November 27, 2017

Cranberry Kissel


I found the recipe in "Vilna Vegetarian Cookbook", but measurements are off. So , I used my mom's measurements. It worked in Russia and it works in America.

Make 6 cups

12 oz (370 gram) fresh cranberries
6 cups water, divided
1 & 1/3 cups sugar
2 tablespoons potato starch

Puree cranberries in a food mill or food processor. Bring to boil 5 cups of water and add cranberries. Simmer about 12-15 minutes and strain through a fine sieve. Add sugar to a strained liquid and bring to boil again. Lower the heat. Dissolve potato starch in 1 cup of water and add to a strained simmering liquid. Simmer 5-7 minutes, stirring constantly. Take off the heat and allow to chill.


Клюквенный кисель

На 6 чашек
12 унций (370 грамм) свежей клюквы
6 чашек воды
1 и 1/3 чашки сахара
2 столовые ложки картофельного крахмала

Пюре ягоды клюквы в кухонном комбайне. Довести до кипения 5 чашек воды и добавить клюкву. Варить 12-15 минут и процедить через друшлаг, вернув жидкость в кастрюлю. Добавить сахар в жидкость и снова закипятить. Уменьшить огонь. Растворить картофельный крахмал в 1 стакане воды и добавить в кипящую жидкость. Варить еще 5-7 минут, постоянно помешивая. Снять с огня и дать остыть.


No comments: