August 20, 2012

Blueberry crumb cake

Blueberry crumb cake
Several months ago I made  Country Apple Crumb Cake. I wanted to try the same recipe with fresh blueberries, so I did. It turned very good and much better than with apples. Essentially, it's the same recipe, only I used blueberries. I think, I can use frozen berries in a winter time. This cake is delicate and delicious compliment to a herb tea or lemonade. It's really classy.
Servings: 12

Cake
1 3/4 cups flour
1 teaspoon baking powder
3/4 teaspoon salt
1/2 cup butter, softened
6 ounces cream cheese, room temperature
1 1/2 cups sugar
4 large eggs, room temperature
1 teaspoon vanilla
1 lemons, zest of, grated

2 cups fresh blueberries (I think, you can use frozen ones in a winter time)
Crumb Topping
3/4 cup flour
3/4 cup sugar
1/4 teaspoon cinnamon
1/8 teaspoon salt
6 tablespoons butter, cut into 1/4 inch pieces

Directions
Heat oven to 350 degrees.
Lightly butter a 9 inch square pan and dust with flour (you can also use nonstick spray).

For the cake, sift the flour, baking powder, and salt into a medium bowl; set aside.
With an electric mixer, cream the butter (1/2 cup) and cream cheese in a large bowl.
Gradually add in the sugar, 1/2 cup at a time.
Add in the eggs one at a time, beating well after each addition.
Add the flour mixture, a third at a time, blending well after each addition.
Add the vanilla and lemon zest.
Pour the batter into the prepared pan and smooth it with a spoon. Sprinkle with blueberries

To finish the topping, combine the flour, sugar, cinnamon, and salt in a large bowl.
Rub the butter into the dry ingredients until you have uniform crumbs.
Sprinkle crumbs over the blueberries,

Bake the cake on the center rack for 50-60 minutes. When the cake is done,it will pull away from the sides and the top will be golden brown.
Cool the cake in the pan on a wire rack.



Черничный пирог с хрустящей корочкой
На 12 порций.

Тесто:
1/2 чашки мягкого сливочного масла
1 3/4 чашки муки
1 чайная ложка разрыхлителя
3/4 чайной ложки соли
180 грамм (6оz.) сливочного сыра Филадельфия
1 1/2 чашки сахара
1 чайная ложка ванильного экстракта
4 яйца,
свежая цедра из одного лимона

2 чашки свежей черники

Тертая крошка:
3/4 чашки муки
3/4 чашки сахара
1/4 чайной ложки корицы
1/8 чайной ложки соли
6 столовых ложек холодного сливочного масла, порезанного на мелкие кусочки.

Нагреть духовку до 350Ф. Смазать маслом квадратную 9-дюймовую форму.

Приготовить тесто для пирога. Перемешать муку, разрыхлитель и соль в небольшой посуде. В другой посуде взбить миксером сливочное масло и сливочный сыр. Добавить яйца и мучную смесь из первой посуды. В конце добавить ванильный экстракт и свежую цедру. Все хорощо перемешать. Вылить тесто в форму.
Приготовить тертую крошку смешав муку, сахар, корицу и соль. Добавить холодное сливочное масло и растереть до крошек.
Выложить чернику на тесто и посыпать крошкой. Поставить в нагретую духовку на 50-60 минут. Готовый пирог вынуть из духовки и остудить, нарезать на порционные кусочки.


No comments:

Post a Comment