December 26, 2014
Majestic and moist Honey Cake from Marcy Goldman
I'm a proud owner of Marcy's book "Jewish Holiday baking". This time I decided to bake the absolutely unvbelievable delicious honey cake. I think, winter is a right season for honey cakes, which go well with coffee, tea or even milk.
Majestic and moist Honey Cake from Marcy Goldman
Makes 8 to 10 servings
3 1/2 cups all-purspose flour
1 tablespoon baking powder
1 tespoon baking soda
1/2 teaspoon salt
4 teaspoonс cinnamon
1/2 teaspoon ground cloves
1/2 teaspoon ground allspice
1 cup vegetable oil
1 cup honey
1 1/2 cups white sugar ( I took 1 cup)
1/2 cup brown sugar
3 eggs
1 teaspoon vanilla extract
1 cup warm cofee or strong tea
1/2 cup fresh orange juice
1/4 cup whisky
1/2 cup sliced almonds (optional)
Prepare 9-inch angel food cake pan.
Preheat oven to 350F. Lightly grease the pan. In a large bowl, whish together the flour, baking powder, baking soda, salt, and spices. Make a well in the center and add the oil, honey, sugars, eggs, vanilla, cofee, orange juice, and whisky.
Using a strong wire whisk or an electric mixer on slow speed, combine the ingridients well to make a thick batter, making sure that no ingridients are stuck to the bottom of the bowl.
Spoon batter into prepared pan and sprinkle the top of the cake evenly with the almonds. Bake 60 to 70 minutes. Cake should spring back when gently pressed.
Let the cake stand for 15 minutes before removing it from the pan. Then invert in onto a wire rack to cool completely.
Медовик от Марси Голдман
На 8-10 порций
3 1/2 чашек муки
1 столовая ложка разрыхлителя
1 чайная ложка соды
1/2 чайной ложки соли
4 чайные ложки молотой корицы
1/2 чайной ложки молотой гвоздики
1/2 чайной ложки душистого перца
1 чашка растительного масла
1 чашка меда
1 1/2 чашки сахара ( я взяла 1 чашку)
1/2 чашки коричневого сахара
3 яйца
1 чайная ложка экстракта ванили
1 чашка теплого кофе или чая
1/2 чашки апельсинового сока
1/3 чашки коньяка
1/2 чашки тонко нарезанных миндальных орех. ( по желанию)
Приготовить глубокую форму для выпечку бисквита. Нагреть духовку до 350Ф (180Ц)
В большой миске смешать муку, разрыхлитель, соду, соль, корицу, гвоздику и душистый перец.
Посередине смеси сделать углубление. Добавить все остальные ингридиенты и хорошо перемешать. Вылить в форму и поставить в духовку на 60-70 минут.
Готовый торт вынуть из духовки и дать 15 минут остывать в форме. Потом вынуть из формы и дать полностью остыть.
December 23, 2014
Sweet Potato Pancakes Made With Leftover Mashed Sweet Potatoes
Hanukkah, winter, cold weather and very tender latkes from one of the healthiest vegetables such as sweet potato. You have to try, they are simply delicious!
Sweet Potato Pancakes Made With Leftover Mashed Sweet Potatoes
Serves 2
1 1/4 cups leftover mashed sweet potatoes
1/2 cup sour cream
3/4 cup milk
1 large egg
1 1/2 tablespoons maple syrup, plus more for serving
4 tablespoon butter, divided
1 cup all-purpose flour
3/4 teaspoon baking powder
1/4 teaspoon baking soda
1/4 teaspoon kosher salt
Pinch nutmeg
Pinch cinnamon
1. Combine sweet potatoes, sour cream, milk, egg, and maple syrup in a medium bowl. Melt 2 tablespoons butter in the microwave or in a small saucepan and add to mixture. Whisk until homogenous.
2 Combine flour, baking powder, baking soda, kosher salt, nutmeg, and cinnamon in a large bowl and whisk to combine. Add wet ingredients to dry and whisk until just combined (do not overmix).
3 Melt 1 tablespoon remaining butter in a large skillet over medium heat and swirl to coat pan. Add four 1/4-cup batches of batter, using the back of a ladel to smooth them out into 4-inch disks. Cook, swirling gently on occasion, until the first side is golden brown, about 2 minutes. Carefully flip and cook until browned un second side and pancakes are puffed, about 2 minutes longer. Transfer to a plate set in a warm oven and repeat until all pancakes are cooked. Serve immediately with extra maple syrup.
Оладьи из пюре сладкoгo картофеля
На 2 порции
1 1/4 чашки пюре сладкого картофеля
1/2 чашки сметаны
3/4 чашки молока
1 яйцо
1 1/2 столовых ложки кленового сиропа
4 столовых ложки сливочного масла
1 чашка муки
3/4 чайной ложки разрыхлителя
1/4 чайной ложки соды
1/2 чайной ложки соли
щепотка корицы и мускатного ореха
Смешать пюре картофеля, сметану, молоко, яйцо, кленовый сироп и 2 столовых ложки растопленного сливочного масла в небольшой миске.
В другой миске смешать сухие ингридиенты: мука, разрыхлитель, сода, соль, корица и мускатный орех. Добавить картофельную смесь к сухим ингридиентам и перемешать копаткой.
Растопить на сковороде 2 столовые ложки сливочного масла и начать печь оладьи. На каждой стороне по 2 минуты на среднем огне. Подавать остывшие оладьи с кленовым сиропом.
Recipe came from Serious Eats
December 14, 2014
Deviled eggs with Smoked Salmon
Deviled eggs with Smoked Salmon
Makes 8 servings
8 hard-boled eggs, peeled and cut in half lengthwise
3 tablespoons mayonaise
1 tablespoon sour cream
2 teaspoons Dijon mustard
1/2 teaspoon fresh lemon juice
2 teaspoon finely chopped fresh dill
4 packed tablespoons finely minced smoked salmon
salt and pepper
Remove yolks from eggs and mash with mayonaise, sour cream, mustard and lemon juice. Stиr in dill and smoked salmon. Add salt and pepper to taste.
Spoon mixture into the egg whites shells. Garnish each deviled egg with a fresh dill sprig. Chill for at least 1 hour before serving.
Фаршированные яйца с соленым лососем.
На 8 порций
8 сваренных в крутую яиц, почищенных анд порезанных пополам
3 столовых ложки майонеза
1 столовая ложка сметаны
2 чайные ложки американской горичицы
1/2 чайной ложки лимонного сока
2 чайные ложки мелко порезанного укропа
4 столовые ложки мелко нарезнного соленого лосося.
соль и перец по вкусу.
Удалить желтки из яиц и вилкой перетереть со сметаной, майонезом, горчицей и лимонным соком. Добавить укроп и лосось. Одбавить соль и перец по вкусу.
Чайной ложкой выложить массу в белковые чашечки. Украсить по желанию укропом и поставить в холодильник как минимум на 1 час. Подавать к столу.
The recipe came from Favorite recipe using Costco products
Hearty Veggie Chowder
Hearty Veggie Chowder
I found the recipe in Family Circle magazine, which I subscribe passionately. The recipe calls for Slow cooker, which I don't use, and I reworked the recipe to make without slow cooker. It's the exceptionally delicious soup and quite healthy and fulfilling. Don't forget, I live in Minnesota, where winter is long and sometimes quite cold. Definetely veggie chowder is a very conforting food this time of year.
Make 6 servings.
2 tablespoons olive oil
1 large leek (white and light green parts only), cleaned and thinly sliced
1 lb peeld and diced diced butternut squash
1/2 lb parsnips, peeled and diced
1/2 lb carrots, peeled and sliced
1/3 cup QUICK barley
2 cloves garlic, minced
1 box (32oz) vegetable broth
1 can (14.5oz) diced tomatoes
1 cup frozen corn, thawed
1/2 cup heavy cream
1/4 cup chopped parsley
salt and pepper to taste
1/8 teaspoon cayenne pepper
Pour olive oil in a big pot and heat until hot. Place sliced leek there and cook and stir until leek is very soft 5-7 minutes. Add squash, parsnips, carrots and 3 cups of water. Cover and simmer 10-15 minutes, until squash is soft. Add barley, garlic, tomatoes and vegetable broth and simmer more 8-10 minutes. Taste for salt and pepper. Definetely you will need to add salt and pepper. Add corn, heavy cream, and parsley. Simmer more 5-7 minutes and add cayenne pepper. Stir and check for salt and pepper again. Chowder is ready and might be served. But the best thing to serve in 1-2 hours when flavors are developed.
December 08, 2014
Smoked Salmon & Apple Relish Crostini
I love make crostini, especially healthy and fulfilling. This time smoked salmon, apple and goat cheese. Excellent healthy dish for lunch. Easy, fast and unexpectable fulfilling.
Smoked Salmon & Apple Relish Crostini
Make 3 large pieces of bread
For the Apple Relish:
1 Granny Smith apple, cored and peeled, shredded
1/2 tablespoons chopped fresh parsley
1 tablespoons olive oil
1/4 lemon, juice only
For the Toppings:
1/4 cup ounce soft goat cheese
couple slices smoked salmon
2 tablespoons canned capers
For the Crostini:
3 large pieces crusty bread
For the crostini, put bread into toaster and toast until golden brown color. While the crostinis are toasting, mix together all of the apple relish ingredients in a bowl until well combined. Set aside. Remove bread from the toaster, and spread goat cheese over bread. Top with a piece of smoked salmon and apple relish. Sprinkle with capers. Serve immediately.
Бутерброды с соленым лососем, яблоком и мягким козьим сыром
На 3 больших бутерброда
1 среднее яблоко, почищенное и натертое на крупной терке
1/2 столовой ложки мелко нарезанной петрушки
1 столовая ложка оливкового масла
сок 1/4 лимона
1/4 чашки мягкого козьего сыра
несколько тонких кусков копченого лосося
2 столовые ложки консервированных каперсов
3 больших куска хлеба
Положить хлеб в тостер и жарить до золотисто-коричневого цвета. Пока хлеб в тостере, приготовить яблочнуп массу, смешав натертые яблоки, петрушки и оливковое масло. Вынуть хлеб из тостера, дать немного остынуть и намазать козьим сыром. Положить лосось и накрыть яблочной массой. Посыпать каперсами. тут же подавать к столу.
Recipe came from http://www.williamhillestate.com/Taste/At-Home/Smoked-Salmon-and-Apple-Relish-Crostini.asp
December 04, 2014
Classic ricotta rugelach
Classic ricotta rugelach
I love bake rugelach, especially during Holiday time. I have already have some recipes on my site and now I add one more.
Makes 32 medium size (2 bites) rugelach
Dough:
2 cups all-purpose flour
1 & 1/2 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon salt
1/2 cup (125 gramm) whole-milk (!important) ricotta cheese (Russian readers can use home-made tvorog)
1/4 cup (50 gramm) sugar
1/3 cup (75ml) sunflower oil
1/3 cup (75ml) milk
Filling:
3/4 cup jam of you choice (I used my tomato jam)
3 teaspoon bread crumbs
1/2 cup wlanuts, finely chopped
Egg wash
1 egg
1 tablespoon milk
In a medium bowl mix flour, baking powder and salt. In another bowl, mix wet ingridients such as ricotta cheese, sugar, oil and milk. Combine dry and wet ingridients to make an elastic dough. Give it a rest for 15-20 minutes on a counter and divide on 4 equal parts.
For filling, combine bread crumbs and jam. Mix very well. Divide filling into 4 equal parts. Divide walnuts also into 4 equal parts.
For egg wash, combine egg and milk.
On a well-floured board, roll each part of dough into a circle. Spread the dough with one part of jam-breadcrumbs filling and sprinkle with one part of walnuts. Press the filling lightly into the dough. Cut the circle into 8 equal wedges. Starting with the wide edge, roll up each wedge. Place the cookies, points tucked under, on a baking sheet lined with parchment paper. Repeat with rest of the dough and filling.
Preheat the oven to 350 degrees F.
Brush each cookie with the egg wash. Bake for 15 to 20 minutes, until lightly browned. Remove to a wire rack and let cool.
Рогалики на твороге и подсолнечном масле (тесто без яиц)
На 32 рогалика средней величины
Тесто:
2 чашки муки
1 & 1/2 чайной ложки разрыхлителя
1/2 чайной ложки соли
1/2 чашки (125 грамм) мягкого творога или рикотты из цельного молока
1/4 чашки (50 грамм) сахара
1/3 чашки (75мл) подсолнечного масла
1/3 чашки (75мл) молока
Начинка:
3/4 чашки джема (я испольаовала мой домашний джем из помидоров)
3 чайные ложки панировочных сухарей
1/2 чашки мелко порезанных грецких орехов
Яичная помазка
1 якцо
1 столовая ложка молока
В небольшой посуде смешать муку, разрыхлитель и соль. В другой посуде смешать творог, сахар, посолнечное масло и молоко. Перемешать сухие ингридиенты с творожной массой. Замешать тесто, дать отдохнуть 15-20 минут и разделить на 4 равные части.
Для начинки перемешать панировочные сухари с джемом. Разделить смесь на 4 равные части. Разделить орехи на 4 равные части.
Для яичной помазки смешать яйдо и молоко.
Посыпать мукой разделочную доску и раскатать одну часть теста в круг. Разложить равномерно одну часто начинку и посыпать одной частью орех. Придавить немного начинку. Разрезать круг на 8 равных секторов и свернуть рогалики. Положить рогалики на деко, верхушкой вниз. Повторить процедуру с оставшимся тестом, начинкой и орехами.
Нагреть духовку до 350Ф (180ц). Помазать каждый рогалик яичной смесью. Печь 15-20 минут до золотисто-коричнового цвета. Вынуть из духовки и остудить. Хранить при комнатной температуре.
I love bake rugelach, especially during Holiday time. I have already have some recipes on my site and now I add one more.
Makes 32 medium size (2 bites) rugelach
Dough:
2 cups all-purpose flour
1 & 1/2 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon salt
1/2 cup (125 gramm) whole-milk (!important) ricotta cheese (Russian readers can use home-made tvorog)
1/4 cup (50 gramm) sugar
1/3 cup (75ml) sunflower oil
1/3 cup (75ml) milk
Filling:
3/4 cup jam of you choice (I used my tomato jam)
3 teaspoon bread crumbs
1/2 cup wlanuts, finely chopped
Egg wash
1 egg
1 tablespoon milk
In a medium bowl mix flour, baking powder and salt. In another bowl, mix wet ingridients such as ricotta cheese, sugar, oil and milk. Combine dry and wet ingridients to make an elastic dough. Give it a rest for 15-20 minutes on a counter and divide on 4 equal parts.
For filling, combine bread crumbs and jam. Mix very well. Divide filling into 4 equal parts. Divide walnuts also into 4 equal parts.
For egg wash, combine egg and milk.
On a well-floured board, roll each part of dough into a circle. Spread the dough with one part of jam-breadcrumbs filling and sprinkle with one part of walnuts. Press the filling lightly into the dough. Cut the circle into 8 equal wedges. Starting with the wide edge, roll up each wedge. Place the cookies, points tucked under, on a baking sheet lined with parchment paper. Repeat with rest of the dough and filling.
Preheat the oven to 350 degrees F.
Brush each cookie with the egg wash. Bake for 15 to 20 minutes, until lightly browned. Remove to a wire rack and let cool.
Рогалики на твороге и подсолнечном масле (тесто без яиц)
На 32 рогалика средней величины
Тесто:
2 чашки муки
1 & 1/2 чайной ложки разрыхлителя
1/2 чайной ложки соли
1/2 чашки (125 грамм) мягкого творога или рикотты из цельного молока
1/4 чашки (50 грамм) сахара
1/3 чашки (75мл) подсолнечного масла
1/3 чашки (75мл) молока
Начинка:
3/4 чашки джема (я испольаовала мой домашний джем из помидоров)
3 чайные ложки панировочных сухарей
1/2 чашки мелко порезанных грецких орехов
Яичная помазка
1 якцо
1 столовая ложка молока
В небольшой посуде смешать муку, разрыхлитель и соль. В другой посуде смешать творог, сахар, посолнечное масло и молоко. Перемешать сухие ингридиенты с творожной массой. Замешать тесто, дать отдохнуть 15-20 минут и разделить на 4 равные части.
Для начинки перемешать панировочные сухари с джемом. Разделить смесь на 4 равные части. Разделить орехи на 4 равные части.
Для яичной помазки смешать яйдо и молоко.
Посыпать мукой разделочную доску и раскатать одну часть теста в круг. Разложить равномерно одну часто начинку и посыпать одной частью орех. Придавить немного начинку. Разрезать круг на 8 равных секторов и свернуть рогалики. Положить рогалики на деко, верхушкой вниз. Повторить процедуру с оставшимся тестом, начинкой и орехами.
Нагреть духовку до 350Ф (180ц). Помазать каждый рогалик яичной смесью. Печь 15-20 минут до золотисто-коричнового цвета. Вынуть из духовки и остудить. Хранить при комнатной температуре.
December 02, 2014
Egg and Onion Salad (Zibale mit eyer)
Egg and Onion Salad (Zibale mit eyer)
I just have read good cooking book Jewish soul food" by Janna Gur and decided to make some recipes from it. First is egg-onion salad, which goes with borscht very well. I shmeared on toasted bread and had with borscht. Trust me, it was very TASTY.
Serves 4
2 tablespoons schmaltz or vegetable oil
2 onions, thinly sliced
4 hard-boiled eggs
2 tablespoons mayonnaise
1 & 1/2 teaspoons grain mustard
Salt and freshly grounded black pepper to taste
Heat the schmaltz in the a saucepan over low heat. Add the onions and saute, stirring occasssionally, for 10 to 15 miutes, until the onions are very soft and golden brown. Remove from the heat.
Grind the sauteed onions and hard-bolied eggs in a meat grinder or pulse in a food processor to create a uniformly chunky paste. Transfer to a bowl.
Stir in mayonnaise, mustared and season with salt and pepper. The salad takes best when eaten immediately.
Яичный салат с тушеным луком.
На 4 порции
2 столовые ложки шмалца или подсолнечного масла
2 небольшие луковицы, нарезанные на тонкие кольца
4 круто сваренных яйца
2 столовые ложки майонеза
1 & 1/2 американской горчицы
соль и черный перец по вкусу.
Нагреть шмалц в сковороде на небольшом огне. Добавить лук и протушить 10-15 минут до появления золотисто-коричнового цвета. Снять с огня.
Выложить лук и яйца в кухонный комбайн и провернуть до получения мелких кусочков. Выложить массу в посуду, добавить майонез и горчицу. Хорошо перемешать, Посолить и поперчить.
I'm a fan of egg salads and try some of them:
1. Classic egg salad
2. Avocado egg salad
3. Smoked salmon and sun dried tomato egg salad
I just have read good cooking book Jewish soul food" by Janna Gur and decided to make some recipes from it. First is egg-onion salad, which goes with borscht very well. I shmeared on toasted bread and had with borscht. Trust me, it was very TASTY.
Serves 4
2 tablespoons schmaltz or vegetable oil
2 onions, thinly sliced
4 hard-boiled eggs
2 tablespoons mayonnaise
1 & 1/2 teaspoons grain mustard
Salt and freshly grounded black pepper to taste
Heat the schmaltz in the a saucepan over low heat. Add the onions and saute, stirring occasssionally, for 10 to 15 miutes, until the onions are very soft and golden brown. Remove from the heat.
Grind the sauteed onions and hard-bolied eggs in a meat grinder or pulse in a food processor to create a uniformly chunky paste. Transfer to a bowl.
Stir in mayonnaise, mustared and season with salt and pepper. The salad takes best when eaten immediately.
Яичный салат с тушеным луком.
На 4 порции
2 столовые ложки шмалца или подсолнечного масла
2 небольшие луковицы, нарезанные на тонкие кольца
4 круто сваренных яйца
2 столовые ложки майонеза
1 & 1/2 американской горчицы
соль и черный перец по вкусу.
Нагреть шмалц в сковороде на небольшом огне. Добавить лук и протушить 10-15 минут до появления золотисто-коричнового цвета. Снять с огня.
Выложить лук и яйца в кухонный комбайн и провернуть до получения мелких кусочков. Выложить массу в посуду, добавить майонез и горчицу. Хорошо перемешать, Посолить и поперчить.
I'm a fan of egg salads and try some of them:
1. Classic egg salad
2. Avocado egg salad
3. Smoked salmon and sun dried tomato egg salad