September 26, 2018

Alaskan Halibut And Salmon Gefilte Fish Terrine



Yield 20 servings

2 pounds halibut fillets, skinned and boned
1 pound salmon fillets, skinned and boned
3 tablespoons vegetable oil, preferably kosher for Passover
4 medium Spanish onions, peeled and diced
4 large eggs
6 tablespoons matzoh meal
1 tablespoon salt, or to taste
2 teaspoons ground white pepper
2 tablespoons sugar
1 tablespoon lemon juice
2 tablespoons snipped dill, plus more for garnish
2 large carrots, peeled

Parsley for garnish



Preheat the oven to 325 degrees. Cut the fish into large chunks, and place in the bowl of a food processor. Pulse about 20 times: do not puree, but grind fine. Place in the bowl of an electric mixer.

Heat oil in a large frying pan, and saute onions until soft and transparent. Let cool.

To the fish mixture, add the onions, eggs, 2 cups of cold water, matzoh meal, salt, white pepper, sugar and lemon juice. Beat in an electric mixer at medium speed for about 10 minutes. Add the dill, and grate in the carrots; mix well, using a paddle attachment.

Pour the mixture into a greased 12-cup Bundt pan. Smooth the top with a spatula, and cover with foil.
Place in a larger pan filled with water that is almost boiling.

Bake in the oven for 1 hour, or until the center is solid. Cool for 5 minutes, or until mold is cool to the touch. Run a knife around the edges. Place a flat serving plate on top, then flip over, inverting onto the plate. If the mold doesn't come out easily, give the plate a shake. You should feel or hear it give.

Refrigerate for several hours or overnight. Slice as you would a torte, and serve as an appetizer. Garnish with the parsley and remaining dill, and serve with red horseradish.




Фаршированный террин из палтуса и лосося

На 20 порций


2 паунда филе палтуса, без кожуры и косточек
1 паунд филе лосося, без кожуры и косточек
3 столовые ложки растительного масла
4 средних по размеру головки лука, очищенные и нарезанные кубиками
4 больших яйца
6 столовых ложек matzoh meal
1 столовая ложка соли или по вкусу
2 чайных ложки молотого белого перца
2 столовые ложки сахара
1 столовая ложка лимонного сока
2 столовые ложки нарезанного укропа, плюс для подачи
2 большие моркови, очищенные и натертые на крупной терке
Петрушка для подачи

Разогреть духовку до 325 Фаренгейтов (160 Ц). Разрезать рыбу на большие куски и выложить в чашку кухонного комбайна. Пропульсировать около 20 раз до мелких кусков, но не превращать в пюре. Выложить рубную смесь в большую миску

Нагреть масло в большой сковороде и обжарить лук до мягкости и прозрачности. Снять с огня и дать остыть. К рыбной смеси добавить лук, яйца, 2 стакана холодной воды, matzoh meal, соль, белый перец, сахар и лимонный сок. Взбить электрическом миксером на средней скорости в течение примерно 10 минут. Добавить укроп и натертую морковь; хорошо перемешайте лопаткой.

Выложить смесь в смазанную маслом форму. Разровнять лопаткой поверхность и накрыть фольгой. Поставить в большую форму, наполненную почти кипяюей водой.водой.

Выпекать в духовке в течение 1 часа или до тех пор, пока центр не станет твердым. Вынуть из духовки, дать остыть в течение 5 минут. Ножом пройтись по краям террина, чтобы отделить от формы. Положить плоскую сервировочную тарелку сверху, затем перевернуть террин на тарелку. Если форма не отходит, то встряхните ее.

Охладить в течение нескольких часов, но лучше, покрыв фольгой, оставить в холодильнике на ночь. Нарезать и подавать в качестве закуски. Украсить петрушкой, укропом и подавать с хреном.



Recipe comes from New York times Cooking with Joan Nathan

No comments:

Post a Comment