October 26, 2008

Pear-Walnut Cake with Honey-Orange Syrup


Pear-Walnut Cake with Honey-Orange Syrup
А DELICIOUS FALL TREAT!!! TREAT YOURSELF!!!

This is similar to pan d'Espanya (Spanish bread), which is what Sephardic Jews call sponge cake. Brushing the honey-orange syrup over the warm cake infuses it with moisture and delicate aromas. For a second-day treat, try toasting a leftover slice. Garnish with orange rind curls and star anise.

Cooking spray, 2 tablespoons all-purpose flour, 1 3/4 cups sugar, 4 large eggs, 3 cups all-purpose flour (about 13 1/2 ounces), 1 tablespoon baking powder, 1 teaspoon aniseed, crushed (optional), 1/2 teaspoon kosher salt, 1/2 teaspoon ground cinnamon, 1 teaspoon finely grated orange(lemon) rind, 1/2 cup fresh orange (apple) juice, 1/2 cup canola oil, 1 teaspoon vanilla extract, 2 cups chopped peeled pear (about 2 medium ones), 1/4 cup chopped walnuts, toasted

Syrup:
1/3 cup honey, 2 tablespoons fresh orange juice

Preheat oven to 325°.
To prepare cake, coat a 10-inch tube pan with cooking spray; dust with 2 tablespoons flour. Set aside.
Place sugar and eggs in a large bowl; beat with a mixer at medium speed until thick and pale (about 3 minutes).

Lightly spoon 3 cups flour into dry measuring cups; level with a knife. Combine flour, baking powder, aniseed, salt, and cinnamon, stirring well with a whisk.
Combine rind, 1/2 cup juice, oil, and vanilla. Add flour mixture to egg mixture alternately with juice mixture, beginning and ending with flour mixture; blend after each addition just until combined. Stir in pear and walnuts. Pour batter into prepared pan. Bake at 325° for 55 minutes or until a wooden pick inserted in center comes out clean. Cool in pan on a wire rack 15 minutes; loosen cake from sides of pan using a narrow metal spatula or knife. Place a plate upside down on top of cake pan; carefully invert cake onto plate.

To prepare syrup, combine honey and 2 tablespoons juice in a small saucepan over medium heat. Cook 2 minutes, stirring constantly. Brush warm syrup over top and sides of cake. Cool completely.

Yield: 18 servings (serving size: 1 slice)

Ореховый бисквит с грушами.
На 18 порций.

Непригорающая аэрозоль (non-stick cooking spray), 2 столовые ложки муки, 1 3/4 чашки сахара, 4 яйца, 3 чашки муки, 1 столовая ложка разрыхлителя, 1/2 чайной лоски соли, 1/2 чайной ложки молотой корицы, 1 чайная ложка свежей цедры апельсина (лимона), 1/2 чашки свежего апельсинового сока (яблочного сока), 1/2 чашки подсолнечного масла, 1 чайная ложка ванильного экстракта, 2 чашки мелко нарезанной груши (2 груши средней величины), 1/4 чайной ложки мелко нарезанных грецких орех.

Сироп: 1/3 чашки меда, 2 столовые ложки апельсинового сока.

Нагреть духовку до 325Ф. Приготовить формочку для выпечки бисквита. Побрызгать непригорающей аэрозолью и посыпать 2 столовыми ложками муки.

Перемешать сахар и яйца. Взбивать миксером на средней скорости в течении 3 минут.
В другой посуде перемешать муку, разрыхлитель. соль и корицу. Добавить цедру, сок и масло. Перемешать и добавить яйца с сахаром. В последнюю очередь добавить орехи и грушу. Вылить тесто в форму, поставить в духовку и печь 55 минут до полной готовности. Вынуть бисквит из духовки, остудить в течении 15 минут, вынуть из формочки и остудить полностью.

Для сиропа, перемешать мед и сок в небольшой кастрюле, помешивая поставить на средний огонь и варить 2-3 минут, не забывайте постоянно помешивать. Залить сиропом верх бисквита.

Recipe from Cooking Light, DECEMBER 2006

No comments:

Post a Comment