November 14, 2013

Curried Tuna with Apples and Raisins - Extra Healthy Sandwich


Working on article for Russian newspapers, I found this very easy and absolutely healthy recipe. I tried and it turns very delicious, easy lunch for 2 people.  Definetely, I take the recipe for the future article.

Curried Tuna with Apples and Raisins - Extra Healthy Sandwich

For 2 big sandwiches

2 big whole-wheat buns
1 (5 oz/140 gramm) can water-packed albacore tuna, drained
4 teaspoons mayonnaise
1 small Granny Smith apple, pelled, halved, cored and shredded
2 tablespoons raisins, soaked in hot water for 2-3 minutes and drained
1 tablespoon minced red onion
1 teaspoon mild curry
1 teaspoon fresh lemon juice
salt and pepper to taste
1 cup loosely packed greens or other mild lettuce
1 medium carrot, peeled and sheredded
1 medium size ripe tomatoes, thinly sliced
To make a curried tuna: In a medium bowl, using a large spoon, mix together tuna, mayonnaise, apple, raisins, onion, curry powder and lemon juice. Add salt and pepper to taste.
Cut buns in half lengthwise and toast the slices. Lay them out on a clean dry counter. Top 2 bottom slices with equal amount of green or lettuce.  Top greens with carrots and tomatoes, followed with tuna mix. Sprinkle each piece with a little bit of salt. Close each sandwich with a top slice of bun, pressing down slightly to make the shole sandwich stick together, then cut in half vertically and serve.
Полезный бутерброд с тунцом, яблоками и изюмом.

На 2 больших бутерброда

2 большие булочки
1 упаковка (140 грамм) тунца в воде, воду отцедить
4 чайных ложек майонеза
1 маленькое яблокo, очищенное от кожуры и натертое на крупной терке
2 столовых ложки изюма, предварительно подержать изюм в горячей воде 2-3 минуты. Вынуть и отжать.
1 столовая ложка очень мелко нарезанного красного лука
1 чайная ложка порошка карри
1 чайная ложка свежего лимонного сока
соль и перец по вкусу
1 чашка зелени
1 средняя морковка, очищенная и натертая на крупной терке
1 средней величины помидор, тонко нарезанный.

Приготовить тунец, Хорошо перемешать тунец, яблоко, изюм, лук, майонез, лимонный сок и порошок карри. Добавить соль и перец по вкусу. Разрезать булочки пополам по длине и подсушить в тостере или в духовке. Вынуть из тостера, дать немного остыть. Выложить зелень на нижнюю половинку, наверх положить морковь и помидоры. На самый верх выложить тунцовую смесь.  Накрыть верхней половинкой и немного прижать, чтобы будерброд держался вместе. Подавать сразу.

Recipe idea came from "flour, too" by Joanne Chang, who is an owner  of "Flour", one of the best bakery in Boston. MIT teachers and students are the customers of hers.

No comments: