January 28, 2007
Grapefruit Yogurt Quick Bread
Grapefruit Yogurt Quick Bread
1 1/2 cups all-purpose flour, 2 teaspoons baking powder, 1/2 teaspoon kosher salt, 1 cup plain whole-milk yogurt, 1 cup plus, 1 tablespoon sugar, 3 extra-large eggs, 3 teaspoons grated grapefruit zest (approximately one large grapefruit), 1/2 teaspoon pure vanilla extract, 1/2 cup vegetable oil, 1/3 cup freshly squeezed grapefruit juice.
For the glaze:
1 cup confectioners’ sugar, 2 tablespoons freshly squeezed grapefruit juice
Preheat the oven to 350 degrees F. Grease an 8 1/2 by 4 1/4 by 2 1/2-inch loaf pan. Line the bottom with parchment paper. Grease and flour the pan.
Sift together the flour, baking powder, and salt into 1 bowl. In another bowl, whisk together the yogurt, 1 cup sugar, the eggs, grapefruit zest, and vanilla. Slowly whisk the dry ingredients into the wet ingredients. With a rubber spatula, fold the vegetable oil into the batter, making sure it’s all incorporated. Pour the batter into the prepared pan and bake for about 50 minutes, or until a cake tester placed in the center of the loaf comes out clean.
Meanwhile, cook the grapefruit juice and remaining 1 tablespoon sugar in a small pan until the sugar dissolves and the mixture is clear. Set aside.
When the cake is done, allow it to cool in the pan for 10 minutes. Carefully place on a baking rack over a sheet pan. While the cake is still warm, pour the grapefruit-sugar mixture over the cake and allow it to soak in. Cool.
Кекс с йогуртом и соком грейпфрукта
1 1/2 чашки муки, 2 чайные ложки разрыхлителя, 1/2 чайной ложки соли, 1 чашка йогурта, 1 чашка сахара, 3 яйца, 3 чайных ложки свежей цедры грейпфрукта ( 1 большой грейпфрукт), 1/2 чайной ложки ванильного экстракта, 1/2 чашки растительного масла, 1/3 чашки свежего сока грейпфрукта (1/2 большого грейпфрукта)
Для помадки: 1 чашка сахарной пудры, 2 столовые ложки свежего сока грейпфрукта
Нагреть духовку до 350Ф. Приготовить форму для запекания кексов. Смешать сухие ингридиенты: муку, разрыхлитель и соль. В отдельной посуде взбить йогурт, сахар, яйца, ванильный экстракт, цедру и сок грейпфрукта. Медленно добавить сухие ингридиенты к яичной массе. В конце смешать с растительным маслом. Вылить жидкое тесто в приготовленную форму и печь 50 минут в духовке.
Вынуть кекс из формы и оставить остывать, тем временем приготовить помадку, смешав сок грейпфрукта и сахарную пудру на медленном огне до полного растворения пудры.
Снять с огня и полить кекс.
About grapefruit (please read)
Grapefruit is an excellent source of vitamin C, a vitamin that helps to support the immune system. Vitamin C-rich foods like grapefruit may help reduce cold symptoms or severity of cold symptoms; over 20 scientific studies have suggested that vitamin C is a cold-fighter.
Original recipe from http://smittenkitchen.com/
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
That looks delicious! I love grapefruits, so this cake would be to my taste...
It looks so delicious and yummy!!! Full of vitamin and i like grape fruit a lot..
Post a Comment