November 19, 2018

Mushroom and Farro Soup


Yield 4

2 tablespoons olive oil
1 yellow onion, chopped
3 carrots, sliced
3 stalks celery, sliced
2 cloves garlic, chopped
1 lb mixed mushrooms (such as oyster, shiitake, and cremini), sliced (I use 10oz mushrooms)
¾ teaspoon kosher salt, divided
½ teaspoon freshly ground black pepper, divided
¾ cup pearled farro
1 teaspoon chopped fresh rosemary, plus leaves for serving  (I did not use)
½ cup dry white wine
5 cups low-sodium vegetable broth

Heat oil in a large, heavy-bottomed pot or Dutch oven over medium-high. Add onion, carrots, and celery and cook, stirring often, until softened, about 5 minutes. Add garlic and cook, stirring constantly, until fragrant, about 1 minute.

Add mushrooms, ½ teaspoon salt, and ¼ teaspoon pepper; cook, stirring often, until vegetables are tender and browned, 7 to 8 minutes.

Stir in farro and chopped rosemary; cook, stirring constantly, until mixture is toasted and fragrant, about 2 minutes. Stir in wine and cook, stirring constantly, until wine has almost evaporated, 1 to 2 minutes. Stir in broth and remaining ¼ teaspoon each salt and pepper.

Bring to a boil, reduce heat to low, and simmer, stirring occasionally, until farro is tender, 14 to 16 minutes. Serve topped with rosemary leaves.


Грибной суп с крупой Farro

На 4 порции

2 столовые ложки оливкового масла
1 головка лука, мелко нарезанного
3 моркови, нарезанные на искосяк на средние куски
3 стебля сельдерея, нарезанные на искосяк на средние куски
2 зубчика чеснока, меко нарезанного
450 грамм  свежих грибов, нарезанных на средние куски (я использовала 300 грамм грибов)
¾ чайная ложка кошерной соли
½ чайной ложки свежего молотого черного перца
¾ чашки крупы Farro
1 чайная ложка нарезанного свежего розмарина, плюс листья для подач (я не использовала)
½ чашки сухого белого вина
5 чашек овощного бульона

Нагреть масло в большой, с тяжелым дном кастрюле на среднем уровне. Добавить лук, морковь и сельдерей и тушить, часто помешивая, до размягчения, около 5 минут. Добавить чеснок и продолжать тушить, постоянно помешивая, около 1 минуты.

Добавить грибы, ½ чайной ложки соли и ¼ чайной ложки перца; тушить, часто помешивая, пока овощи не станут мягкими и грибы коричневыми, от 7 до 8 минут.

Всыпать крупу Farro и нарезанный розмарин; варить, постоянно помешивая, пока смесь не поджарится и станет ароматной, около 2 минут. Добавить вино и варить, постоянно помешивая, пока алкоголь не испарится, от 1 до 2 минут. Влить бульон и добавить оставшиеся ¼ чайной ложки каждой соли и перца.

Довести суп  до кипения, уменьшить огонь до минимума и варить, периодически помешивая, пока Farro станет мягким, от 14 до 16 минут. Подавать с листьями розмарина.


Recipe comes from Real Simple

No comments: