March 04, 2007

Double chocolate marble cake (Chocolate zebra)


Double chocolate marble cake (Chocolate zebra)

In Russia we used to call this type of cake "Cholocate zebra." No matter of the name and country, these cakes are always tasteful and elegant for teatime. Early spring, when weather is not stable, it would be a pleasant addition to any tea party in late Sunday afternoon. Enjoy as mush as I enjoy baking and tasting this treat!

1 cup butter, at room temperature, 1-3/4 cups sugar, 4 large eggs, at room temperature, 1 cup buttermilk, 1 cup of yogurt, 1 tbsp. vanilla extract, 3 1/2 - 4 cups all-purpose flour, 2 tsp. baking powder, 2 tsp. baking soda, 1 tsp. salt, 1 cup semi-sweet dark chocolate chips, 1 cup white chocolate chips

The cake should be baked in a 12-cup Bundt pan and will serve 10 to 12. Preheat the oven to 350 degrees F. Butter and flour your bundt pan.

Sift together the flour, baking powder, baking soda and salt. In a double boiler, melt in a separate bowls dark and white chocolate chips and set aside.

In the bowl beat with a mixer the butter and sugar and high speed until fluffy (about 2 minutes). Add your eggs to the batter, one at a time, scraping down the sides of the bowl after each addition. Add the buttermilk, yogurt, and vanilla and mix for another minute. With the mixer on low speed, gradually add the flour mixture a bit at a time. Add the melted white chocolate and mix well.

Remove one-third of the batter and put it in a bowl. Add melted dark chocolate to the removed batter. Mix well.

Add melted white chocolate to the rest of the batter and also mix well.
Spoon half of plain batter into the Bundt pan, cover with chocolate batter. Spoon the plain batter in a top of chocolate one.Once done, take a spoon or a knife and run it through the batter, swirling as you go to create a marble effect. Bake the cake for 1 hour. After an hour, check for doneness by inserting a cake tester or toothpick in the centre of the cake. If it comes out clean, your cake is done. Sometimes it requires to bake longer.

Let the cake cool before removing from the pan. It's really good on next day(!!!)

Шоколадная зебра

1 чашка сливочного масла комнатной температуры, 1 & 3/4 чашки сахара, 4 яйца комнатной температуры, 1 чашка кефира, 1 чашка йогурта, 1 чайная ложка ванильного экстракта, 3 1/2 - 4 чашки муки, 2 чайные ложки разкыхлителя, 2 чайные ложки пищевой соды, 1 чайная ложка соли, 1 чашка темной шоколадной стружки, 1 чашка белой шоколадной стружки.

Этот кекс печется в специальной формочке, которую называют "Bundt pan" Для предлогаемой пропопции необходима формочка, рассчитанная на 12 чашек. Где приобрести такую форму?


Нагреть духовку до 350Ф.Смазать маслом формочку и посыпать мукой.
В отдельной посуде смешать муку, разрыхлитель, соду и соль. На паровой бане растопить темный шоколад, а потом в отдельной посуде белый шоколад.
Миксером взбить сливочное масло и сахар, постепенно добавляя яйца, кефир, йогурт и ванильный экстракт. В последнюю очередь добавить сухую мучную смесь. Отлить 1/3 полученного жидкого теста (тесто должно быть сметанной консистенции) и добавить в него растопленный темный шоколад и хорошо перемешать. В оставшееся тесто влить растопленный белый шоколад, и конечно же, перемешать.

Вылить половину светлого теста в формочку, поверху залить темной порцией теста. Все это покрыть второй половиной светлого теста. Ложкой или ножом слегка перемешать слои теста. Поставить в разогретую духовку и печь до полной готовности. Сама выпечка займет около 1 часа (иногда требуется подержать торт дольше в духовке) Прежде чем вынимать, проверьте лучинкой торт на готовность.

Если кекс готов, вынуть из духовки. Дать остыть в течении 20 минут и вынуть из формочки. Желательно кушать на следующий день.

3 comments:

Helene said...

I am so thankful you are posting also in English. Love all the goodies you are posting! Keep feeding my food fantasies!

Alla Staroseletskaya said...

Thank you so much for your comment. No matter of language, I respect all my readers. I plan to extend my blog for more comfortable use.

Anonymous said...

i love the name of it, alla :P

it certainly looks very good, too!