June 01, 2008
Pear Cake with Pine Nuts
Pear Cake with Pine Nuts
Many bakers believe, that pears are an underutilized fruit when it comes to baking and dessert. So, I decided to try something new and light.
Yield: 8 servings (serving size: 1 wedge)
1 1/4 cups all-purpose flour, 3/4 cup sugar, 1/8 teaspoon salt, 1/4 cup chilled butter, cut into small pieces, 2 tablespoons pine nuts, toasted, 1/4 teaspoon ground cinnamon, 1/3 cup fat-free sour cream, 1/4 cup 1% low-fat milk, 1 teaspoon grated lemon rind, 1 teaspoon vanilla extract, 1/2 teaspoon baking powder, 1/4 teaspoon baking soda, 1 large egg, cooking spray, 2 cups thinly sliced peeled pear.Preheat oven to 350°.
Lightly spoon flour into dry measuring cups, and level with a knife. Combine flour, sugar, and salt in a large bowl; stir well with a whisk. Cut in butter with a pastry blender or 2 knives until mixture resembles coarse meal. Remove 1/3 cup flour mixture; place in a small bowl. Stir in pine nuts and cinnamon; set aside.
Combine the remaining flour mixture, sour cream, and the next 6 ingredients (sour cream through egg) in a large bowl. Beat with a mixer at medium speed until well blended. Pour the batter into a 9-inch round cake pan coated with cooking spray.
Arrange the pear slices evenly over the batter. Sprinkle with pine nut mixture. Bake at 350° for 45 minutes or until a wooden pick inserted in center comes out clean; cool completely on a wire rack.
Летняя шарлотка с грушами.
На 8 порций.
1 1/4 чашки муки, 3/4 чашки сахара, 1/8 чайной ложки соли, 1/4 чашки холодного сливочного масла, порезанного на маленькие кусочки, 2 столовые ложки мелко нарезанных орех, 1/4 чайной ложки корицы (по женланию), 1/3 чашки сметаны, 1/4 чашки молока, 1 чайная ложка свеже молотой лимонной цедры, 1 чайная ложка ванильной эссенции, 1/4 чайной ложки соды, 1/2 чайной ложки разрыхлителя, 1 яйцо, 2 чашки мелко нарезанной груши.
Нагреть духовку до 350Ф. Приготовить круглую 9-дюймовую формочку для выпечку тортов.
Смешать муку, сахар и соль. Добавить кусочку масла и растереть. Отделить 1/3 чашки смеси в отдельную посуду.
Остальную мучную смесь смешать со сметаной, молоком, цедрой, ванилью, разрыхлителем, содой и яйцом. Все хорошо взбить миксером. Былить тесто в приготовленную форму. Выложить кусочки грушы на поверхность торта, посыпать мучной смесью и орехами.
Запекать в духовке 45 минут. Вынуть и остудить полностью.
Recipe from Cooking Light, SEPTEMBER 2001
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment