August 06, 2018

Fresh Corn Zucchini Chowder


Makes 4 servings

3 tablespoons butter
1 1/4 cup yellow onions, diced
1/2 cup carrots, diced
1/2 cup celery, diced
4 teaspoons garlic, minced
1 jalapeńo, diced (remove seeds/ribs before to control spice)
3/4 lb. yukon gold potatoes, diced
4 cups low sodium vegetable or chicken broth (I used vegetable one)
1 bay leaf
1/4 teaspoon dried thyme
1 large zucchini, diced
2 1/2 cups corn kernels (fresh or frozen, My opinion is only fresh ones)
1 cup half and half or heavy cream (I used 1/2 cup of heavy cream)
fresh parsley, for garnish

In a large dutch oven, heat the butter over medium high heat. Add the onions, carrots, and celery and cook for 4-5 minutes or until the vegetables soften. Add the garlic, jalapenos, and potatoes and cook for 3-4 minutes, stirring so the veggies don’t stick to the pot.

Add the broth, bay leaf, and thyme, bring to a boil. Cover, lower the heat and let simmer for 8-10 minutes or until the potatoes are half way cooked. Add the zucchini and corn kernels and continue to cook for an additional 5-7 minutes or until the potatoes are cooked through. You can check the doneness by gently piercing with the tip of a knife.

Remove the bay leaf, transfer 2 cups or more (see notes) into a food processor and process until smooth. Pour the blended mixture back into the pot. Heat the soup over medium high heat, add the half and half and let come to a gentle simmer. Serve topped with fresh parsley and smoked paprika if desired.


Летний суп на сливках со свежей кукурузой и кабачками

На 4 порции
3 столовые ложки сливочного масла
1 1/4 чашки лука, мелко нарезанного
1/2 чашки моркови, мелко нарезанного
1/2 чашки сельдерея, мeлко нарезанного
4 чайные ложки чеснока, очень мелко нарезанного
1 jalapeńo, нарезать кубиками (удалить семена перед нарезкой)
3оо грам картофеля, нарезанного на средние кубики
4 чашки овощного или куриного бульона (я использовала овощной)
1 лавровый лист
1/4 чайная ложка сушеного тимьяна
1 большой цуккини, нарезанный на средние кубики
2 1/2 чашки кукурузных зерен (свежие или замороженные, мое мнение - только свежие)
1 чашка (250 мл) сливок (я использовала 1/2 чашки)
свежая петрушка, для сервировки

В большой кастрюле нагреть масло на среднем огне. Добавить лук, морковь и сельдерей и тушить 4-5 минут до размягчения овощей. Добавить чеснок, перец и картофель и продолжать тушить 3-4 минуты, помешивая, чтобы овощи не прилипали ко дну кастрюли.

Добавить бульон (я добавила горячий), лавровый лист и тимьян, довести до кипения. Накрыть крышкой, немного уменьшить огонь и дать покипеть в течение 8-10 минут или пока картофель не будет приготовлен наполовину. Добавить цуккини и кукурузу, продолжать готовить еще 5-7 минут до полного приготовления овощей. Проверить готовность овощей кончиком ножа.

Удалить лавровый лист, отделить 2 чашки супа (густое вместе с жидкостью), поместить в кухонный комбайн и провернуть до однородной массы. Вылить смешанную смесь обратно в кастрюлю. На среднем огне довести суп опять до кипения, добавить сливки и дать покипеть пару минут. Проверить на соль и перец. Подавать со свежей петрушкой и копченой паприкой.


Recipe comes from Little Spice Jar

No comments:

Post a Comment