May 28, 2007
Chicken Marbella (simply the best even after 25 years)
Chicken Marbella (simply the best even after 25 years)
10 Servings
1/2 cup olive oil, 1/2 cup red wine vinegar, 1 cup pitted prunes, 1/2 cup pitted Spanish green olives, 1/2 cup capers with a bit of juice, 6 dried bay leaves, 1 head of garlic, peeled and finely puréed, 1/4 cup dried oregano (optional), Coarse salt and freshly ground black pepper, to taste, 4 chickens (2 1/2 lbs. each), quartered, 1 cup brown sugar, 1 cup dry white wine1/4 cup Italian (flat-leaf) parsley or cilantro, finely chopped.
In a large bowl combine the olive oil, vinegar, prunes, olives, capers and juice, bay leaves, garlic, oregano, and salt and pepper. Add the chicken and stir to coat. Cover the bowl and let marinate, refrigerated, overnight.
Preheat the oven to 350°F. Arrange the chicken in a single layer in one or two large, shallow baking pans and spoon the marinade over it evenly. Sprinkle the chicken pieces with brown sugar and pour the white wine around them.
Bake for 1 hour, basting frequently with pan juices. The chicken is done when the thigh pieces, pricked with a fork at their thickest part, yield clear yellow (rather than pink) juice.With a slotted spoon, transfer the chicken, prunes, olives, and capers to a serving platter. Moisten with a few spoonfuls of pan juices and sprinkle generously with parsley or cilantro. Pour the remaining pan juices into a sauceboat.
Note: To serve Chicken Marbella cold, cool to room temperature in the cooking juices before transferring the pieces to a serving platter. If the chicken has been covered and refrigerated, reheat it in the juices, then allow it to come to room temperature before serving. Spoon some of the reserved juice over chicken.
Курятина "Marbella"
1/2 чашки оливкового масла, 1/2 чашка уксуса из красного вина, 1 чашка чернослива, 1/2 чашки зеленых испанских оливок, 1/2 чашки консервированных каперсов, 1 зубец мелкo нарезанного чеснока, 1/4 чашка сухого орегано (по желанию), соль и перец по вкусу, 1.3 килограмма свежей курятины, 1 чашка коричневого сахара, 1 чашка сухого белого вина, 1/4 чашки мелко нарезанной петрушки, 6 лавровых листочков
В большой посудине смешать все ингридиенты (маринад), кроме вина и вложить куски свежей куратины. Все перемешать, накрыть крышкой и поставить в холодильник мариноваться на ночь.
Нагреть духовку до 350Ф. Положить маринованные куски курятины на деко, выложить маринад на деко и залить оставшейся жидкостью, сверху посыпать коричневым сахаром и полить вином.
Запекать 1 час, поливая соком из того же дека. Вынуть из духовки, остудить и подавать в теплом виде.
Recipe from "Silver Palate" Julee Rosso and Sheila Lukins
Once upon a time - about 25 years ago - a wondrous jewel of a food store opened on Manhattan's Upper West Side. It was christened The Silver Palate. Tiny though it was, the shop's gem-like offerings - from tempting salads to whole meals and heavenly desserts - quickly attracted customers from far and wide. The spot became a refuge for harried executives, neighborhood couples, families and solitary diners who yearned for exciting, honest foods but who didn't have lots of time to prepare them.
Для русско-язычной общины Нью-Йорка я рекомендую посетить магазин на Manhattan's Upper West Side.
May 27, 2007
Avocado-Cucumber Tomato Salad
Avocado-Cucumber Tomato Salad
Serves 6
3 tablespoons fresh lemon juice, 2 tablespoons olive oil, 1 teaspoon sugar, 1/4 teaspoon kosher salt, 1/4 teaspoon ground pepper, 2 cucumbers, peeled, 2 cups chopped and seeded tomatoes, 1/4 cup chopped red onions, 2 cups seeded and chopped avocados, 1/2 cup crumbled feta cheese, 2 cups chopped fresh greens leaves (my personal addition)
To make dressing, whisk together lemon juice, olive oil, sugar, salt, and pepper in a small bowl. Set aside.
combine cucumbers, tomatoes, onions, and avokado in a large bowl. Toss with dressing and feta cheese. Chill until serving.
Салат из авокадо, огурцов и помидор
На 6 порций.
3 столовые ложки свеже выжатого лимонного сока, 2 столовые ложки оливкового масла, 1 чайная ложка сахара, 1/4 чайной ложки соли, 1/4 чайной ложки свеже молотого перца, 2 чашки мелко нарезанных помидор, 1/4 чашки мелко нарезанного свежего красного лука, 2 чашки мелко нарезанного авокадо, 1/2 чашки крошек брынзы, 2 чашки нарезанных зеленых листьев салата.
Для соуса смешайте лимонный сок, оливковое масло, сахар, соль и перец. В отдельной посуде смешать огурцы, помидоры, лук, авокадо, листья салата. Смешать с соусом и посыпать брынзой. Дать постоять в холодильнике 30 минут до подачи.
From Lunds and Byerly's specialty gourmet foods stores
May 24, 2007
Freestyle Fruit Tart
Freestyle Fruit Tart
Prep Time: 15 min
Total Time: 50 min
Makes: 8 servings, one slice each
1 refrigerated ready-to-use pie crust (1/2 of 15-oz. pkg.)
4 oz. (1/2 of 8-oz. pkg.) PHILADELPHIA Cream Cheese, softened
3 cups sliced peaches(about 3 medium, you can choose any fruit you want instead of peaches)
1/4 cup granulated sugar
2 Tbsp. flour
1 tsp. cinnamon sugar (3/4 tsp. granulated sugar and 1/4 tsp. cinnamon)
1 cup thawed COOL WHIP Whipped Topping
Preheat oven to 350ºF. Place pie crust in greased 10-inch pie plate. Carefully spread cream cheese in 6-inch circle in center of crust; set aside.
Toss plums with granulated sugar and flour; place over cream cheese. Gently fold edge of crust about 2 inches over peaches, leaving center of peaches uncovered. Prepare an egg wash from 1 egg and pour over the top. Sprinkle cinnamon sugar evenly over tart.
Bake 35 min. or until crust is golden brown and fruit juices are bubbly. Cool slightly before lifting out of pie plate. Cut into slices; top with whipped topping.
Быстрый открытый фруктовый пирог
Приготовление: 15 минут
Время выпечки: 35 минут
На 8 порций.
1 замороженный лист теста для "ready-to-use pie", 1/2 чашки сливочного сыра "PHILADELPHIA", 3 чашки тонко нашинкованных свежих фруктов (персики на картинке), 1/4 чашки сахара, 2 столовые ложки муки, 1 чайная ложка корицы (по желанию), 1 яйцо для смазки.
Разморозить тесто. Нагреть духовку до 350Ф. Приготовить круглую форму для выпечки тортов или американского пая диаметром около 20 см. Аккуратно разложить тесто на дно и бока круглой формы. Фрукты обсыпать мукой, сахаром и перемешать. Выложить сливочный сыр на дно формы и равномерно распределить по всему дну. Сверху выложить приготовленные фрукты и прикрыть тестом, оставляя центр открытым. Помазать яйцом и посыпать сахаром, корицей (по желанию).
Запекать 35 минут до золотистого цвета. Вынуть из духовки, охладить и подавать со взбитыми сливками.
От еврейской мамы: из одной упаковки замороженного теста для американского пая получается 2 тарта на 16 порций. Это очень недорогой и вкусный дессерт, который к тому же готовится очень быстро. Тесто и сливочный сыр продаются в одном и том же отделе супермаркета. Фрукты и специи можно изменять по Вашему вкусу и сезону.
Recipe from www.kraftfoods.com
Prep Time: 15 min
Total Time: 50 min
Makes: 8 servings, one slice each
1 refrigerated ready-to-use pie crust (1/2 of 15-oz. pkg.)
4 oz. (1/2 of 8-oz. pkg.) PHILADELPHIA Cream Cheese, softened
3 cups sliced peaches(about 3 medium, you can choose any fruit you want instead of peaches)
1/4 cup granulated sugar
2 Tbsp. flour
1 tsp. cinnamon sugar (3/4 tsp. granulated sugar and 1/4 tsp. cinnamon)
1 cup thawed COOL WHIP Whipped Topping
Preheat oven to 350ºF. Place pie crust in greased 10-inch pie plate. Carefully spread cream cheese in 6-inch circle in center of crust; set aside.
Toss plums with granulated sugar and flour; place over cream cheese. Gently fold edge of crust about 2 inches over peaches, leaving center of peaches uncovered. Prepare an egg wash from 1 egg and pour over the top. Sprinkle cinnamon sugar evenly over tart.
Bake 35 min. or until crust is golden brown and fruit juices are bubbly. Cool slightly before lifting out of pie plate. Cut into slices; top with whipped topping.
Быстрый открытый фруктовый пирог
Приготовление: 15 минут
Время выпечки: 35 минут
На 8 порций.
1 замороженный лист теста для "ready-to-use pie", 1/2 чашки сливочного сыра "PHILADELPHIA", 3 чашки тонко нашинкованных свежих фруктов (персики на картинке), 1/4 чашки сахара, 2 столовые ложки муки, 1 чайная ложка корицы (по желанию), 1 яйцо для смазки.
Разморозить тесто. Нагреть духовку до 350Ф. Приготовить круглую форму для выпечки тортов или американского пая диаметром около 20 см. Аккуратно разложить тесто на дно и бока круглой формы. Фрукты обсыпать мукой, сахаром и перемешать. Выложить сливочный сыр на дно формы и равномерно распределить по всему дну. Сверху выложить приготовленные фрукты и прикрыть тестом, оставляя центр открытым. Помазать яйцом и посыпать сахаром, корицей (по желанию).
Запекать 35 минут до золотистого цвета. Вынуть из духовки, охладить и подавать со взбитыми сливками.
От еврейской мамы: из одной упаковки замороженного теста для американского пая получается 2 тарта на 16 порций. Это очень недорогой и вкусный дессерт, который к тому же готовится очень быстро. Тесто и сливочный сыр продаются в одном и том же отделе супермаркета. Фрукты и специи можно изменять по Вашему вкусу и сезону.
Recipe from www.kraftfoods.com
May 15, 2007
Lettuce with Oranges, Avocado & Shallot Vinaigrette
Lettuce with Oranges, Avocado & Shallot Vinaigrette
4 servings:
2 medium oranges, 1 head green romain lettuce, 1 medium shallot, finely diced; 1 large or 2 small avocados, peeled, pitted and diced; salt, pepper, 1/4 cup of extra-virgin olive oil, 2 teaspoons white wine vinegar
Combine the oil, vinegar, shallot, salt and pepper to taste.
Using a paring knife, carve away the skin of an orange and finely dice. Inspect the lettuce: trim or discard bruised or damaged inner leaves. Cut Romaine lettuce into medium-size pieces. Combine lettuce, oranges bites, and avocado in a salad bowl and toss thoroughly. Pour a prepared dressing over and toss again. Taste and correct the oil, vinegar, or salt.
Салат из авокадо и апельсин
На 4 порции
2 средних по размеру апельсина, 1 головка зеленого салата ("romain lettuce"), 1 небольшая луковица, 1 большой или 2 маленьких плода авокадо, соль, перец, 1/4 чашки оливкового масла, 2 чайные ложки белого уксуса.
Мелко нарезать лук и перемешать с оливковым маслом, уксусом, щепоткой соли и перца. Дать соусу постоять 10 минут. За это время очистить апельсины от кожуры и мелко нарезать. Нарезать зеленый салат, авокадо очистить от кожуры и порезать на небольшие кубики. Все смешать, залить соусом и если необходимо добавить соли и перца.
Recipe from "The Zuni Cafe Cookbook" by Judy Rodgers
May 09, 2007
Lemon Loaf Cake (simply the best one)
Lemon Loaf Cake (simply the best one)
Preparation Time: 15 minutes
Baking Time: 50 minutes
This recipe from master baker Norman Love of the Ritz-Carlton brings us this rich, dense pound cake that gets its tang from lemon peel. Easy to make, it's a delightful addition to the holiday buffet and also great for gift giving.
4 eggs at room temperature, 1 1/3 cups sugar, pinch of salt, grated zest of 3 large lemons, 1 3/4 cups cake flour, 1/2 tsp. baking powder, 1/2 cup heavy cream, at room temperature, 5 1/2 tablespoons unsalted butter, melted and cooled to room temperature.
Position a rack in the center of the oven and preheat the oven to 350 degrees F. Butter a 9- by 5-inch loaf pan and dust with flour, shaking out the excess.
Working in a large bowl, whisk together the eggs, sugar, and salt for just a minute, until foamy and smoothly blended; the mixture should not thicken. Whisk in the grated zest.
Spoon the flour and baking powder into a sifter and sift about a third of the dry ingredients over the foamy egg mixture. Whisk the flour into the eggs, mixing lightly - there's no need to beat. Sift the flour over the eggs in two more additions and whisk only until everything is incorporated. Whisk the heavy cream into the mixture. Switch to a rubber spatula and gently and quickly fold in the melted butter.
Baking the cake: Pour and scrape the batter into the prepared pan - it will level itself - and bake for 50 to 60 minutes, or until the center of the cake crowns and cracks and a toothpick inserted in the center comes out clean. Remove the cake to a cooling rack to rest for 10 minutes before unmolding. Cool to room temperature right side up on a rack.
You can serve this cake as soon as it cools, although there are those who believe that a pound cake needs a day to ripen.Spread with glaze and cover the top with chocolate sprinkles. Make a taste test for yourself. In any case, the cake should be sliced with a serrated knife and served in thin slices, a pair to a plate.
Storing: Once cooled, the cake should be wrapped tightly in plastic wrap. It will keep at room temperature for 3 or 4 days or, if double-wrapped, can be frozen for a month. Thaw, still wrapped, at room temperature.
Lemon glaze.
1 cup powdered sugar, juice of 1 lemon. Mix powdered sugar and lemon juice until smooth
Лимонный кекс
4 яйца комнатной температуры, 1 1/3 чашки сахара, щепотка соли, свеже натертая цедра 3 лимонов, 1 3/4 чашки муки, 1/2 чайной лоцки разрыхлителя, 1/2 чашки сливок комнатной температуры, 5 1/2 столовых ложек сливочного масла предварительно растопленного и остуженного.
Preparation Time: 15 minutes
Baking Time: 50 minutes
This recipe from master baker Norman Love of the Ritz-Carlton brings us this rich, dense pound cake that gets its tang from lemon peel. Easy to make, it's a delightful addition to the holiday buffet and also great for gift giving.
4 eggs at room temperature, 1 1/3 cups sugar, pinch of salt, grated zest of 3 large lemons, 1 3/4 cups cake flour, 1/2 tsp. baking powder, 1/2 cup heavy cream, at room temperature, 5 1/2 tablespoons unsalted butter, melted and cooled to room temperature.
Position a rack in the center of the oven and preheat the oven to 350 degrees F. Butter a 9- by 5-inch loaf pan and dust with flour, shaking out the excess.
Working in a large bowl, whisk together the eggs, sugar, and salt for just a minute, until foamy and smoothly blended; the mixture should not thicken. Whisk in the grated zest.
Spoon the flour and baking powder into a sifter and sift about a third of the dry ingredients over the foamy egg mixture. Whisk the flour into the eggs, mixing lightly - there's no need to beat. Sift the flour over the eggs in two more additions and whisk only until everything is incorporated. Whisk the heavy cream into the mixture. Switch to a rubber spatula and gently and quickly fold in the melted butter.
Baking the cake: Pour and scrape the batter into the prepared pan - it will level itself - and bake for 50 to 60 minutes, or until the center of the cake crowns and cracks and a toothpick inserted in the center comes out clean. Remove the cake to a cooling rack to rest for 10 minutes before unmolding. Cool to room temperature right side up on a rack.
You can serve this cake as soon as it cools, although there are those who believe that a pound cake needs a day to ripen.Spread with glaze and cover the top with chocolate sprinkles. Make a taste test for yourself. In any case, the cake should be sliced with a serrated knife and served in thin slices, a pair to a plate.
Storing: Once cooled, the cake should be wrapped tightly in plastic wrap. It will keep at room temperature for 3 or 4 days or, if double-wrapped, can be frozen for a month. Thaw, still wrapped, at room temperature.
Lemon glaze.
1 cup powdered sugar, juice of 1 lemon. Mix powdered sugar and lemon juice until smooth
Лимонный кекс
4 яйца комнатной температуры, 1 1/3 чашки сахара, щепотка соли, свеже натертая цедра 3 лимонов, 1 3/4 чашки муки, 1/2 чайной лоцки разрыхлителя, 1/2 чашки сливок комнатной температуры, 5 1/2 столовых ложек сливочного масла предварительно растопленного и остуженного.
Нагреть духовку до 350Ф. Подготовить формочку для выпечки кексов (9х5 инчей).
Смешать вместе яйца, сахар и соль. Добавить цедру. Медленно добавить муку и разрыхлитель. В последнюю очередь добавить сливки и сливочное масло. Все хорошо перемешать, но взбивать не нужно.
Перелить жидкое тесто в формочку и печь 50 - 60 минут. Вынуть кекс и oстудить в течении 10 минут. Проготовить лимонную помадку: смешать 1 чашку сахарной пудры и свежий сок одного лимона. Залить верх торта. Посыпать шоколадной крошкой.
Этот кекс прекрасно сохраняется при комнатной температуре в течении 3-4 дней.
Recipe from "From Baking with Julia" by Dorie Greenspan
May 06, 2007
Ukrainian Almond Crescents
Ukrainian Almond Crescents
Yields 24 pastries
Pastry: 2 - 2 &1/2 cup unbleached white flour, 1 package dry yeast (about 1 tablespoon), 1 cup sweet butter at room temperature, 2 egg yolks, beaten, 3/4 cup sour cream.
Filling: 2 cups almonds, toasted and coarsely ground (mighty substituted on other another sort of nuts), 2/3 - 3/4 brown sugar, 2 egg whites, pinch of salt
For the pastry, mix together the flour and yeast in a medium bowl. Cut in the butter with a pastry fork until the mixture resemples coarse meal. Stir in the egg yolks and sour cream and mix well. The mixture will still be crumbly. Form the dough into a ball using your hands, working it as little as possible. The less you knead, the more tenderthe pastry will be. The dough will be tacky. Wrap it in waxed paper and chill it for at least 2 hours.
Prepared the filling by combining the ground almonds and sugar in a small bowl. Beat together the egg whites and salt until stiff; but not dry, and carefully fold them into the nut mixture.
Preheat the oven to 375F. When the dough is chilled, divide it into three balls. Using a floured rolling pan, roll out three cicles about 1/8 inch thick. Work on a well-foures surface to prevent the dough from sticking. Cut each circle into 8 pie-shaped wedges and spread the wedges with filling. Starting at the wide end, roll each wedge up like a little croissant. Make sure the point is on the bottom, so crescent will not open while baking.
Place the almond crescents on a lightly oiled baking sheet and bake for about 30 to 40 minutes, until golden and puffed.
Украинские рогалики.На 24 штуки.
Тесто: 2 - 2 & 1/2 чашел муки, 1 пакет сухих дрожжей (1 столовая ложка), 1 чашка сливочного масла, 2 взбитых желтка, 3/4 чашки сметаны.
Начинка: 2 чашки мелко нарезанных миндальных орех (можно использовать и другие орехи), 2/3 - 3/4 чашки коричневого сахара, 2 белка, щепотка соли.
Смешать муку и дрожжи в миске. Используя вилку, растереть масло с мукой и дрожжами до получения крошки. Добавить яичные желтки и сметану. Сформировать тесто, почти не вымешивая. Это необходимо, чтобы тесто получилось слоеным. Завернуть тесто в пленку и положить тесто в холодильник как минимум на 2 часа.
Для начинки: Перемешать орехи с сахаром. Взбить белки до получения устойчивой пышном пены и аккуратно добавить в пену орехи с сахаром.
Нагреть духовку до 375 Ф. Вынуть тесто из холодильника, разделить на 3 равные части. Раскатать каждую часть в круг диаметром 15-16 см и разрезать на 8 секторов. Положить на каждый по 1 чайной ложке начинки.Завернуть в виде рогалика и положить на дечко.
Печь 30 -40 минут до ярко золотистого цвета.
Recipe from "Sundays at Moosewood restaraunt"
May 05, 2007
Farfalle with Smoked Salmon and Cream Cheese
Farfalle with Smoked Salmon and Cream Cheese
Serving: Serves 4.
12 ounces farfalle (bow-tie pasta) (might be substituted on egg noodles), Coarse salt and ground pepper, 1 small red onion, quartered and thinly sliced, 2 ounces bar cream cheese, cut into small pieces, 1/4 cup fresh dill, coarsely chopped, or 1 teaspoon dried dill weed, 2 tablespoons capers (might be substituted on 1/3/ cup frozen green peas), drained and rinsed, 4 ounces smoked salmon, cut into bite-size pieces
Cook pasta in a large pot of boiling salted water until al dente, according to package instructions. Reserve 1/2 cup pasta water. Add onion to pot; immediately drain pasta mixture, and return to pot.
Add cream cheese, dill, capers, and salmon to pasta. If using fresh peas instead capers, blanch them for 1 minute in boiling water, then drain. Toss, adding reserved pasta water a little at a time to create a thin sauce that coats farfalle (you may not need all the water). Season lightly with salt and pepper. Serve.
Яичная лапша с копченой красной рыбой и сливочным сыром.
На 4 порции
300 грамм яичной лапши, соль и перец по вкусу, 1 головка свежего красного лука мелко нарезанного, 60 грамм сливочного сыра ("Philadelhia"), 1/4 чашки мелко нарезанного укропа (по желанию), 2 столовых ложки каперсов (можно заменить на 1/3 чашки свеже замороженного зеленого горошка), 120 грамм мелко нарезанной копченной красной рыбы
Сварить лапшу в подсоленной воде. Отцедить воду и оставить 1/2 чашки воды, она может быть нужна для соуса. Смешать лапшу с мелко нарезанным луком.
Приготовить соус, смешав сливочный сыр, каперсы и красную рыбу. Если Вы используете замороженный горошек, то бланшируйте его в течении одной минуты в кипящей воде. Отцедите горошек и добавьте в соус. Если соус очень густой добавьте немного оставленной воды. Залить соусом лапшу с луком и хорошо перемешать. Поперчить и посолить по вкусу.
Recipe from Martha Stewart "Everyday Food"
May 01, 2007
Smoked Salmon and Sun-Dried Tomato Egg Salad
Smoked Salmon and Sun-Dried Tomato Egg Salad
4 Hard-boiled Eggs, peeled and chopped, 3 tablespoons Light Mayonnaise , 2 ounces Smoked Salmon, diced, 1 medium size onion, finely minced, 1 Celery Stalk (no end or leaves), finely chopped, 2 tablespoon Sun-Dried Tomatoes, finely chopped, 1 teaspoon Sherry Vinegar , 1/8 teaspoon Paprika , 1 teaspoon Fresh Dill, chopped, 1 tablespoon Fresh Parsley, finely chopped
To taste: Salt & Freshly Ground Black Pepper (about 1/8 to 1/4 tsp of each)
Instructions: In a large bowl, combine the mayonnaise, onion, vinegar, tomatoes, paprika and dill. Add the rest of the ingredients, half of the parsley and mix well. Season to taste with salt & pepper. Garnish with the rest of the parsley or a little extra chopped sun-dried tomato.
Chill for at least two hours before serving to help the flavors combine.
Яичный салат с копченым лососем и вяленными на солнце томатами
4 сваренных вкрутую яйца, 3 ст. л. майонеза, 100 г копченого лосося, 1 небольшая луковица, 1 стебель черешкового сельдерея, 2 ст. л. нарезанных вяленных на солнце томатов в масле, 1 ч. л. хересного уксуса, щепотка молотой паприки, 1 ст. л. измельченной зелени укропа, соль, черный перец по вкусу
Яйца, сельдерей и лук измельчить. Копченый лосось мелко нарезать. Перемешать майонез, лук, уксус, вяленые томаты, паприку и укроп. Добавить остальные ингридиенты и как следует перемешать. Поставить в холодильник минимум на 2 ч. Приправить солью и перцем. Подать, посыпав измельченным укропом.
Recipe from www.gastronom.ru