May 30, 2023

Pasta With Blue Cheese and Walnuts (Lazy pasta from Leftovers)


Servings: 4

12 ounces fresh or dry pasta, cooked in advanced

3 tablespoons unsalted butter

1/2 cup (2 ounces) walnuts

6 ounces arugula leaves, preferably baby arugula

6 ounces gorgonzola dolce (may substitute other blue cheese), crumbled

Freshly cracked black pepper

Few drops lemon juice or cider vinegar (optional)

Add-ons: some leftovers of chicken, turkey or crabmeat. (optional)

Bring a large pot of water to a boil and cook the pasta according to package directions.

While the pasta is cooking, place a skillet over medium heat, add the butter and let it melt. Add the walnuts and cook, stirring occasionally, just until fragrant, about 2 minutes.

Meanwhile, tear the arugula leaves into 2 or 3 pieces, if not using baby arugula. Add arugula, some chicken to walnuts and sauté for about 1 minute. Remove from the heat.

Drain the pasta and return it to the pot. Add the walnut mixture, cheese and plenty of pepper, tossing until the cheese melts. If desired, add a few drops of lemon juice or vinegar and serve.;


Макароны или Лапша с сыром и грецкими орехами (Блюдо из остатков)

Порций: 4

Около 300-350 грамм свежей или сухой лапши или макарон, приготовленной заранее

3 столовые ложки несоленого сливочного масла

1/2 чашки (2 унции) грецких орехов

Около 200 грамм листьев рукколы, предпочтительно молодой рукколы

Около 200 грамм горгонзолы (можно заменить другим голубым сыром), раскрошенной

Свежемолотый черный перец

Несколько капель лимонного сока или яблочного уксуса (по желанию)

Дополнения: немного остатков курицы, индейки или крабового мяса. (по желанию)

Отварить лапшу или макароны согласно инструкции на упаковке.

Поставить сковороду на средний огонь, добавить сливочное масло. Выложить грецкие орехи на горячее растопленное масло и готовить, периодически помешивая, пока не появится аромат, около 2 минут.

Порвать листья рукколы на 2 или 3 части. Добавить руколлу, остатки курятины (по желанию) к орехам и пассеровать в течении минуты. Снять с огня.

Слить воду с макарон и вернуть их в кастрюлю. Добавить массу с грецкими орехами и сыр и много перца, перемешивая, пока сыр не расплавится. При желании добавить несколько капель лимонного сока или уксуса и подать.


Idea from "New Food Fast" by Donna Hay (Whitecap, 1999). 

May 19, 2023

My Aunt’s Authentic Apple Strudel (Old Family Recipe Book with Unleavened Dough)


Yields about 16 medium servings.

Dough:
2 cups of flour
¼  cup of water
¼ teaspoon of salt
2 tablespoons sugar
2 eggs
4 tablespoons butter, room temperature (unsalted)
1 teaspoon vanilla extract

Filling
10 medium apples, cored and peeled, cut into small cubes
4 tablespoons of sugar
½ lemon squeezed
3 tablespoons butter (unsalted)
1 teaspoon vanilla extract
4 tablespoons of raisins, soaked in rum
2 teaspoons plain dry breadcrumbs
2 tablespoons butter, melted for brushing
1 cup of roasted almonds, ground to small bits


Dough
In a bowl crack 2 eggs, sugar, salt, ¼ cup of water, vanilla extract, and mix well.

In a separate bowl, place 2 cups of flour and create a hole. Add 50 g of soft butter and mix with flour by hand. Add liquid ingredients and knead the dough by hand. Wrap the dough in plastic wrap and keep it in fridge for 20 minutes.

Filling
Place apples in a big plastic bowl and squeeze a half lemon. Add 1 teaspoon of vanilla, and raisins soaked in rum, and mix well.

In a skillet, melt butter on low heat and add the apple mixture. Brown for approx 10 minutes. Add sugar just before the end.

Preheat the oven to 350F. Place parchment paper on a large baking sheet and grease with vegetable oil and non-stick baking spray.

Take dough from fridge, divide into 2 equal parts. Dust working surface area with flour and roll out thin, approximately into 15 x 12-inch rectangle. Using a pastry brush, thinly spread butter all over dough, sprinkle with almonds.

Place a half of apple mixture on the dough and roll. Brush a melted butter all over strudel and sprinkle with almonds. Repeat with second piece of dough. Place strudel on a large baking sheet.

Bake strudel for 20 minutes. Raise the temperature to 375 F and bake for more 5-7 minutes. Remove from the oven and cool completely. Cut each strudel into 8 medium chunks. Serve fresh at room temperature.


Idea for the recipe comes from 



May 12, 2023

Quick Marinated Eggplant (Recipe from the old Israeli cookbook)


Yields about 4 cups

2 eggplants (about 2 pounds total), cleaned, cut into 1-inch cubes

2 tablespoons olive oil + more if needed

Marinade

1/2 cup olive oil

1/2 cup cold water

1/2 cup white vinegar (5%)

2 tablespoons lemon juice

2 teaspoons honey

4 large garlic cloves, minced

2 teaspoons salt

1/2 teaspoon ground black pepper

1/2 teaspoon paprika

1/3 cup fresh parsley, finely chopped

Mix well eggplant cubes and olives oil in a large plastic bowl and set aside.

Mix all ingredients for the marinade and set aside.

Heat 1 tablespoon olive oil on a large frying pan on medium-high heat. Add eggplant and fry for about 5-7 minutes. Sprinkle lightly with salt, toss, and roast for 5 more minutes until all eggplant cubes are evenly browned and cooked through. Remove from the heat and set aside.

Prepare a 4-cup glass jar with a lid.

Transfer cooked eggplant to a plastic bowl and marinade. Mix well and give for about 10 minutes to cool off. Pour the mixture into a glass jar and cover with a lid. Place into the refrigerator for about 3-5 minutes, better for overnight.

Check for the salt before serving. Add if needed. Serve with bread, meat, or fish.


Быстрые маринованные баклажаны (Рецепт из старой израильской кулинарной книги)

На 4 чашки

2 баклажана (всего 1кг), очищенных, нарезанных на 2-см кубики

2 столовые ложки оливкового масла + больше, если нужно

Маринад

1/2 чашки оливкового масла

1/2 чашки холодной воды

1/2 чашки белого уксуса (5%)

2 столовые ложки лимонного сока

2 чайные ложки меда

4 больших зубчика чеснока, мелко измельченного

2 чайные ложки соли

1/2 чайной ложки молотого черного перца

1/2 чайной ложки паприки

1/3 чашки свежей петрушки, мелко нарезанной

Хорошо перемешать нарезанный баклажан и оливковое масло в большой пластиковой миске и отложить в сторону.

Смешать все ингредиенты для маринада и отложить в сторону.

Нагреть 1 столовую ложку оливкового масла в большой сковороде на среднем огне. Добавить баклажаны и жарить около 5-7 минут. Слегка посыпать солью, перемешать и жарить еще 5 минут, пока все кубики баклажанов не подрумянятся и не прожарятся. Снять с огня и отложить в сторону.

Подготовить стеклянную банку объемом на 1л с крышкой.

Переложить приготовленные баклажаны в пластиковую миску и добавить маринад. Хорошо перемешать и дать 10 минут остыть. Перелить смесь в стеклянную банку и накрыть крышкой. Поставить в холодильник на 3-5 минут, лучше на ночь.

Перед подачей проверить на соль. Если нужно, добавить больше соли. Подавать с хлебом, мясом или рыбой.


April 29, 2023

Ricotta Coffee Cake with Walnut Streusel


Yields about 8-10 medium pieces

Filling

1/2 cup dark brown sugar or light brown sugar, packed

1 1/2 tablespoons cinnamon

1 teaspoon unsweetened cocoa, Dutch-process or natural


For topping

2 tablespoons unsalted butter, softened

2 tablespoons firmly packed brown sugar

2 tablespoons all-purpose flour

1/2 cup chopped walnuts


Dough

1 1/2 cups all-purpose flour

1/2 cup (3/4 cup for sweeter version) granulated sugar

2 teaspoons baking powder

1/2 teaspoon salt

1 1/2 cups ricotta cheese

3 eggs

1/2 teaspoon pure vanilla extract

Zest and juice of 1 lemon, regular or Meyer

4 tablespoons butter, melted and cooled, plus more for the pan

Powdered sugar (optional)


Make the filling by mixing the brown sugar, cinnamon, and cocoa powder. Note that the cocoa powder is used strictly for color, not flavor; leave it out if you like. Set it aside.

For the topping, in a small bowl, with your fingertips blend butter, brown sugar, and flour until smooth and blend in nuts. Cover and set aside.

Preheat oven to 350°F. Butter a 9-inch springform pan and sprinkle the bottom and sides with dry bread crumbs. Set aside.

In a bowl, whisk together flour, granulated sugar, baking powder, and salt.

In another bowl, mix ricotta, eggs, and vanilla until smooth. Stir in lemon zest and juice.

Add flour mixture to wet ingredients and stir until no dry streaks remain. The batter will be somewhat lumpy. Stir in melted butter.

Spread half of the batter into the prepared pan and sprinkle with filling all over. Spread another half of the dough over the filling and sprinkle with topping. Bake for about 50 minutes until a toothpick inserted in the center comes out clean.

Let cool in pan for 15 minutes, then open side and remove cake to a wire rack to cool completely or serve warm. Sprinkle powdered sugar over the top just before serving.


Торт с сыром рикотта и ореховым штрейзелем

На 8-10 штук среднего размера

Начинка

1/2 чашки темно-коричневого или светло-коричневого сахара, упакованного

1 1/2 столовой ложки корицы

1 чайная ложка несладкого порошка какао

Посыпка

2 столовые ложки несоленого сливочного масла, размягченного

2 столовые ложки плотно утрамбованного коричневого сахара

2 столовые ложки муки

1/2 чашки измельченных грецких орехов

Тесто

1 1/2 чашки муки

1/2 чашки (3/4 чашки для более сладкого варианта) сахарного песка

2 чайные ложки разрыхлителя

1/2 чайной ложки соли

1 1/2 чашки сыра рикотта

3 яйца

1/2 чайной ложки чистого ванильного экстракта

Цедра и сок 1 лимона, обычного или Мейера

4 столовые ложки сливочного масла, растопленного и охлажденного, плюс еще немного для сковороды

Сахарная пудра (по желанию)

Для начинки, смешать коричневый сахар, корицу и какао-порошок. Отложить в сторону.

Для начинки в небольшой миске кончиками пальцев смешать масло, коричневый сахар и муку до получения однородной массы и добавить орехи. Накрыть и отложить в сторону.

Разогреть духовку до 350°F. Разъёмную форму диаметром 9 дюймов смазать маслом и посыпать дно и бока сухими панировочными сухарями. Отложить в сторону.

В миске смешать муку, сахарный песок, разрыхлитель и соль.

В другой миске смешать сыр рикотта, яйца и ваниль до получения однородной массы. Вмешать лимонную цедру и сок.

Добавить сухие ингредиенты к влажным ингредиентам и перемешать до полного соединения. Тесто будет несколько комковатым. Вмешать растопленное сливочное масло.

Выложить половину теста в подготовленную форму и посыпать начинкой со всех сторон. Выложить вторую половину теста на начинку и покрыть приготовленной посыпкой. Выпекать около 50 минут, пока зубочистка, вставленная в центр, не будет выходить чистой.

Дать остыть в форме в течение 15 минут, затем переложить торт на решетку, чтобы он полностью остыл или подават; остывшим. Посыпать сверху сахарной пудрой непосредственно перед подачей на стол.



April 21, 2023

Eggless Cherry Strips


Yields about 20 medium size cookies

Filling

24 oz. frozen dark cherris, thawed (2 standard packages)

4 tablespoon dark brown sugar

2 teaspoons corn starch

6 tablespoons water, room temperature

1 teaspoon dry breadcrumbs, grounded

Dough

200 ml orange juice

100 ml olive oil

4 tablespoons powdered sugar

2 teaspoons rose water or vanilla extract

A bit of salt

2 & 1/2 cups all-purpose flour

2 teaspoons baking powder

Powdered sugar for sprinkling


For the filling, drain liquid from the cherries. Mix brown sugar with cherries and add to a medium saucepan. Cook for about 5-7 minutes on medium-high heat. Stir often.

In a small bowl, add cornstarch with water well, and add to the saucepan with cherries. Cook for about 3 minutes, stirring constantly. Remove from the heat and set aside.

To make a dough, add orange juice, powdered sugar, olive oil, and rose water in a large bowl. In another bowl, mix baking powder, salt, and flour. Add to liquid ingredients and make a dough by hand.

Preheat oven to 350°F. Mix filling with breadcrumbs, and set aside.

For cookies, roll out a dough between two parchment sheets into 11 x 11 inches square. Remove the upper sheet. Spread filling on the bottom half of the dough, leaving a small space for sealing. Cover with the upper part and seal the edges using your fingers.

Place in the oven and bake for 30-35 minutes until light brown. Remove from the oven and cool completely. Cover with plastic wrap and store for about 10-12 hours at room temperature, even overnight. In the morning, cut into strips, sprinkle with powdered sugar, and serve.


Постное печенье с вишневой начинкой

На 20 штук печенья среднего размера.

Начинка

24 унции (около 650-700 грамм) вишни замороженной, предварительно размороженной (2 стандартные упаковки)

4 столовые ложки темно-коричневого сахара

2 чайные ложки кукурузного крахмала

6 столовых ложек воды комнатной температуры

1 чайная ложка сухих панировочных сухарей, измельченных

Тесто

200 мл апельсинового сока

100 мл оливкового масла

4 столовые ложки сахарной пудры

2 чайные ложки розовой воды или ванильного экстракта

Немного соли

2 и 1/2 чашки универсальной муки

2 чайные ложки разрыхлителя

Сахарная пудра для посыпки

Для начинки, слить жидкость с размороженной вишни. Добавить коричневый сахар и переложить в кастрюлю среднего размера. Варить около 5-7 минут на среднем огне. Часто помешивать.

В небольшой емкости перемешать кукурузный крахмал с водой и вылить в кастрюлю с вишней. Готовить около 3 минут, постоянно помешивая. Снять с огня и отложить в сторону.

Разогреть духовку до 180 Ц (350°F). Добавить панировочные сухари в начинку и отложить в сторону.

Для печенья раскатать тесто между двумя листами пергамента в квадрат размером 11 х 11 дюймов. Снать верхний лист. Выложить начинку на нижнюю половину теста, оставив небольшое пространство для защипов. Накрыть верхней частью и защипнуть края пальцами.

Поставить в духовку и запекать 30-35 минут до светло-коричневого цвета. Вынуть из духовки и полностью остудить. Обернуть пищевой пленкой и оставить на 10-12 часов при комнатной температуре, можно даже на ночь. Утром нарезать полосками, посыпать сахарной пудрой и подавать.



Recipe comes from 



April 14, 2023

Light Pomelo Salad with Roasted Pine Nuts

Yields 2 medium servings

1-2 tablespoons pine nuts

1 pomelo, large size

2 large green onions spears, cut into small pieces

1 teaspoon olive oil

Salt and ground black pepper to taste

Cook and stir pine nuts in a dry skillet over medium-high heat until toasted and fragrant, 3 to 5 minutes. Set aside.

Cut the top and bottom off the pomelo, about 1/2 inch from each side. Make vertical cuts around the fruit, about 1/2 inch into the rind. Pull off slices of rind. Pull off any thick pieces of membrane. Split the fruit open and separate it into segments. Peel the membrane off each slice and split it into small pieces in a large plastic bowl. Using your hands, drain some juice off the segments and place them in a medium bowl.

Add green onions, pine nuts, olive oil, salt, and ground black pepper. Mix well. Cover and place in refrigerator for about 1 hour.

Remove from the refrigerator just before serving and mix again. Serve with meat or fish.


Легкий салат из помело с жареными кедровыми орешками

На 2 средние порции

1-2 столовые ложки кедровых орешков

1 помело, большого размера

2 стебля зеленого лука, нарезанные на небольшие кусочи

1 чайная ложка оливкового масла

Соль и молотый черный перец по вкусу

Поджарить помешивая кедровые орехи в сухой сковороде на среднем огне, пока они не поджарятся и не станут ароматными, от 3 до 5 минут. Отложить в сторону.

Отрезать верх и низ помело, примерно на 1/2 дюйма с каждой стороны. Сделать вертикальные надрезы вокруг фрукта, примерно на 1/2 дюйма в кожуре. Срезать кусочки кожуры. Снять все толстые куски мембраны. Разделить помело на сегменты. Снять мембрану с каждого ломтика и разделить его на мелкие кусочки в большой пластиковой миске. Руками слить с сегментов немного сока и поместить их в миску среднего размера.

Добавить зеленый лук, кедровые орехи, оливковое масло, соль и молотый черный перец. Хорошо перемешать. Накрыть и поставить в холодильник примерно на 1 час.

Достать из холодильника непосредственно перед подачей на стол и снова перемешать. Подавать с мясом или рыбой.



April 07, 2023

Cauliflower Steaks


Yields 4 servings

1 medium cauliflower head

2 tablespoon extra virgin olive oil

1 teaspoon smoked paprika

½ teaspoon garlic powder

½ teaspoon cumin powder

¼ teaspoon chili powder (or more or less, depending how spicy you like it)

Salt and black pepper to taste

Shredded mozzarella cheese for sprinkling

Fresh parsley, chopped finely for sprinkling

Preheat oven to 200°C/400°F. Spray baking tray with non-stick baking spray.

Make the marinade by adding the olive oil and spices to a small bowl (paprika, garlic powder, cumin, chili powder, black pepper and salt to taste ) and stir together

Slice a thin piece off the bottom stem off the cauliflower, keeping the core however intact. Place the cauliflower head on a chopping board with the stem side down. With a sharp knife, slice thick slices through the cauliflower (approximately ½ an inch / 1cm in thickness). You should have 4 “steaks”

Place cauliflower steaks on a baking sheet, on an oven tray. Brush on some marinade to all the steaks, then flip them over and brush on the remaining marinade to the other side

Roast cauliflower steaks for 10 minutes in the oven until they are golden-brown, flip on other side and roast for more 10 minutes. Sprinkle with cheese and parsley and roast for 3 minutes. Check they are fork tender by sticking a toothpick or fork into the steaks.

Serve with dip based on mayo, sour-cream and roasted cherry tomatoes.


Dip with roasted cherry tomatoes

1/4 cup sour cream

1/4 mayonnaise

1 teaspoon olive oil

5 cherry tomatoes

1 teaspoon balsamic vinega

Salt and ground black pepper to taste

Heat the 1 teaspoon olive oil on a small frying pan on a high heat. Add cherry tomatoes, sprinkle with salt and pepper. Fry for about 2-3 minutes. Using a sharp folk, pierce each tomato and flat a bit. Add balsamic vinegar and saute for more 1 minutes. Taste and adjust the seasonings with salt and pepper. In needed, add some sugar.

In a medium bowl, mix sour-cream, mayonnaise, and roasted tomatoes. Whisk together.



Idea for the recipe Cooking with Ayeh


March 31, 2023

Sweet and Sour Tilapia with Tomato-Almond Sauce (Grandma Style)


Yields 4 servings

About 2 pounds tilapia fillets, cut into medium-large pieces

2 medium yellow onions, finely chopped

1 tablespoon vegetable oil

1 large fresh lemon, skin removed, cut into medium chunks

2 tablespoons brown sugar

2 teaspoons raisins

4-5 leaves bay leaves

2 large tomatoes, skin removed, cut into medium chunks

Water

1 teaspoon ground ginger

4 tablespoons fresh crushed almonds

1 teaspoon apple cider vinegar

Salt and pepper to taste

In a large sauté pan or skillet, heat the vegetable oil over medium-high heat. Add the onion and cook for 4 minutes, stirring occasionally. Sprinkle with salt and cook for about 3-4 minutes until the onion are lightly browned.

Add pieces of lemon, brown sugar, raisins, pieces of fish, tomatoes, and bay leaves. Cover with water at room temperature. Bring to a boil, lower the heat to low-medium, and sauté for 40 minutes covered with a lid.

Remove pieces of fish on a plate. Remove bay leaves. Add ground ginger, almonds, and apple cider vinegar to a sauce in a skillet and continue to sauté for about 5-7 minutes on medium heat. Check for salt and pepper. Add if needed.

Remove from the heat and puree with a stand-up (immersion) mixer. Pour over the fish. Serve warm or cold. Keep leftovers refrigerated and covered for about 2 days.


Тушеная рыба под кисло-сладким миндальным соусом (рецепт бабушек)

На 4 порции

Около 2 фунтов филе тилапии (около 1 кг), нарезанного на средние куски

2 средние желтые луковицы, нарезанные мелко

1 столовая ложка растительного масла

1 большой свежий лимон, очистить от кожуры, нарезать на среднии куски

2 столовые ложки коричневого сахара

2 чайные ложки изюма

лавровый лист 4-5 листов

2 больших помидора, очистить от кожицы, нарезать на средние куски

Вода

1 чайная ложка молотого имбиря

4 столовые ложки свежего дробленого миндаля

1 чайная ложка яблочного уксуса

Соль и перец по вкусу

В большом сотейнике или сковороде на средне-сильном огне разогреt' растительное масло. Добавить лук и готовить 4 минуты, периодически помешивая. Посыпать солью и жарить около 3-4 минут, пока лук слегка не подрумянится.

Добавить кусочки лимона, коричневый сахар, изюм, кусочки рыбы, помидоры и лавровый лист. Покрыть водой комнатной температуры. Довести до кипения, убавить огонь до среднего и тушить под крышкой 40 минут.

Выложить куски рыбы на тарелку. Удалить лавровый лист. Добавить молотый имбирь, миндаль и яблочный уксус в соус на сковороде и продолжать тушить около 5-7 минут на среднем огне. Проверить на соль и перец. Добавить, если нужно.

Снять с огня и пюрировать погружным блендером. Вылить соус на рыбу. Подавать теплым или холодным. Хранить остатки в холодильнике под крышкой примерно 2 дня.


Идея рецепта из книги "Еврейские  сокровища" Романа Гершзона. 2018 года