February 07, 2016

Ricotta Prune Tart with Hazelnut Crust


Couple days ago Russian website announced a baking contest, which I decided to enter. I have to bake ricotta prune tart according to a recipe on a website and upload pictures on Facebook. Now you can see what I made. I did not just made, I Americanized recipe of quite delicious delicate pastry. I hope to win!

Ricotta Prune Tart with Hazelnut Crust

Yield: Makes 8 servings

Dough:

1 & 3/4 cup all-purpose flour
1/2 cup butter, room temperature
1/4 cup hazelnuts
2 tablespoons sugar
1 egg white
2 tablespoons milk

Filling:
1/2 pound pitted prunes
50 ml black rum + 3-4 tablespoon boiled hot water
1 cup ricotta cheese or soft tvorog
1 egg yolk
2 eggs
5 tablespoons sugar
1 teaspoon vanilla extract

Rectangle tart pan (13 3/4" x 4 1/2" x 1" high) with removable bottom

In a small plastic container  mix pitted prunes, rum and 3-4 tablespoon hot boiled water. Close the lid and leave for 2 hours.

In 2 hours preheat oven to 350°F.

Butter tart pan with removable bottom. Finely grind 1 cup of flour, sugar, and nuts in food processor. Mix flour-nut mixture with soft butter in a large bowl. Use your fingertips to quickly and lightly rub the flour and butter together until it resembles fine breadcrumbs. Add egg white, milk and 3/4 cup of flour.  Make a soft dough. Press dough onto bottom and up sides of prepared pan (crust will be about 1/4 inch thick).

Make a filling mixing together  ricotta cheese, egg yolk, eggs and sugar. Add vanilla extract. Drain liquid from prunes and arrange prunes in rows over pastry, pour the filling. Bake 40-50 minutes. Remove from oven; let cool slightly and cut into 8 pieces.



Творожный пирог с черносливом
Ингредиенты для теста

    200 г муки
    100 г масла
    30 г рубленого жареного фундука
    25 г сахара
    1 белок
    2 ст. л. молока

Ингредиенты для начинки

    225 г чернослива
    50 мл черносмородинового ликера
    200 г творога
    2 яйца
    1 желток
    60 г сахара
    1 пакетик (10 г) ванильного сахара

Приготовление

Замочи чернослив в черносмородиновом ликере на пару часов. Конечно, чернослив любят не все: ты можешь использовать для начинки курагу, изюм, замоченные в молоке финики — на свой вкус.

Вместо черносмородинового ликера можно использовать крепкий чай, любую сладкую наливку, херес. Очень важно, чтобы сухофрукты для начинки были сочными и мягкими!
Поруби масло, муку, орехи и сахар, добавь белок и молоко, замеси тесто.
Раскатай тесто по присыпанному мукой столу, придай ему круглую форму. Распредели тесто по форме диаметром 20–23 см, обрежь края.
Для начинки смешай творог, сахар и ванильный сахар, 2 яйца и 1 желток при помощи миксера или блендера. Смесь получится достаточно жидкой.
На основу из теста выложи чернослив, залей его творожной начинкой.
Помести пирог в предварительно разогретую духовку и выпекай его 40–45 минут при температуре 180 градусов.

Получается очень вкусный творожный пирог — подходит и для праздника, и для повседневных радостей.


Recipe comes from Так просто

No comments: