March 30, 2017

Buttermilk cabbage latkes


Makes 17-19 medium size pancakes

1/4 medium green cabbage head,(almost 2 cups shredded cabbage) cut into medium chunks
2 large eggs, room temperature
1 teaspoon salt
1 teaspoon sugar
1 cup (250 ml) buttermilk or kefir
1/2 teaspoon baking soda
1 & 1/4 cup all-purpose flour
2 tablespoons parsley, finely chopped
Black pepper to taste
Vegetable oil for frying

Sauce for 5 pancakes
2 tablespoons sour cream
1 tablespoon mayonnaise
1 teaspoon grainy mustard

Place cabbage into bowl of food processor and process until small pieces. Add eggs and process again for 10-20 seconds. The mixture will be almost a paste, but with pieces. In a small bowl mix flour with baking soda and put aside.  Pour cabbage mixture into a medium bowl, add salt, buttermilk, sugar and mix very well. Slowly add flour mixture to cabbage mixture and make a dough with a spoon. The dough is a standard pancake dough. Add parsley and black pepper.

Heat a heavy griddle or fry pan which is greased with a vegetable oil. The pan is hot enough when a drop of water breaks into several smaller balls which 'dance' around the pan. Pour a small amount of batter (approx  2 tablespoons) into pan. When bubbles appear on surface and begin to break, turn over and cook the other side.

Mix all sauce ingredients and serve with latkes.


Капустные оладьи

На 17-19 среднего размера оладий

1/4 среднего кочана зеленой капусты (почти 2 чашки нарезнанной капусты), нарезать на среднии куски
2 яйца
1 чайная ложка соли
1 чайная ложка сахара
1 стакан (250 мл) пахты или кефира
1/2 чайная ложка пищевой соды
1 и 1/4 чашки муки
2 столовые ложки петрушки, мелко нарезанной
Черный перец по вкусу
Растительное масло для жарки

Соус на 5 оладий

2 столовые ложки сметаны
1 столовая ложка майонеза
1 чайная ложка зернистой горчицы

Положить куски капусты в чашу кухонного комбайна и прокрутить до образования мелких кусочков. Добавить яйца и снова прокрутить в течении 10-20 секунд. Смесь будет почти пастообразной, но с маленжкими кусочками. В маленькой миске смешать муку с содой и отложить в сторону. Вылить капустную смесь в среднюю миску, добавить соль, пахту, сахар и хорошо перемешайть. Медленно добавить мучную смесь и ложкой замешать тесто. Тесто представляет собой стандартное тесто для блинов. Добавить петрушку и черный перец.
Нагрейть тяжелую сковородку и слегка полить растительным маслом. Выложить столовой лоькой оладьи и пожарить с двух сторон. Смешать все ингридиенты для сауса и подать с теплыми оладьями.

No comments: