June 14, 2018

Oven Baked Chicken and Rice


Servings: 5

5 chicken thigh fillets, bone in, skin OFF
1 onion, chopped (brown, white or yellow)
2 cloves garlic (large), minced
2 tbsp/ 30 g butter (or olive oil)
1 1/2 cups / 270 g long grain white rice
1 1/2 cups / 375 ml chicken broth/stock
1 1/4 cups / 312 ml water, hot (tap is fine)

Chicken Rub:
1 tsp paprika powder
1 tsp dried thyme
1/2 tsp garlic powder
1/2 tsp onion powder
3/4 tsp salt
Black pepper

Optional garnish:
Fresh thyme leaves or finely chopped parsley

Preheat oven to 180C/350F.

Scatter onion and garlic in a baking dish (about 10 x 15" / 25 x 35 cm), then place butter in the centre. Bake for 15 minutes (check at 12 minutes, mix if some bits are browning too much).

Meanwhile, mix together Chicken Rub. Sprinkle on both sides of the chicken.

Remove baking dish from the oven. Add rice then mix.
Place chicken on rice. Then pour chicken broth and water around the chicken.

Cover with foil, then bake for 30 minutes. Remove foil, spray chicken with oil (optional), then bake for a further 20 minutes until liquid is absorbed.

Stand for 5 minutes, then remove chicken and fluff up rice. Garnish with parsley if desired, serve and enjoy!


Запеченая курятина с рисом

На 5 порций
5 куриных бедер с косточкой, без кожи
1 головка лука, мелко нарезанного
2 больших зубчика чеснока. очень мелко нарезанного
2 столовые ложки / 30 г сливочного масла (или оливкового масла)
1 1/2 чашки / 270 г длинного белого риса
1 1/2 чашки / 375 мл куриного бульона
1 1/4 чашки / 312 мл горячей воды

Специи:
1 ч.л. порошка паприки
1 ч.л. сушеного тимьяна
1/2 ч.л. чесночного порошка
1/2 чайной ложки лукового пошка
3/4 ч.л. соли
Черный перец

Для подачи
Свежие листья тимьяна или мелко нарезанная петрушка

Разогреть духовку до 180 ° C / 350 ° F.

Выложить тонком слоем лук и чеснок в форме для выпечки (около 10 x 15 "/ 25 x 35 см), затем положить мало в центре. Запекать в течение 15 минут (проверить после 12 минут, перемешать лук с маслом в форме).

Смешать все специи и обмакнуть обе стороны куритяны в специи.

Вынуть форму из духовки, добавить рис, все хорошо перемешать. Выложить курятину на рис и залить бульоном и водом.

Накрыть фольгой и запекать в течение 30 минут. Проверить на соль и перец. Если нужно добавить. Снять фольгу, вилкой перемешать рис и запекать еще 20 минут, пока вся жидкость не выкипит.

Вынуть из духовки, дать постоять 5 минут, посыпать мелко нарезанной петрушкой и подать на стол.


Recipe comes Recipe tin Eats

No comments: