 1 столовую ложку меда в кастрюлю и нагреть на слабом огне в течении 1 минуты до жидкого состояния. Добавить в кухонный комбайн мед и банан; взбивать до однородной массы. Добавить муку, разрыхлитель и корицу и перемешать до однородной массы. Если тесто очень густое, добавить несколько столовых ложек кефира или пахты (личное примечание).

Равномерно выложить ложкой в форму для выпечки кекса и печь 35-40 минут или до тех пор, пока лучинка не выйдет чистой из центра торта. Оставить в форме на 5 минут, прежде чем выкладывать на решетку. Нагреть оставшийся мед в кастрюле на слабом огне в течение 1 минуты или до жидкого состояния. Смазать теплый пирог теплым медом. Подавать теплым или прохладным.

Хранить остатки в алюминиевой фольге, плотно обернув их.


Recipe come from "Sweet Food" by Kay Scarlett


August 23, 2021

Potato salad with tuna and preserved lemon


 Yileds 6 servings

2 lb. Yukon gold potato (9-10 medium size potato)

Kosher salt

6 eggs

⅔ cup mayo

3 tablespoons buttermilk or sour cream

Ground black pepper

1 can (5 oz.) tuna (preferably in olive oil)

¼ cup chopped preserved lemon (preferably homemade)

¼ red onion, diced

12 pitted Kalamata olives, chopped

¼ cup chopped cilantro

2 celery stalks, sliced

1-2 tablespoons harissa (optional, preferably homemade)


Peel potatoes and cut to quarters. Put in a saucepan and cover in water and add a tablespoon kosher salt. Bring to boil over high heat, then cover, reduce heat to low and cook for about 10 minutes until potatoes are fork tender (be careful not to overcook.) Remove from heat and drain, keep in a colander, covered in towel, until cold enough to handle (about 15 minutes.)

To cook the eggs, bring lightly salted water to boil in a saucepan. Use a spoon to gently drop eggs into boiling water and cook for 7 minutes. Drain and move eggs to ice water to stop cooking process.

Cut warm potato to bite size pieces and put in a large bowl.

Mix mayo, buttermilk, 1 teaspoon salt and black pepper in a small bowl, pour over warm potato and mix gently. Peel eggs, dice and add to potatoes. Drain tuna and add in chunks. Add preserved lemon, red onion, olives, cilantro and celery and mix very gently. Adjust salt to taste.

You may add harissa to the salad or serve it on the side for each person to add their own.

Potato salad keeps in a sealed container in the fridge up to 3 days.


Recipes come from Vered's Israeli Cooking

August 05, 2021

Sweet Ricotta Slices with Roasted Walnuts Filling


Yields 16 large cookies

1 & 1/3 cups all-purpose flour

1/3 cup granulated sugar

1 tablespoon baking powder

1/8 teaspoons salt

1/3 cup whole milk ricotta cheese

2 tablespoons butter, melted

1 large egg yolk

2 tbsp whole milk

1 teaspoon pure vanilla extract

1/4 teaspoon rosewater

Filling

1 cup walnut pieces, medium size

! & 1/2 tablespoons butter, melted

1/4 cup powdered sugar

1 teaspoon lemon juice

Egg wash

1 egg white, lightly beaten

Sesame seeds for sprinkling


Pulse flour, sugar, baking powder, and salt in a food processor to blend. Add ricotta, butter, milk, vanilla extract, and rosewater. Pulse just until the mixture beginning to form a bowl. Shape dough into a disk, wrap it into wax paper, and refrigerate for up to overnight.

To roast walnuts, place a skillet and heat over medium-low. Add nut, spread nuts in a single layer in a pan. Stir occasionally and cook for about 8 minutes. Be watchful, careful to not allow nuts to burn. Allow cooling.

Place walnuts into the bowl of a food processor and process until all nuts are ground. Remove ground walnuts in a medium bowl and add powdered sugar, butter, and lemon juice. Mix well. Set aside.

Preheat oven to 350 F (180 C). Place parchment paper on a large cookie sheet and grease with some vegetable oil and non-stick baking spray.

Remove dough from the refrigerator and half into two equal parts. Roll each one into a 12 x 8-inches rectangle. Spread prepared filling in a single layer over one of the rectangles and cover with another one. Cut into half lengthwise and cut each side into 8 slices.

Place each slice on a cookie sheet, brush with egg white and sprinkle with sesame seeds. Bake for about 10-12 minutes on a lower shelf and 5-7 minutes on the upper one. Remove from the oven and cool completely.

Keep in an air-tight container for a couple of days.


Сладкие ломтики из сыра рикотта с начинкой из жареных грецких орехов

На 16 больших печений.

1 и 1/3 чашки белой муки

1/3 чашки сахарного песка

1 столовая ложка разрыхлителя

1/8 чайной ложки соли

1/3 чашки сыра рикотта

2 столовые ложки растопленного сливочного масла

1 большой яичный желток

2 столовые ложки цельного молока

1 чайная ложка чистого экстракта ванили

1/4 чайной ложки розовой воды

Начинка

1 чашка кусочков грецкого ореха среднего размера

! & 1/2 столовых ложки сливочного масла, растопленного

1/4 чашки сахарной пудры

1 чайная ложка лимонного сока

Для помазки

1 яичный белок, слегка взбитый

Семена кунжута для посыпки

Смешать муку, сахар, разрыхлитель и соль в кухонном комбайне. Добавить рикотту, масло, молоко, экстракт ванили и розовую воду. Провернуть до тех пор, пока смесь не начнет формировать шар. Вынуть тесто из чашки комбайна, сформировать из теста диск, завернуть его в вощеную бумагу и поставить в холодильник на ночь.

Чтобы обжарить грецкие орехи, нагреть сковороду на среднем огне. Добавить орехи. Время от времени помешивать и жарить около 8 минут. Снять с огня и дать остыть.

Выложить грецкие орехи в чашу кухонного комбайна и измельчить. Добавить сахарную пудру, масло и лимонный сок. Хорошо перемешать. Выложить в среднюю миску и отложить в сторону.

Разогрейть духовку до 350 F (180 C). Выложить пергаментной бумагой большой противень и смазать растительным маслом и антипригарным спреем для выпечки.

Достать тесто из холодильника и поделить на две равные части. Раскатать каждую часть в прямоугольник размером 12 х 8 дюймов. Подготовленную начинку выложить одним слоем на один из прямоугольников и накрыть другим. Разрезать пополам вдоль и разрезать каждую сторону на 8 ломтиков.

Положить каждый ломтик на противень, смазать яичным белком и посыпать кунжутом. Выпекать 10-12 минут на нижней полке и 5-7 минут на верхней. Вынуть из духовки и полностью остудить.

Хранить в герметичном контейнере пару дней.


July 29, 2021

Quick Pizza with Olive Oil Crust


Serves 4 (2 peices per serving)

3/4 cup all-purpose flour

3/4 cup whole-wheat flour

1/2 teaspoon salt

1 teaspoon baking powder

100 ml water, room temperature

4 tablespoon olive oil

For sauce

1/3 cup + 2 tablespoons tomato sauce

1 & 1/2 teaspoons tomato paste

For topping

Black and green olives, sliced

Sauteed mushrooms

Red pepper, half-moon sliced

For sprinkling

Any cheeses

Parsley, chopped

In a medium bowl, mix tomato sauce and tomato paste. Set aside.

In a large plastic bowl, add all-purpose flour and whole-wheat one. Mix with salt and baking powder. Add water and olive oil. Knead dough. Cover with a towel and leave on a counter for 20 minutes.

Preheat the oven to 350 F (180 C). Place parchment paper on a large cookie sheet. Spray with non-stick baking spray and sprinkle with cornmeal.

Meanwhile, sauté mushrooms. Clean mushrooms by gently wiping with a paper towel or using a mushroom brush. Slice into thick slices (about ½"). Add 1 teaspoon oil to a pan and heat over medium-high heat. Add sliced mushrooms, sprinkle with some salt, and ground black pepper. Quickly stir and sauté for about 3-4 minutes. Remove from the heat and set aside.

Roll out the dough into an 11-inch circle. Transfer dough on a prepared cookie sheet. Spread all over with tomato mixture and sprinkle with cheeses. Top with mushrooms, olives, peppers. You can add any topping of your choice.

Bake for about 15-18 minutes. Remove from the oven and 5 minutes to cool. Sprinkle with parsley. Cut into eights and serve warm.


Быстрая пицца с основой на оливковом масле

На 4 порции (2 штуки на порцию)

3/4 чашки белой муки

3/4 чашки цельнозерновой муки

1/2 чайной ложки соли

1 чайная ложка разрыхлителя

100 мл воды комнатной температуры

4 столовые ложки оливкового масла

Для соуса

1/3 чашки + 2 столовые ложки томатного соуса

1 и 1/2 чайных ложки томатной пасты

Для посыпки

Черные и зеленые оливки, нарезанные

Обжаренные грибы

Красный перец, нарезанный полумесяцем

Любые сыры

Петрушка, нарезанная

В миске среднего размера смешать томатный соус и томатную пасту. Отложить в сторону.

В большую пластиковую миску насыпать белую муку и цельнозерновую муку. Смешать с солью и разрыхлителем. Добавить воду и оливковое масло. Замесить тесто. Накрыть полотенцем и оставить отдыхать на 20 минут.

Разогреть духовку до 350 F (180 C). Выложить большой противень пергаментной бумагой. Сбрызнуть антипригарным спреем для выпечки и посыпать кукурузной мукой.

Тем временем обжарить грибы. Аккуратно протереть грибы бумажным полотенцем или щеткой. Нарезать толстыми ломтиками (около ½ дюйма). Добавить 1 чайную ложку подсолнечного масла в сковороду и нагреть на среднем или сильном огне. Добавить нарезанные грибы, посолить и поперчить по вкусу. Быстро перемешать и обжарить в течение 3-4 минут. Снять с огня и отставить.

Раскатать тесто в круг диаметром 11 дюймов. Переложить тесто на подготовленный противень. Намазать томатной смесью и посыпать сырами. Сверху выложить грибы, оливки, перец. Вы можете добавить любую другую начинку на ваш выбор.

Выпекать около 15-18 минут. Вынуть из духовки и за 5 минут остыть. Посыпать петрушкой. Разрезать на восьмерки и подавать горячим.



July 25, 2021

Cauliflower "Potato" Salad

Serves 6

3 cups cauliflower florets

6 tablespoons full-fat mayonnaise

2 tablespoons finely minced dill pickles

1 teaspoon yellow mustard 

1 teaspoon onion powder

1 teaspoon garlic powder

1⁄2 teaspoon salt

1⁄4 teaspoon ground sweet paprika

1⁄8 teaspoon ground black pepper

1⁄4 cup minced red onion

2 eggs, hard-boiled and chopped

2 tablespoons chopped fresh dill

In a medium saucepan over medium-high heat, add cauliflower and enough water to cover by 2 to 3 inches. Bring to a boil, then reduce heat and simmer about 5 minutes until fork-tender. Drain and cool completely.

In a large bowl, whisk together mayonnaise, pickles, mustard, onion powder, garlic powder, salt, paprika, pepper and onion. Add cauliflower, eggs and dill, and stir to combine.

Cover and refrigerate 1 hour or up to 5 days before serving.


Картофельный салат из цветной капусты.

На 6 порций

3 чашки цветков цветной капусты

6 столовых ложек майонеза

2 столовые ложки мелко измельченных соленых огурцов

1 чайная ложка желтой горчицы

1 чайная ложка лукового порошка

1 чайная ложка чесночного порошка

1⁄2 чайной ложки соли

1⁄4 чайной ложки молотого сладкого перца

1⁄8 чайной ложки молотого черного перца

1⁄4 стакана измельченного красного лука

2 яйца, сваренные вкрутую и мелко нарезанные

2 столовые ложки мелко нарезанного свежего укропа

В небольшую кастрюлю добавить цветную капусту и покрыть водой. Доведисти до кипения на среднем огне, убавить огонь и варить около 5 минут, пока капуста не станет мягкой. Порпбовать вилкой. Слить и дать полностью остудить.

В большой миске взбить майонез, соленые огурцы, горчицу, луковый порошок, чесночный порошок, соль, перец, перец и лук. Добавить цветную капусту, яйца. все хорошо перемешать.

Накрыть пищевой пленкой и поставить в холодильник на 1 час. В холодильнике можно хранить до  5 дней.


Recipe comes from "Keto BBQ," by Faith Gorsky and Lara Clevenger (Simon & Schuster, 2021)

July 22, 2021

Quick Pepper Marinated Salad

Yields 1 quarter glass jar

2 medium yellow onions, peeled and cut into small squares

3 medium garlic cloves, minced

1 red sweet pepper, cleaned and cut into small squares

1 yellow sweet pepper, cleaned and cut into small squares

1 green sweet pepper, cleaned and cut into small squares

1/2 medium bunch parsley, finely chopped

1 teaspoon dry oregano

1 teaspoon dry rosemary

1 teaspoon ground black pepper

1 tablespoon salt

1/4 teaspoon sugar (optional)

1/4 cup olive oil

Apple cider vinegar to taste for serving

In a large bowl, mix all ingredients except apple cider vinegar. Pack into a glass jar. Leave on a kitchen counter for about 2 hours and refrigerate overnight. About half an hour before serving, remove from the refrigerator, add apple cider vinegar to taste and mix again. 


Быстрый маринованный салат со сладким перцем

На 1 литровую банку.

2 средних желтых луковицы, очищенных и нарезанных небольшими квадратами

3 средних измельченных зубчика чеснока

1 красный перец, очищенный и нарезанный небольшими квадратиками

1 желтый перец, очищенный и нарезанный небольшими квадратиками

1 зеленый перец, очищенный и нарезанный небольшими квадратиками

1/2 среднего пучка петрушки, мелко нарезанной

1 чайная ложка сухого орегано

1 чайная ложка сухого розмарина

1 чайная ложка молотого черного перца

1 столовая ложка соли

1/4 чайной ложки сахара (по желанию)

1/4 стакана оливкового масла

Яблочный уксус по вкусу для подачи

В большой миске смешать все ингредиенты, кроме яблочного уксуса. Выложить в стеклянную банку. Оставить на кухонном столе примерно на 2 часа и потом поставить в холодильник на ночь. Примерно за полчаса до подачи вынуть из холодильника, добавить по вкусу яблочный уксус и снова перемешать.


Recipe from group on Facebook "Recipes Learn"

July 17, 2021

Maple Pecan Goat Cheese Sugar Cookies


Yields 17 medium-to-large cookies

1 and 1/4 cups all-purpose flour

1/4 teaspoon baking soda

1/2 teaspoon baking powder

1/4 teaspoon salt

4 Tablespoons unsalted butter softened to room temperature

3/4 cups granulated sugar

2 ounces maple goat cheese softened to room temperature

2 Tablespoons pure maple syrup

1 large egg yolk

1/2 teaspoon vanilla extract

1/4 cup finely chopped pecans

Preheat the oven to 350ºF. Line a large baking sheet with parchment paper or a silicone mat. Set aside.

In a medium size bowl, toss together the flour, baking soda, baking powder, and salt. Set aside.

In a large bowl with a handheld mixer or the bowl of a stand mixer fitted with the paddle attachment, cream the butter and sugar on medium-high speed until light and fluffy (about 2-3 minutes). Add the goat cheese and beat again until completely combined, scraping down the sides and bottom of bowl with a spatula as needed. Add the maple syrup, egg yolk, and vanilla extract and beat until everything is incorporated.

Decrease the mixer speed to low and slowly add dry ingredients. Mix until a dough forms, then fold in the chopped pecans with a spatula.

Using a cookie scoop, gently roll dough into balls. Dough will be soft but still workable. Place on prepared baking sheet. Bake cookies for 10-11 minutes, until cookies are just set and slightly cracked on the top. Cookies will puff up but "deflate" as they cool. Allow to cool on the baking sheet for about 3 minutes, then transfer to a wire rack to cool completely. Cookies stay fresh in an airtight container at room temperature up to 1 week. Baked cookies may be frozen, up to 3 months. Rolled cookie dough can be frozen up to 2 months. Refrigerate rolled dough balls until firm then freeze. Place frozen dough balls on baking sheet and bake an additional 1-2 minutes.


Сахарное печенье с кленовым сиропом, орехами пеканом и козьим сыром

На 17 печений среднего размера

1 и 1/4 чашки белой муки

1/4 чайной ложки пищевой соды

1/2 чайной ложки разрыхлителя

1/4 чайной ложки соли

4 столовые ложки несоленого сливочного масла, размягченного до комнатной температуры

3/4 чашки сахарного песка

60 грамм козьего сыра, размягченного до комнатной температуры

2 столовые ложки чистого кленового сиропа

1 большой яичный желток

1/2 чайной ложки ванильного экстракта

1/4 чашки мелко нарезанных орехов пекан

Разогреть духовку до 350ºF. Выстелить большой противень пергаментной бумагой или силиконовым ковриком. Отложить в сторону.

В миске среднего размера смешать муку, пищевую соду, разрыхлитель и соль. Отложить в сторону.

В большой миске с помощью ручного электрического миксера взбить сливочное масло и сахар на средней или высокой скорости до получения легкой пышной массы (около 2–3 минут). Добавить козий сыр и снова взбить до полного смешивания, соскребая лопаткой со стенок и дна миски. Добавить кленовый сироп, яичный желток и ванильный экстракт и взбивать, пока все не смешается.

Уменьшите скорость миксера и медленно добавить сухие ингредиенты. Смешать до образования теста, затем добавить нарезанные орехи пекан.Все перемешать лопаткой.

Аккуратно скатать тесто в шарики. Тесто будет мягким, но все же работоспособным. Выложить на подготовленный противень. Выпекать печенье 10-11 минут, пока печенье не застынет и не потрескается сверху. Печенье вздуется, но уменьшится в объеме по мере остывания. Дать остыть на противне примерно 3 минуты, затем переложить на решетку для полного остывания. Печенье остается свежим в герметичном контейнере при комнатной температуре до 1 недели. Запеченное печенье можно заморозить на срок до 3 месяцев. Раскатанное тесто для печенья можно заморозить до 2 месяцев. Охладить скрученные шарики из теста, пока они не станут твердыми, а затем заморозьте. Выложить замороженные шарики из теста на противень и выпекайте еще дополнительно 1-2 минуты.


Recipe comes Lynn April Blog

July 11, 2021

Quick Sauteed Potatoes with Milky Sauce


Yields 2 servings as a side dish

2 tablespoons butter, room temperature

1 large onion, peeled and half-moon medium sliced

4 medium yellow or red potatoes, peeled and medium sliced

2 medium garlic cloves, minced

1 tablespoon dry crushed oregano leaves

1/2 cup 1%-milk, room temperature + more as needed

1 tablespoon dill, finely chopped

Salt and ground black pepper to taste

Melt the butter in a large frying pan over medium-high heat. Low the heat, add onions, and sprinkle with some salt and pepper. Sauté for about 3 minutes. Add potatoes, cover, and cook for 5 minutes, stirring every minute. Add oregano, garlic, more salt, and pour milk. Cover with a lid and cook until almost all milk evaporated. Check potatoes for doneness. If they are not cooked, add a couple of tablespoons of milk and sauté for a couple of minutes.

Meanwhile, in a large bowl, add dill. Using a fork, clean potato slices from onions. Add potatoes to a bowl with dill and stir together.

Deglaze a pan with a couple of tablespoons of milk, pour liquid into a medium bowl and puree with an immersion mixer. Check for spices. If needed, add more milk.

Place potatoes on a plate and pour sauce on the top. Serve immediately.


Тушеный картофель быстрого приготовления с молочным соусом

На 2 порции.

2 столовые ложки сливочного масла, комнатной температуры

1 большая луковица, очищенная и нарезанная полукольцами

4 средних желтых или красных картофеля, очищенных и нарезанных средними ломтиками

2 средних измельченных зубчика чеснока

1 столовая ложка сухих измельченных листьев орегано

1/2 чашки 1% -ного молока комнатной температуры + при необходимости еще

1 столовая ложка мелко нарезанного укропа

Соль и черный молотый перец по вкусу

Растопить масло в большой сковороде на среднем или сильном огне. Уменьшить огонь, добавить лук, посолить и поперчить. Обжаривать около 3 минут. Добавить картофель, накрыть крышкой и тушить 5 минут, помешивая каждую минуту. Добавить орегано, чеснок, еще соль и влить молоко. Накрыть крышкой и варить, пока почти все молоко не испарится. Проверить картофель на готовность. Если картофель еще не приготовился, добавить пару столовых ложек молока и тушить еще пару минут.

Тем временем в большую миску добавить укроп. Вилкой очистить картофельные дольки от лука. Добавить картофель в миску с укропом и перемешать.

Добавить несколько столовых ложек молока в сковороду, перемешать и слить жидкость в среднюю емкость. Погружным миксером сделать соус. Проверить на соль и перец. Если нужно, добавить еще молока.

Выложить картофель на тарелку и полить сверху соусом. Подавать немедленно.