March 31, 2016

Passover Potato Latkes


Makes about 20 small latkes.

4 medium potatoes, peeled, grated on large holes
1 tablespoon lemon juice
2 large eggs
1/2 teaspoon each freshly grated nutmeg, ground ginger and sugar
1/4 teaspoon each salt and black pepper
1/3 cup minced onion
1 & 1/2 tablespoon minced garlic
1 & 1/2 tablespoon minced fresh dill or parsley
5-6 tablespoons matzoh meal
Oil for frying

Squeeze out by handfuls as much liquid from potatoes as possible. Pile them into a large bowl. Stir in lemon juice.
In  a  small bowl, beat eggs with spices, sugar, salt and pepper. Pour into potato mixture and stir to blend. Fold in onion, garlic, dill and 5 tablespoons matzoh meal. let stand 5 minutes. Add remaining matzoh meal, if necessary, to make a batter that's fairly thick and holds together.
Cook pancakes in batches over medium-high heat. Make then smaller than regular latkes. Serve hot from the skillet.


Пасхальные картофельнэ оладьи

На 20 небольших оладий

4 картофелины средней величины , почистить от кожуры и натереть на крупной терке
1 столовая ложка лимонного сока
2 больших яйца
1/2 чайной ложки мускатного ореха, молотого имбиря и сахара
1/4 чайной ложки соли и молотого черного перца
1/3 мелко натертого свежего лука
1 & 1/2 столовойложки мелко нарезанного чеснока
1 & 1/2 столовой ложки мелко нарезанного укропа или петрушки
5-6 столовых ложек matzoh meal
Подсолнечное масло для жарки.

Выжать как можно больше жидкости из натертого картофеля. Выложить в большую посудину и добавить лимонный сок.
В небольшой миске смешать.  яйца, специи, сахар и перец. Вылить эту смесь в картофель. Все перемешать. Добавить лук, чеснок, укроп и 5 столовх ложек  matzoh meal. Дать псотоять 5 минут. Если нужно, добавить еще одну столовую ложку matzoh meal. Смесь должна быть вязкой и держаться вместе.
Пожарить оладьи на среднем огне. Эти оладьи меньше по размеру, чем обыцхнэ оладьи. Подать теплыми.

Recipe comes from "Francine Prince's New Jewish Cuisine." book

No comments:

Post a Comment