March 15, 2007
Polenta and Ricotta Cake
Polenta and Ricotta Cake
Makes 1x20cm/8 inch square
150 grams raisins (I took dry cherries), 50 grams fresh pistachios (optional), 200 grams polenta (corn meal), 250 grams self-raising flour (I used all-purpose flour with 1/2 tsp baking soda), 1 heaped teaspoon baking powder, 250 grams sugar, 250 grams ricotta, 100 grams melted butter175ml warm water
Preheat the oven to 170°C/350°F. Use a baking tin with a removable base to make it easier to un-mould the cake.Place the sultanas into a bowl and pour over with boiling water. Allow to steep. Drain when cold and set aside.Sift the self-raising flour with the baking powder and place into the bowl of an electric mixer. Add the polenta and stir to mix through. Next add the ricotta, melted butter and water. Beat until well combined. Add the drained sultanas and pistachios and beat until just stirred through.Pour the mixture into the cake tin, smoothing out the top. Bake for 60-75 minutes or until cooked through.Let it sit in the tin for 20 minutes before removing to a wire rack to cool.
Note:The original recipe calls for steeping the fruit in brandy - just heat up 3 tablespoons of brandy in a saucepan with the sultanas/raisins for 3-4 minutes until they plump up. Then set aside to cool.
Кукурузный кекс с итальянским творогом (ricotta cheese)
150 гр изюма (я использовала 1 чашку сухой вишни), 50 гр свежих фисташек (по желанию), 200 гр кукурузной муки, 250 гр блинной муки (я использовала 250 гр обыкновенной муки + 1/2 чайной ложки соды), 1 чайная ложка разрыхлителя, 250 гр сахара, 250 гр итальянского творога, 100 гр растопленного сливочного масла, 175 мл теплой воды.
Нагреть духовку до 170С/350Ф. Приготовить форму для выпечки кексов. Выложить изюм в глубокую посуду и залить горячей водой. Подержать изюм 5-6 минут и отцедить от воды. В отдельной посуде смешать блинную муку, разрыхлитель и кукурузную муку. Добавить итальянский творог, сливочное масло и воду. Все хорошо взбить миксером в течении 2 минут. Добавить изюм и фисташки. Вылить жидкое тесто в приготовленную форму. Печь в течении 1часа, иногда требуется больше времени.
Вынуть готовый кекс из духовки и оставить остывать на 20 минут. Затем вынуть из формы и полностью остудить.
Заметка: по рецепту необходимо выложить изюм в коньяк. Для этого необходимо нагреть 3 столовых ложки коньяка и залить им изюм. Дать постоять 3-4 минуты и отцедить жидкость.
Заметьте, что этот кекс печется БЕЗ яиц.
I found this recipe on Cook almost anything . It's an excellent Australian food blog. Unfortunately, some books published in Australia are not available for American readers. I think, you will enjoy the cake and will make it many, many times.
Original recipe from Cake Bible by Penguin SA
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment