November 01, 2017

Pesto Grissini Ukrainian style from Valentina Khamayko


Makes 18-20 medium size grissini

Dough:
2 teaspoons sugar
180 ml lukewarm water
1 & 1/2 teaspoons dry yeast
1 & 3/4 cup all-purpose flour (add more if you need)
1 & 1/2 teaspoons salt

Filling:
1 package fresh basil (about 30 gram), washed and dried
1/3 cup (around 50 gram) Parmesan cheese, grated (I used pepper jack)
3 gloves garlic, chopped
30 gram pine nuts
100 ml sunflower oil  (you can start to add 50 ml and see if you need more. I added 100 ml and had filling leftovers.)
1 tea spoon lemon juice


In the small bowl, combine water and sugar. Stir until sugar dissolves and add yeast. Let sit until the mixture starts to bubble, about 20 minutes.

In a large bowl, mix flour and salt and make a well in a center. Add yeasted mixture and knead a dough until dough is absolutely soft and elastic. Dough should no longer be sticky. Scrape the dough into a small bowl coated with very little of sunflower oil. Turn dough to distribute oil on all surfaces.

Cover bowl with plastic wrap and let rise until doubled in bulk, about an 2 hours.

Make a filling, place all ingredients into bowl of food processor and process until smooth paste.

Preheat oven to 350 F (180 C) and line a large baking sheet (sized 14 by 16 inches) with parchment paper.

Turn the dough out on a lightly floured surface. Divide it in half. Roll out first piece of dough into 13 x 14 inch rectangle and spread almost half of filling all over the dough. Fold the dough in half lengthwise and using a pizza cutter or sharp knife, cut into 1/2 inch strips. Twist each strips and place on baking sheet. Repeat with second dough ball.
Bake for 15-17 minutes or until golden brown. Serve at room temperature.


Хлебные палочки гриссини: рецепт от Валентины Хамайко

Ингредиенты для теста:
Мука – 250 г,
сахар – 2 ч. л.
дрожжи – 5 г
соль – 5 г
вода – 175 -180 мл

Для начинки (соус песто):
1 большой пучок зеленого базилика (Я использовала стандартную упаковку свежего базилика вессом 30 грамм. Этого было достаточно. )
тертый пармезан – 50 г
чеснок – 3 зубка,
кедровые орешки – 30 г
растительное масло – 100 мл
сок лимона – 1ч. л.


Дрожжи измельчить, перемешать с сахаром и в небольшой чашке развести теплой водой. Дать постоять в теплом месте 20 мин.

Муку с солью просеять в глубокую миску. Вливая воду с дрожжами, вымесить мягкое тесто. Накрыть тесто пищевой пленкой и оставить подходить в теплом месте без сквозняков на 1 ч 30 мин – 2 ч.

Приготовить соус. Базилик промыть, перебрать и обсушить, листики оборвать и в чаше блендера соединить с пармезаном, очищенными зубками чеснока и орешками. Вливая тонкой струйкой растительное масло, измельчить до получения однородной массы.

Тесто раскатать в пласт толщиной 5 мм и смазать соусом. Сложить пласт вдвое и с помощью острого ножа нарезать длинными полосками шириной 1 см. Каждую полоску свернуть в спираль.

Изделия выложить на выстланный пергаментом противень и выпекать до подрумянивания при 180С.
Recipe comes from Lisa

No comments: