May 15, 2012

Jewish style mini pot-roast

Jewish style mini pot-roast.
one 2 kg [~ 4 lb] beef shoulder roast,

3 tbsp oil
1 large onions, sliced
3 cloves garlic, minced
1 large green pepper, diced (I used 1 small red and 1 small yellow peppers)
1 large carrot, sliced in 1/4" pieces
1 large stalk celery, diced
1 can (15 oz) diced tomatoes, drained, liquid reserved
2 tsp salt
3/4 tsp paprika
2 tablespoons brown sugar
1/4 teaspoon sour salt (you can substitute on lemon juice)
1/2 teaspoon ground black pepper.
1/4 cup ketchup
1/4 cup red wine
Reserved liquid from the can, if need it.
Prepare the vegetables: slice the onions, mince the garlic, and dice the pepper, slice the carrot and dice the celery. Set this aside in a bowl or on a plate.
Wash (important!) and dry the meat. Cut the roast into 3-inch pieces. Add oil to heavy dutch oven style pot. Heat a pot over medium heat. When it is hot, the pieces of meat and let the meat sear for a good 10-15 minutes.Turn the meat and sear it on all sides.
Then add the onions and garlic, add the rest of the vegetables and spices. Cover the meat with the ketchup and wine. Put the pot on medium heat and bring to a boil, then turn the heat to medium low. Let this "roast" on the stove top for 1 1/2 to 2 hours. Add reserved liquid if need it. After first 1/2-hour, adjust salt and pepper. In 1 1/2-2 hours, turn off the heat and let rest for 20-30 minutes.

Тушеная говядина (ростбиф) по-еврейски.
2 кг свежей говядины (толстый край (первые 4-5 рёбер))
3 столовых ложки подсолнечного масла
1 большая луковица, мелко нарезанная
3 дольки чеснока, очень мелко нарезанного
1 большой зеленый перец (Я взяла 1 маленький красный и 1 маленький желтый перцы), мелко нарезанный
1 большая морковка, нарезать по диагонали на небольшие кусочки
1 палочка сельдерея, мелко нарезанного
1 (450грамм) баночка консервированных помидор (diced tomatoes)
2 чайных ложки соли
3/4 чайной ложки паприки
2 столовых ложки коричневого сахара
1/4 чайной ложки лимонной кислоты (можно заменить лимонным соком)
1/2 чайной ложки черного молотого перца
1/4 чашки кетчупа
1/4 чашки красного вина.
Жидкость из консервированных помидор.
Приготовить овощи: порезать лук, мелко нарезать чеснок, мелко нарезать перец и сельдерей, нарезать на диагональные пласты морковь. Все сложить горками на большой тарелке.
Слить жидкость с помидор и оставить ее, если понадобится добавить в ходе тушения.
Помыть и обсушить мясо. Нарезать на куски, приблизительно с размер спичечной коробки.
Влить подсолнечное масло в большую кастрюлю. Нагреть на среднем огне. Когда масло будет горячим, выложить куски мяса в кастрюлю и прожарить со всех сторон в течении 10-15 минут.
Затем добавить овощи и специи. Залить кетчупом и вином. Довести до кипения, оставить на среднем огне. Тушить 1 1/2 - 2 часа. После первого получаса, проверить или достаточно соли и перца. если нужно добавить.
Когда мясо приготовится, выключить огонь и закрыть кастрюлю на 20-30 минут.

Recipe slightly adapted from http://is-that-my-bureka.blogspot.com/2006/12/jewish-style-beef-pot-roast-to-end-year.html I'm really sorry, the one of the best Canadian Jewish bloggers stop blogging. I found his recipes are very helpful and delicious. I wish he will start again.

No comments:

Post a Comment