Make 6 medium servings
Dough
8 tablespoons all-purpose flour
1/4 teaspoon salt
1/2 teaspoon baking soda
1/3 teaspoon baking powder
1/2 cup (8 tablespoons) butter, room temperature
1/2 cup (100 gram) sugar
1 egg
juice and zest of 1/2 large orange
Filling
3 medium apples, cored, peeled and cut into thin slices
lemon juice for drizzling
sugar for sprinkling
Preheat the oven to 350 F (180 C). Prepare a rectangle tart pan with removable bottom. Cover with parchment paper and grease.
In a medium bowl combine flour, salt, baking soda and baking powder. Using electric mixer, in another medium bowl, beat butter with sugar for 2 minutes, add egg and beat for more 1 minute.
Finally add orange zest and juice. Beat for one more minute and add flour mixture. Using a wooden spoon mix the dough.
Spread the dough on a bottom of tart pan. Layer with the apples. Slightly push apples into dough. Drizzle with lemon juice and sprinkle with sugar. Bake 25 minutes until golden brown.
Orange Whiskey Sauce (optional, but recommended)
juice and zest of 1/2 large orange
1/4 cup sugar
1/4 cup water
1 tablespoon bourbon whiskey
Mix all ingredients together in a small sauce pan and bring to boil. Simmer on medium-high heat for 15 minutes until syrupy. Syrup will be almost without clear liquid. Take from the heat and add whiskey. Mix very well. Take a brush, dunk into syrup and brush the top of the tart. Cool completely and sprinkle with powdered sugar. Serve with coffee, tea or just ice cream.
Яблочно-апельсиновая шарлотка (Это должен знать и уметь каждый)
На 6 средних порций
Тесто
8 столовых ложек муки
1/4 чайной ложки соли
1/2 чайной ложки соды
1/3 чайной ложки разрыхлителя
1/2 чашки (8 столовых ложек) сливочного масла, комнатной температуры
1/2 чашки (100 грамм) сахара
1 яйцо
сок и цедра 1/2 большого апельсина
Начинка
3 средних яблока, очищенных от кожуры и нарезанных на тонкие ломтики
лимонный сок для сбрызгивания
сахар для посыпки
Разогреть духовку до 350 F (180 C). Подготовьте прямоугольную форму для тарта. Покрыть форму бумагой для выпечки и смазать маслом.
В средней миске смешать муку, соль, соду и разрыхлитель. Используя электрический миксер, в другой средней миске взбить сливочное масло с сахаром в течение 2 минут, добавить яйцо и взбивать еще 1 минуту. Наконец добавить апельсиновую цедру и сок. Продолжать взбивать еще одну минуту и добавить мучную смесь. Используя деревянную ложку перемешать тесто.
Выложить тесто на дно формы. Покрыть слоем яблок. Немного утопить яблоки в тесто. Побрызгать лимонным соком и чуть-чуть посыпать сахаром. Запекать 25 минут до золотистого цвета.
Апельсиновый соус с виски (необязательно, но рекомендуется)
сок и цедра 1/2 лимона
1/4 стакана сахара
1/4 стакана воды
1 столова ложка виски
Смешать все ингридиенты вместе в небольшой кастрюле и довести до кипения. Варить на среднем огне в течение 15 минут, пока сироп не загустеет. Сироп будет почти без прозрачной жидкости. Снять с огня и добавить виски. Перемешать. Взять кисточку, помочить в сиропе и помазать верж шарлотки. Дать остыть и посыпать сахарной пудрой. Подавать с кофе, чаем или просто с мороженым.
No comments:
Post a Comment