August 29, 2023

Wilted Cabbage Salad with Cream Cheese Dressing


Yields 2 large servings

1/2 medium size green cabbage, thinly sliced

1 tablespoon vegetable oil

1/2 medium size red onion, chopped finely

1 medium size carrot, peeled, grated

1/2 medium size green pepper, cut into medium chunks

2 medium size tomatoes, cut into medium chunks

2 tablespoons cream cheese, room temperature

1/3 cup mayonnaise

1 teaspoon Dijon mustard

Salt, ground black pepper to taste

Green onion or fresh parsley for sprinkling

Add cabbage to a large pot and cover with cold water. Bring to a boil on medium-high heat. Boil for about 3 minutes. Remove from the heat, drain well, and shower with cold water. Drain again. Set aside.

Add vegetable oil to a medium frying pan and heat for about 3-4 minutes on medium-high heat. Add red onion, carrot, and pepper to a frying pan and sauté for 3-4 minutes. Sprinkle with some salt and ground black pepper, add wilted cabbage, and continue to sauté for 4 more minutes, stirring frequently. Check for spices. If needed, add more.

Remove vegetables in a frying pan from the heat, and give 3-5 minutes to cool off.

In a medium plastic bowl, add mustard, mayonnaise, and cream cheese. Mix well. Set dressing aside.

In a large plastic bowl, add vegetables from the pan and chopped tomatoes. Pour dressing over the mixture and mix well. Cover with a plastic and place in a refrigerator for about 2 hours.

Before the serving, sprinkle with fresh parsley or green onions. Check for spices again.


Салат из вареной капусты с заправкой из сливочного сыра

На 2 большие порции.

1/2 кочана белокочанной капусты среднего размера, тонко нарезанной

1 столовая ложка растительного масла

1/2 красной луковицы среднего размера, мелко нарезанной

1 морковь среднего размера, очищенная, натертая на терке

1/2 зеленого перца среднего размера, нарезанного средними кусочками

2 помидора среднего размера, нарезанные средними кусочками

2 столовые ложки сливочного сыра, комнатной температуры

1/3 чашки майонеза

1 чайная ложка дижонской горчицы

Соль, молотый черный перец по вкусу

Зеленый лук или свежая петрушка для посыпки.

Выложить капусту в большую кастрюлю и залить холодной водой. Довести до кипения на средне-сильном огне. Кипятить около 3 минут. Снять с огня, отцедить и облить холодной водой. Процедить еще раз. Отложить в сторону.

Добавить растительное масло в сковороду среднего размера и нагреть в течении около 3-4 минут на средне-сильном огне. Выложить в сковороду красный лук, морковь и перец и обжаривать 3–4 минуты. Посыпать солью и молотым черным перцем, добавить вареную капусту и обжаривать еще 4 минуты, часто помешивая. Проверить на специи. Если необходимо, добавить еще.

Снать овощи на сковороде с огня и дать 3-5 минут остыть.

В среднюю пластиковую миску добавить горчицу, майонез и сливочный сыр. Хорошо перемешать. Отложить соус в сторону.

В большую пластиковую миску добавить остывшие овощи со сковороды и нарезанные помидоры. Полить соусом и хорошо перемешать. Накрыть полиэтиленовой пленкой и поставить в холодильник примерно на 2 часа.

Перед подачей посыпать свежей петрушкой или зеленым луком. Еще раз проверить на специи.


Idea for the recipe Tata's kitchen

August 24, 2023

Mock Chirashi Rice Salad


Servings: 3 to 4

Total time: 30 mins, with 30 minutes' marinating time

Ingredients

2 tablespoons plus 1/2 teaspoon low-sodium soy sauce, divided

1 tablespoon mirin

1 teaspoon Thai fish sauce

1/8 teaspoon to 1 teaspoon sriracha

1 1/2 pounds ripe beefsteak tomatoes, preferably heirloom such as Brandywine or Aunt Ginny's Purple

1/2 teaspoon granulated sugar

2 teaspoons plain/unseasoned rice vinegar

1 tablespoon light olive oil or canola oil

1 teaspoon sesame oil

4 cups cooked long-grain white rice

1 small sheet nori, for garnish ( I used sesame seeds)

1/4 cup thinly sliced scallions, for garnish


In a medium bowl, whisk together 2 tablespoons of soy sauce, the mirin, fish sauce and sriracha (to taste).

Cut the tomatoes into quarters, discard the seeds, then chop and add to the bowl, stirring to incorporate. Let sit at room temperature for at least 30 minutes and up to 2 hours. The tomatoes will release some juices; this is okay.

Meanwhile, whisk together the remaining 1/2 teaspoon of soy sauce, the sugar and the rice vinegar in a liquid measuring cup until the sugar has dissolved, then whisk in the oils to form an emulsified dressing. Transfer the rice to a large bowl, pour the dressing over it and toss gently to coat.

In a small skillet over low heat, toast the nori until crisped and fragrant. Cool and crumble.

Divide the rice among individual plates or shallow bowls. Use a slotted spoon to top each portion with the marinated tomatoes. Garnish with the scallions and crumbled nori. Drizzle with some of the tomato marinade juices, if desired, and serve.


From Fairfax, Va., resident Tracy Steiner. Tested by Bonnie S. Benwick. and published in "Washington Post."


August 16, 2023

Crostini with Roasted Tomatoes


Yields 2 medium pieces of bread (Serves 1)

3 tablespoons mayonaise

2 teaspoons parmesan cheese, thinly grated

1 tablespoon vegetable oil

2 medium ripe tomatoes, cored, cut into medium rings (about 6)

1 teaspoon balsamic vinegar

Sea salt, freshly ground black pepper, and some sugar to taste

2 large pieces of sourdough or rye bread

1 garlic clove

In a small bowl, mix mayonnaise and cheese. Set aside.

Oil a non-stick skillet or flat griddle and warm up on medium-high heat. Lay tomato slices in a single layer, sprinkle with some salt, and allow to cook for about 7 minutes or longer for more caramelization. Once they start looking tender, splash some balsamic vinegar and flip tomatoes with fork. Check for spices, add more salt, pepper, and even sugar if needed.

Toast bread in a toaster and rub garlic into warm bread slices. Top each slice with mayo mixture and spread to the edges. Place tomatoes and their juices, then sprinkle with salt and black pepper.

Serve warm.

Кростини с жареными помидорами

На 2 средних куска хлеба (1 порция)

3 столовые ложки майонеза

2 чайные ложки сыра пармезан, тонко натертого

1 столовая ложка растительного масла

2 средних спелых помидора, без сердцевины, нарезанных средними кольцами (около 6 шт.)

1 чайная ложка бальзамического уксуса

Морская соль, свежемолотый черный перец и немного сахара по вкусу.

2 больших куска ржаного или ржаного хлеба

1 зубчик чеснока

В небольшой миске смешать майонез и сыр. Отложить в сторону.

Подогреть растительное масло в сковороде с антипригарным покрытием на среднем огне. Выложить ломтики помидоров в один слой, посыпать солью и жарить около 7 минут или дольше для большей карамелизации. Как только помидоры станут нежными, сбрызнуть их бальзамическим уксусом и перевернуть помидоры вилкой. Если нужно добавить еще соли, перца и даже сахара.

Подогреть хлеб в тостере и натереть чесноком. Намазать каждый кусок майонезом с сыром. Выложить помидоры с соком из сковороды, затем посыпать солью и черным перцем.

Подавать теплым.



August 14, 2023

Norwegian Honey Shortbread (Eggless)


Yields 16 large cookies

3.4 cup lightly salted butter, at room temperature 

1/3 cup granulated sugar plus more for finishing

1/4 cup honey plus more for brushing

1 & 1/2 cups cups all purpose flour

1/2 cup plus one tablespoon cornstarch

1/4 teaspoon salt

Preheat oven to 340 F (170 C). Line the baking sheet with parchment paper.

In a bowl of stand mixer fitted with a pedal attachment, beat the butter, sugar, and honey until light and fluffy. Add the flour, cornstarch, and salt and blend to form a soft dough. Wrap the dough in plastic wrap and refrigerate for 30 minutes.

Once the dough has chilled, place it on a lightly floured surface. Using the rolling pin and more flour is needed to prevent sticking, roll out the door into 9 & 1/2 - inch (24 cm) square. Cut the square in half, and then cut it in the opposite direction into 16 equal stripes. Place the shortbread on the prepared baking sheet.

Warm a few tablespoons of honey. Use a pastry brush to brush the tops of the cookie with the warm honey, then sprinkle with a little sugar ( I used sesame seeds). Bake for 20 to 25 minutes or until golden brown on the top. Cool on the wire rack before serving. These cookies will last a couple of days in the airtight container at room temperature.


Норвежское песочное печенье с медом (без яиц)

На 16 больших печений.

3/4 чашки сливочного масла комнатной температуры

1/3 чашки сахарного песка плюс еще для отделки

1/4 чашки меда плюс еще немного для смазывания

1 и 1/2 чашки муки

1/2 чашки плюс одна столовая ложка кукурузного крахмала

1/4 чайной ложки соли

Разогреть духовку до 340 F (170 C). Застелить противень пергаментной бумагой.

В чаше стационарного миксера взбить масло, сахар и мед до легкой и воздушной массы. Добавить муку, кукурузный крахмал и соль и замесить мягкое тесто. Завернуть тесто в пищевую пленку и поставить в холодильник на 30 минут.

Как только тесто остынет, выложить его на слегка посыпанную мукой поверхность. Раскатать скалкой, подсыпая мукой чтобы не прилипало, в квадрат размером 24 см. Разрезать квадрат пополам, а затем разрезать его в обратном направлении на 16 равных полос. Выложить песочное печенье на подготовленный противень.

Подогреть несколько столовых ложек меда. Кондитерской кисточкой смазать верх печенья теплым медом, затем посыпать небольшим количеством сахара (я использовала семена кунжута). Выпекать от 20 до 25 минут или до золотисто-коричневого цвета сверху. Перед подачей остудить на решетке. Это печенье хранится пару дней в герметичном контейнере при комнатной температуре.


Idea for the recipe comes from "Norwegian Baking" by Nevada Berg

August 08, 2023

Spicy Sauteed Corn, Mushrooms, and Zucchini


Yields 4 servings

1 large ear of sweet corn

4 tablespoons vegetable oil + more if needed

1/4 teaspoon garlic powder

1/4 teaspoon paprika

1/4 teaspoon ground coriander

5-6 medium size bella mushroom caps, chopped

2 medium size zucchini (about 1 pounds together), cut into medium quarters of the moon

1 cup basil tomato sauce

2/3 cup light coconut milk

1 medium jalapeno pepper, seeded and chopped

Salt and black pepper to taste


Husk the corn, remove the silks and cut the kernels off the cobs into a bowl. Heat a medium-sized skillet over medium-high heat, and add 2 tablespoons of oil.

Add the corn to the skillet. Stir occasionally until the corn starts to brown, about 3-4 minutes. Add spices. If the pan looks very dry, add more oil. Add mushrooms and sauté for about 5-7 minutes. Sprinkle with some salt and ground black pepper. Stir occasionally to check the oil in a skillet. Add if needed. Remove from the heat.

Heat a large-size skillet over medium-high heat, and add 2 tablespoons of oil. Add zucchini, continue to cook, and stir occasionally for another ten minutes. Add corn-mushrooms mixture and stir well. Pour tomato sauce, coconut milk, and jalapeno pepper. Stir everything and sauté for about more 7 minutes. Check for salt and pepper. Add if needed.

Remove from heat and serve warm with fish or meat.


Тушеная кукуруза, грибы и кабачки с острым вкусом

На 4 порции

1 большой початок сладкой кукурузы

4 столовые ложки растительного масла + больше, если нужно

1/4 чайной ложки сухого чесночного порошка

1/4 чайной ложки паприки

1/4 чайной ложки молотого кориандра

5-6 шампиньонов среднего размера, нарезанных на средние куски

2 кабачка среднего размера (около 500 грамм вместе), нарезанных на средние куски

1 чашка томатного соуса с базиликом

2/3 чашки легкого кокосового молока

1 средний перец халапеньо, очищенный от семян и нарезанный на мелкие куски

Соль и черный перец по вкусу

Очистить кукурузу, удалить шелуху и срезать зерна с початков в миску. Нагреть сковороду среднего размера на среднем огне и добавить 2 столовые ложки масла.

Добавить кукурузу в сковороду. Время от времени помешивать, пока кукуруза не станет коричневой, около 3-4 минут. Добавить специи. Если нужно, добавить еще масла. Добавить грибы и жарить около 5-7 минут. Посыпать небольшим количеством соли и молотым черным перцем. Время от времени помешивать и проверять масло в сковороде. Добавить, если нужно. Снять с огня.

Нагреть большую сковороду на среднем огне и добавить 2 столовые ложки масла. Вуложить кабачки всковороду и тушить, время от времени помешивая, еще десять минут. Добавить прготовленные кукурузу и грибы, хорошо перемешать. Влить томатный соус, кокосовое молоко и острый перец. Все перемешать и жарить еще около 7 минут. Проверить на соль и перец. Добавить, если нужно.

Снять с огня и подать теплым к рыбе или мясу.


Idea for the recipe comes from "Simply West Aftrican" by Pierre Thiam and Lisa Katayama (2023)