November 05, 2018
Armenian Roasted Red Pepper Paste
Makes 1 & 1/2 cups
2 lbs fresh red bell peppers (about 5 large ones)
1/4 cup red wine
1 tablespoon chili sauce from Heinz
2 tablespoons tomato paste
1/8 teaspoon garlic-chili sauce
1 tablespoon brown sugar
Salt and pepper to taste
Roast, broil or grill peppers. Put hot peppers in plastic bag and give 10-15 minutes to cool. Peel the skin and remove the seeds. Quickly rinse to clean any leftover skin and seeds. Using a food processor process until almost smooth consistency. Some people don't like very smooth paste and in this case, you have to pulse 10-12 times.
Place the peppers in a pot, along with tomato paste, chili and garlic-chili sauces. Add wine. Bring to boil, lower the temperature and simmer for 15 minutes. Stir constantly until it slightly thickens. Stir in sugar and salt, cook another 5-10 minutes
Store ready pepper paste in glass container and save in fridge.
Паста из запеченых красных сладких перцев по-армянски
На 1 & 1/2 чашки пасты
1кг свежего красного перца (около 5 больших перцев)
1/4 чашки красного вина
1 столовая ложка chili соуса (Heinz)
2 столовые ложки томатной пасты
1/8 чайной ложки garlic-chili соуса
1 столовая ложка коричневого сахара
Соль и перец по вкусу
Запечь перец в духовке или на гриле. Выложить горячий перец в полиэтиленовый пакет и дать 10-15 минут для остывания. Почти остывший перец очистить от кожуры и удалить семена. Быстро промыть под холодной водой. Выложить перец в кухонный комбайн и прокрутить до получения гладкой массы. Тем, кому не нравится консистенция пасты, пропульсировать 10-12 раз до образования очень мелких кусочков.
Выложить перцы на разогретую сковороду, добавить томатную пасту, соусы и вино. Довести до кипения, уменьшить температуру и тушите в течение 15 минут до легкого загустения. Не забывайте помешивать. Добавить сахар, соль и перец, тушить еще 5-10 минут.
Переложить в стеклянную посуду, плотно закрыть, дать остыть и хранить в холодильнике.
Прекрасно подходит для еды с жареным хлебом и как соус к мясу. Можете попробовать добавлять к борщу.
Recipe comes from Heghineh
No comments:
Post a Comment