August 31, 2006

Lemon-cocoa light bread

1 cup sugar, 1/2 cup vegetable oil, 2 eggs, 1 teaspoon vanilla extract, juice and zest of 1/2 fresh lemon, 2 teaspoons baking powder, 1 teaspoon salt, 3/4 cup milk, 2 cups all-purpose flour.

For chocolate layer: 1/4 cup cocoa powder, 1 teaspoon instant coffee.

Preheat oven to 350F. Butter a lof pan. Sift flour, baking powder, and salt together into medium bowl. Mix together sugar, oil, eggs, vanilla extract, milk, and lemon juice. Gradually add flour mixture to wet ingridients.

Take one-third of the batter (about 1 3/4 cups, about 16 ounces), and place it in a small bowl. Stir in the cocoa powder and instant cofee.
Spread a half of vanilla batter in the bottom of the pan. Dollop on a chocolate batter, then repeat with rest of vanilla batter. Sprinkle the top of the cake heavily with coarse sparkling sugar, if desired. Bake the tea cake in a preheated 350°F oven for 1 hour. Remove the cake from the oven, and after 10 minutes turn it out of the pan onto a rack to cool.

Note: Glaze with fudge sauce, if desired. You can't go wrong by adding more chocolate!

Лимонно-шоколадный кекс.

1 чашка сахара, 1/2 чашки растительного масла, 2 яйца, 1 чайная ложка ванильного экстракта, сок и натертая шкурка 1/2 свежего лимона, 2 чайных ложки разрыхлителя, 1 чайная ложка соли, 3/4 чашки молока, 2 чашки муки.

Для шоколадной прослойки: 1/4 чашки порошка какао, 1 чайная ложка порошка растворимого кофе.

Нагреть духовку до 350Ф. Проготовить форму для запекания кексов. Смешать сухие ингридиенты: муку, разрыхлитель и соль. В отдельной посуде взбить схар, масло, яйца, ванильный экстракт, лимонный сок. Добавить мелко натертую шкурку лимона и сухие ингридиенты.

Отделить 1/3 теста и добавить в него порошок какао и растворимое кофе.
Выложить половину светлого теста в форму, затем вылить на него шоколадное тесто и залить оставшимся светлым тестом. Сверху обильно посыпать сахаром и поставить в духовку и печь 1 час. Вынуть из духовки, через 10 минут вынуть из форму и дать остыть. Можно украсить шоколадным сиропом.

1 comment:

  1. Anonymous1:50 AM

    what a beautiful blog. glad i stumbled onto it. everything looks "ochen molodyetz" :-)

    i am going to try making this cake tomorrow [perhaps for saturday, if i don't eat it first!].

    ReplyDelete