August 22, 2018

Spiral Cherry Snail Cake (eggless)


Make 10-12 servings

Dough

2 & 3/4 cups all-purpose flour
1/2 teaspoon salt
1 teaspoon baking power
1 cup butter, room temperature and cut into small pieces
3/4 cup buttermilk or kefir

Filling
1 pound pitted cherries, dry and washed
1/2 cup sugar
2 tablespoons dry bread crumbs, more bread crumbs for dusting

Powdered sugar for sprinkling

Butter a 10-inch round form. Preheat the oven to 350ºF (180ºC).

Place cherries in a large colander resting on a bowl or in the sink for 10-15 minutes.To make filling, mix together cherries, sugar and bread crumbs. 

To make dough, in a large bowl mix together flour, salt and baking powder. Add butter and rub with flour mixture until small bit resembles. Slowly add buttermilk in the center of mixture and make the dough. Dough will be very soft and pliable.

Divide dough into 2 equal parts. Each part roll out into rectangle 15 x 8 inch long.  Cut into 2 equal stripes lenghtwise, each 15 x 4 inch. Lightly sprinkle rolled dough with dry breadcrumbs and place cherries one after another one in the center of the stripe along the long side.  Pinch the long sides and place dough with filling seam down along outer side of the form. Repeat with second stripe and attach to a first one forming a spiro.  Also repeat the same process with second part of the dough. Every time you create a "sausage",  attach to the previous one.


Bake 40-45 minutes in the oven until light brown color. Take out from the oven, cool in a form for 20-30 minutes. Run a dinner knife around the side of form to loosen the cake. Cover a cake in a pan with a towel, turn upside down pan with cake on a towel. Remove pan.  Turn again upside down on cooling rack. Let sit on cooling rack to cool completely. Sprinkle with powdered sugar.


Пирог с вишней "Улитка"

На 10-12 порций

Тесто
2 и 3/4 чашки муки
1/2 чайной ложки соли
1 чайная ложка разрыхлителя
1 чашка масла, комнатной температуры и нарезанного на мелкие кусочки
3/4 чашки buttermilk или кефира

Начинка

500 грам вишни или черешни, сухой и промытой
1/2 стакана сахара
2 столовые ложки панировичных сухарей, плюс еще немного для посыпки
Сахарная пудра для посыпки

Промазать наслом 25-см в диаметре круглую форму. Разогреть духовку до 350ºF (180ºC).

Выложить вишню в большой дуршлаг, оставить на 10-15 минут, чтобы вишня стекла. Для начинки перемешать вишню, сахар и панировочные сухари.

Чтобы приготовить тесто, в большой миске смешать муку, соль и разрыхлитель. Добавить масло и протереть с мукой до oбразования крошек. Медленно добавить кефир в центр смеси и замешать тесто. Тесто будет очень мягким и податливым.

Разделить тесто на 2 равные части. Раскатать каждую часть в прямоугольник длиной 40см и шириной 15см. Разрезать каждый прямоугольник по длине на две равные полоски, каждая 40 см и шириной около 8 см. Слегка посыпать панировочными сухарями и выложить вишню в ряд в центре полоски вдоль длинной стороны. Защипить длинные стороны и выложить тесто швом вниз вдоль внешней стороны формы. Повторить со второй полосой и прикрепить ее к первой, образуя спираль. Также повторить со второй частью теста. Выкладывать в форму в виде спирали.

Печь 40-45 минут в духовке до светло-коричневого цвета. Вынуть из духовки, дать остыть в форме в течении 20-30 минут. Вынуть из формы и дать остыть на стойке. Посыпать сахарной пудрой.


No comments:

Post a Comment