May 22, 2019

Rose cookies from Soviet childhood


Makes 26 medium size pastries

3/4 cup sour cream
1 cup butter, room temperature (very soft)
3 eggs, separated, room temperature
1/4 teaspoon salt
2 & 3/4 cups all-purpose flour
3/4 cup sugar
1 teaspoon vanilla extract


Mix sour cream and butter and add 3 egg yolks with salt. Mix well until all ingredients incorporated. Slow add flour and knead the dough with your hands until it is smooth and elastic. Divide the dough into 2 balls, cover with plastic wrap and place in refrigerator for 1 hour. Place also egg whites into refrigerator for one hour.

Preheat oven to 350 F (180 C). Place parchment paper on a big cookie sheet and grease with non-stick cooking spray.

Using electric mixer, beat the egg whites until they are very frothy, and gradually beat in the sugar. Add vanilla extract. Continue beating until you have a glossy meringue that is stiff enough to form soft peaks.

Take out one of the dough balls and roll it out on a floured board or counter until you have a thin piece of dough about 10 x 15 inches rectangle. Spread half of the meringue mixture evenly on the dough leaving half-inch from the borders, then roll it up tightly. If you feel uncomfortable with this size of dough, please, halve the dough and repeat this routine twice with quarter of filling for each piece of dough. Take out the second ball from refrigerator and create the same roulade with rest of the filling. Cover the roulades with plastic wrap and refrigerate for 30 minutes.

Take out all prepared roulades from refrigerator. Using a very sharp knife, slice the rolled dough into 26 slices and place the slices, cut side up, on baking sheet lined with parchment paper. Bake for 25-30 minutes until the cookies are light brown (15 minutes on lower shelf and 10-15 minutes on upper shelf). Cool on a wire rack. When cool, sift confectioner’s sugar over the top.


Store in airtight container or tightly wrapped with aluminum foil.


Советское Печенье "Розочки"

На 26 печений

3/4 cup сметаны, комнатной температуры
1 чашка (215 грамм) сливочного масла, комнатной температуры
3 больших яйца, комнатной температуры, белки отделить от желтков
1/4 чайной ложки соли
2 & 3/4 муки
3/4 чашки сахара
1 чайная ложка экстракта ванили

В большой посуде смешать сметану и сливочное масло. Добавить яичные желтки и соль и еще раз хорошо перемешать. Медленно добавить муку и замешать тесто. Разделить на 2 равные части, обернуть в пищевую пленку и положить в холодильник на 1 час. Также поставить контайнер с отделенными белками в холодильник.

Электрическим миксером взбить холодные белки до твердых пиков и в конце взбивания порциями добавить сахар и ванильный экстракт.

Вынуть одну часть теста из холодильника, раскатать в прямоугольник 40 x 25 см. Равномерно выложить по всей поверхности половину взбитых белков и, начиная с длинной стороны, закрутить тесто с начинкой в рулет. Если Вам трудно работать с таким количеством теста, то разделите его пополам до раскатывания и работайте с каждой половиной в отдельности.

Вынуть вторую часть теста из холодильника и повторить процедуру. Положить рулеты в холодильник на 30 минут.

Нагреть духовку до 350 Фаренгейтов (180 Цельсия). Выстелить пергаментной бумагой большое деко и сбрызгать non-stick spray.

Вынуть рулеты из холодильника и острым ножом нарезать на порции. Все получится 26 пирожных-печений. Каждое пирожное поставить на деко отрезанным концом. Выпекать 25-30 минут (15 минут на нижней полке духового шкафа, 10-15 минут на верхней). Вынуть из духовки, остудить на специальной решетке и посыпать сахарной пудрой.

Если сделать вечером, то утром будет прекрасный завтрак со свежим кофе. Хранить в закрытой посуде или на тарелке, плотно закрытой фольгой.


No comments: