September 10, 2015

Summer layered tuna salad


Summer layered tuna salad

Make 2 medium servings.

1/3 cup cooked rice
1 can (5oz) tuna in water, well-drained
1 medium cucumber, peeled and grated on large grating side of a box grater
1 small red onion, finely chopped
fresh juice of 1/2 lemon
1/4 cup pepper jack cheese grated on small grating side of a box grater (you can use any favorite cheese)
1 hard-boiled egg (white and yellow separated)

Salt and mayonnaise to taste.

Mix red onion and lemon juice and let stand in a small bowl for 10-15 minutes.

Mix 2 teaspoons mayonnaise with rice and layer mixture on a bottom of the plate. Place tuna over. Sprinkle with salt and spread a teaspoon of mayo over the tuna.  Sprinkle cucumber with salt, mix and layer on a top of tuna. Spread a teaspoon of mayonnaise over the cucumber. Drain onion and layer over cucumber. Sprinkle with cheese and spread mayo again.

Grate white part of the hard-boiled egg  on small grating side of a box grater and place on a top of cheese, sprinkle with salt and spread with mayo. Grate yellow part of the egg  on small holes of grater and sprinkle on a top of salad. Keep at room temperature for 1 hour and 2 hours in refrigerator before serving.  It's quite good on next day.


Летний слоеный салат из тунца.

На 2 порции

1/2 чашки сваренного риса
1 консервная баночка (150 грамм) тунца в воде,  воду отжать
1 средний свежий огурец, очищенный и натертый на крупной терке
1 маленькая луковица красного лука, мелко нарезанного
сок из половины лимона
1/4 чашки сыра, натертого на маленькой терке
1 круто-сваренное яйцо, очищенное, белок отделить от желтка

Соль и майонез по вкусу

положить лук в лимонный сок и оставить на 10-15 минут.

Смешать 2 чайные ложки майонеза с рисом и уложить на дно блюда. Затем выложить тунец, посыпать солью и помазать майонезом. Посыпать огурец солью и выложить на тунец, помазать майонезом. Отцедить лук и выложить на огурец, промазать майонезом. Посыпать сыром и натертым на мелкой терке белком, помазать майонезом и посыпать натертым желтком. Оставить при комнатной температуре на 1 час, поставить в холодильник на 2 часа перед подачей. Очень хорош на следующей день.



Idea of recipe comes from http://vk.com/vtarelke?w=wall-4806561_407660




No comments: