I would like to say a couple words before introducing such a good winter dish. Growing in Soviet Union, we have never been exposed for variety of soups as a western people. Every winter I learn a lot about soups. This time I decided to make creamy wild rice & mushroom soup. What I can say about this recipe. It's a quite delicious and easy to make. It does not take a lot of time and use ingredients we used to have on hand all year around. I know, many Russian readers don't know a lot about wild rice. Therefore, I would suggest them to read in Wikipedia article about Zizania (Цицания водная)
Creamy Wild Rice & Mushroom Soup
1 tbsp. olive oil
1 lb. white or cremini mushrooms, sliced
1 c. celery, chopped
1 c. carrots, chopped
1 medium shallot, chopped
1/4 c. all-purpose flour
salt + pepper to taste
1/3 c. white wine
1 tsp. thyme
4 c. vegetable broth
1 c. instant or cooked wild rice (I used cooked one)
3/4 c. reduced-fat sour cream
2 tbsp. chopped fresh parsley
Heat oil in a Dutch oven over medium heat. Add mushrooms, celery, carrots, and shallot and cook, stirring often, until softened (5-7 minutes). Stir in flour, salt, and pepper and cook for 2 minutes, stirring constantly. Add white wine and thyme; increase heat to medium-high and cook 2 minutes more.
Add broth to Dutch oven and bring to a boil. If you're using instant rice, add it now and reduce heat to a simmer. Cover and cook until rice is tender, 5-7 minutes, then stir in sour cream and parsley. If you're using cooked rice, once soup has come to a boil, reduce heat to a simmer and stir in rice, sour cream, and parsley.
Сливочный суп с диким рисом и грибами
1 ст. ложка оливкового масла
450 грамм нарезанных белых грибов
1 чашка мелко нарезанного сельдерея
1 чашка мелко нарезанной морковки
1 маленькая мелко нарезанная луковица
1/4 чашки муки
соль + перец по вкусу
1/3 чашки белого вина
1 ч. л. тимьяна
4 чашки овощного бульона
1 чашка вареного дикого риса
3/4 чашки сметаны, желательно не очень жирной
2 столовых ложки мелко нарезанной свежей петрушки
Нагреть масло в сковороде на среднем огне. Добавить грибы, сельдерей, морковь, лук-шалот и жарить, часто помешивая, до мягкости (5-7 минуты). Перемешать муку, соль и перец, добавить к овощам и жарить в течение 2 минут, постоянно помешивая. Добавить белое вино и тимьян, немного увеличить огонь и жарить еще 2 минуты.
В большую кастрюлю добавить обощной бульон, довести до кипения. Выложить овощную смесь из сковороду в бульон, добавить рис, уменьшить огонь. Накрыть крышкой и варить 5-7 минут. Затем добавить сметану и зелень петрушки. Варить 3-5 минут. Снать с огня и плотно закрыть крышку кастрюли.
Recipe from Oh my veggies
I'm so glad you enjoyed the recipe!
ReplyDelete