June 28, 2019

Soft Olive Oil Tea Spice Cake



I added spices, coconut and raisins to enhance recipe. The result is super good.

Makes 1 9-by-5-inch loaf

2 cups white whole-wheat flour, plus more for dusting (I used 1 cup all-purpose flour + 1 cup whole-wheat flour)
1 teaspoon baking powder
½ teaspoon baking soda
1 teaspoon cinnamon
1/4 teaspoon nutmeg
1/4 teaspoon sumac (optional)
¼ teaspoon salt
3 large eggs
¾ cup buttermilk
¾ cup extra-virgin olive oil
¾ cup sugar (I used 1/2 cup white sugar + 1/4 cup brown sugar)
1 teaspoon vanilla extract
1 teaspoon lemon zest
1 cup dark raisins
1/2 cup shredded coconut

Preheat oven to 350°F. Coat a 9-by-5-inch loaf pan with cooking spray and dust with flour. 

Whisk flour, baking powder, baking soda, salt, cinnamon, nutmeg and sumac in a large bowl. 

Whisk eggs, buttermilk, oil, sugar, vanilla and lemon zest in a medium bowl. Add the wet ingredients to the dry ingredients and stir until just combined. Add raisins and coconut and slowly mix together. Scrape the batter into the prepared pan.

Bake the cake until a toothpick inserted in the center comes out clean, about 1 hour. Let cool in the pan for 10 minutes, then transfer to a wire rack to cool completely, about 1 hour.

To make ahead: Store airtight at room temperature for up to 2 days. (I wrap into aluminum foil)


Кекс к чаю с оливковым маслом и специями.

На один кекс среднего размера

2 чашки белой цельнозерновой муки, плюс еще для присыпки (я использовалa 1 чашку белой муки + 1 чашка цельнозерновой муки)
1 чайная ложка разрыхлителя
½ чайной ложки пищевой соды
1 чайная ложка корицы
1/4 чайной ложки мускатного ореха
1/4 чайной ложки сумаха (по желанию)
1/4 чайной ложка соли
3 больших яйца
¾ чашки кефира или buttermilk
¾ чашки оливкового масла
¾ чашки сахара (я использовалa 1/2 чашки белого сахара + 1/4 чашки коричневого сахара)
1 чайная ложка ванильного экстракта
1 чайная ложка лимонной цедры
1 чашка темного изюма
1/2 чашки кокосовой стружки

Разогреть духовку до 350 ° F (180 C). Смазать форму для выпечки кекса размером 9 на 5 дюймов оливковым маслом и и присыпать мукой.

В большой миске смешать муку, разрыхлитель, пищевую соду, соль, корицу, мускатный орех и сумах.

В средней миске смешать венчиком яйца, кефир, масло, сахар, ваниль и цедру лимона.
Добавить яичную смесь к сухим ингредиентам и перемешать до однородного состояния. Добавить изюм, кокосовую стружку и медленно перемешать.

Вылить тесто в подготовленную форму.

Выпекать пирог, пока зубочистка, вставленная в центр, не выйдет чистой, около 1 часа. Дайте остыть в форме в течение 10 минут, затем выложить на решетку, чтобы полностью остыть, около 1 часа.

Хранить в герметично закрытой посуде при комнатной температуре до 2 дней. (Я завернула в алюминиевую фольгу).


Recipes comes from Eating Well May 2019


June 24, 2019

Israeli-Chinese Coleslaw (Americanized version)


Israeli because it was discovered by Soviet immigrant, who lives in Israel, and Chinese because of combination of soy sauce, brown sugar and olive oil.

Makes 4 servings

1 pound green cabbage, thinly sliced
1/2 cup pecans or walnuts, chopped
1/4 cup sunflower seeds
1/2 cup dried cranberries
7 oz. fresh white mushrooms, sliced
1 teaspoon olive oil
Salt and pepper, a bit

Dressing
2 tablespoons soy sauce
4 tablespoons olive oil
1 teaspoon honey or maple syrup
lemon juice, brown sugar, salt and pepper to taste


Lightly sprinkle cabbage with salt and black ground pepper and using you hands, toss and set aside.

Heat a medium frying pan, add nuts and seeds and toast for 3-5 minutes until light brown color. Take out nuts and seeds to a small plate and leave to cool. Lower the heat until medium, add mushrooms and olive oil and saute for 3-5 minutes until mushrooms are slightly wilted. Turn the heat off and leave mushrooms to cool slightly.

Make a dressing, mix all ingredients together.

Add cranberries, nut-seed mixture and mushrooms to cabbage. Pour the dressing and mix everything together. Check for spices and add if needed. Leave on a kitchen counter for 10-15 minutes and serve at room temperature. I served with meatballs and roasted peppers. 


Idea comes from Delicious Mediterranean

June 17, 2019

3-Ingredient Almond Flour Banana Cookies


Makes 20 small cookies

2 cups blanched almond flour (not almond meal)
1 teaspoon baking powder
1/4 teaspoon salt (optional)
2/3 cup very mashed, very ripe banana
!/8 teaspoon cayenne pepper

Chocolate ganache
2 oz bittersweet chocolate, chopped
1 tablespoon butter

Preheat oven to 350 F. Line a cookie sheet with parchment paper.

In a small bowl, stir together the almond flour, baking powder, salt and cayenne pepper. Add the banana, stirring until completely blended.

Using a small cookie scoop or a tablespoon, drop dough in mounds, spacing 2 inches apart, on prepared cookie sheet.
Bake in the preheated oven for 13 to 16 minutes until golden brown at edges and centers of cookies feel firm to the touch. Transfer cookies to a cooling rack and cool completely.


Make chocolate ganache, mix together chopped chocolate and butter and microwave for 30 seconds. Stir together until smooth paste and place small dollop of chocolate on a top of each cookie.

Store the cooled cookies in an airtight container at (cool) room temperature for 2 days, the refrigerator for 5 days, or the freezer for up to 3 months.


Бананово-миндальное печенье

На 20 маленьких печений

2 чашки миндальной муки
1 чайная ложка разрыхлителя
1/4 чайной ложки соли (по желанию)
2/3 чашки пюре очень спелого банана
! / 8 чайной ложки кайнского перца

Шоколадный ганаш

50-60 грамм горького шоколада, нарезанного
1 столовая ложка сливочного масла

Разогрейть духовку до 350 F (180 Ц). Положить пергаментную бумагу на большое деко.

В небольшой миске смешать миндальную муку, разрыхлитель, соль и кайенский перец. Добавить банан, и все хорошо перемешать.

Используя небольшую ложку сформировать круглые печения и положить на деко, оставляя расстояние 3-4 см между печеньями.

Выпекать в предварительно разогретой духовке в течение 13-16 минут до золотисто-коричневого цвета по краям. Переложить печенье на стойку для полного остывания.

Приготовить шоколадный ганаш. Смешать нарезанный шоколад с маслом и поставить в микроволновку. Прогреть в течение 30 секунд. Еще раз все хорошо перемешать и маленькой ложкой выложить шоколад на печенье.

Хранить печенье в герметичном контейнере при (прохладной) комнатной температуре в течение 2 дней, в холодильнике в течение 5 дней или в морозильной камере до 3 месяцев.


Recipe comes from Power Hungry

June 11, 2019

Fresh cherry cake with almond crumble


Makes 16 2-inch each squares

1 cup + 2 tablespoons all-purpose flour
1/2 teaspoon baking powder
1/8 teaspoon salt
½ tsp ground cinnamon
3 tablespoons sugar
1 egg
6 tbsp milk
6 tablespoons butter, melted
350 g juicy, ripe cherries

For the topping

2 tablespoons all-purpose flour
¼ tsp ground cinnamon
2 tablespoons sugar
2 tablespoons butter, diced, room temperature
1/2 cup almonds, ground (I used honey-roasted)
2 tablespoons dark brown sugar
1/4 teaspoon ground cardamon
1/4 teaspoon ground cloves
1/8 teaspoon salt

Preheat the oven to 350 F (180 C). Grease and base line a 8-inch square form, about 5cm deep. Sift the flour, baking powder, salt, cinnamon and sugar into a bowl. Make a well in the center and add the egg, milk and melted butter, then combine with a wooden spoon or electric whisk. Beat well to make a thick, smooth mixture. Spoon into the form and spread evenly. Very lightly sprinkle dough with dry bread crumbs.

Remove the stalks and stones from the cherries, using a pitter if you have one to keep the fruit whole. Scatter the cherries over the mixture and gently press them in.

To make the topping, tip flour, cinnamon, sugar into a bowl. Rub in the butter with your fingers to make a crumb-like mixture. Mix together ground almond, cardamon, cloves, brown sugar and salt in a small bowl and pour into butter mix. Then work the mixture until it comes together in pea-sized pieces.

Place cake into oven and topping into freezer for 10-15 minutes. In 10-15 minutes, take cake out of the oven and scatter the cold topping over the cherries. Continue to bake for more 20-25 minutes until a skewer pushed into the center comes out clean. Leave in the tin until cool enough to handle, then run a knife round the edge, remove the cake from the tin and leave on a wire rack until completely cold. Cut into 15 equal squares.

Sprinkle with powdered sugar (optional)


Быстрые пирожные со свежей вишней и миндальной крошкой

На 16 пирожных.

1 чашка + 2 столовые ложки муки
1/2 чайной ложки разрыхлителя
1/8 чайной ложки соли
½ чайной ложки молотой корицы
3 столовые ложки сахара
1 яйцо
6 столовых ложек молока
6 столовых ложек сливочного масла, растопленного
350г сочной, спелой вишни

Для крошки

2 столовые ложки муки
1/4 чайной ложки корицы
2 столовые ложки сахара
2 столовые ложки масла, нарезанного на кубики, комнатной температуры
1/2 чашки миндаля, молотого
2 столовые ложки темно-коричневого сахара
1/4 чайной ложки молотого кардамона
1/4 чайной ложки молотой гвоздики
1/8 чайной ложки соли

Нагреть духовку до 350 F (180 C). Смазать маслом квадратную форму для выпечки. Желательно, чтобы форма была глубиной около 5 см. Просеить муку, разрыхлитель, соль, корицу и сахар в миску. Сделать в центре углубление и добавить яйцо, молоко и растопленное масло, затем замешать тесто деревянной ложкой или электрическим миксером. Выложить ложкой тесто в приготовленную квадратную форму и равномерно распределить. Слегка посыпать тесто панировочными сухарями.

Удалить косточки из вишни, и просушить на бумажном полотенце. Выложить вишни на тесто и немного вдавить.

Для приготовления крошки перемешать в миске муку, корицу, сахар. Пальцами втереть масло, чтобы получились крошки. В отдельнойпосуде перемешать молотый миндаль, кардамон, гвоздику, коричневый сахар и соль и добавить в сливочную смесь. Все хорошо перемешать.

Поставить квадратную форму в духовку и поставить крошку в морозильник на 10-15 минут. Через 10-15 минут вынуть торт из духовки и посыпать холодной крошкой. Выпекать еще в течение более 20-25 минут, проверить деревянной шпажкой на готовность . Вынуть из духовки и оставить остывать в форме. Разрезать готовый пирог на 16 равных квадратиков.

По желанию посыпать сахарной пудрой.


Ideas for the cake come from BBC Good Food and "SUQAR: Desserts & Sweets from the Modern Middle East" by Greg Malouf (Author), Lucy Malouf (Author), Alan Benson (Photographer). "SUQAR" (sugar in arabic) is a winner in the Baking and Desserts category of James Beard award in 2018.

June 09, 2019

Indian Fried Cabbage


Makes 2 large servings

1 medium Head Cabbage, shredded or finely chopped
2 tablespoons Oil
1 teaspoon Cumin Seeds
1 inch Ginger, grated
1 teaspoon Paprika Powder
1 tablespoon Coriander Powder
3/4 cup frozen or fresh Green Peas
Salt to taste


Heat oil in a pan and add cumin seeds and ginger. Saute for a minute and add cabbage, paprika, coriander powder and salt.

Mix well, and add 1/4 cup water.

Cover the pan and cook for 8-10 minutes till the cabbage is fork tender.
Add in the green peas and cook for another minute or too. Serve hot.

P.S. Before serving, check for salt. If needed, add. If you like sweeter version, please add a little bit of sugar.


Recipe comes from Center Cut Cook

June 04, 2019

Quick Barley Mushroom Soup with Creamy Base


Not everybody like pureed soup, but most of us love a smooth velvety texture of the soup base, especially if it's done with fresh veggies available all year around.

Makes 6 servings

2 tablespoons olive oil
2 medium carrots, peeled and finely chopped
1 large stalk celery, cleaned and chopped
2 medium leeks, cleaned and chopped
2 cloves garlic, minced
1/2 teaspoon paprika
1/4 teaspoon turmeric
1/2 tablespoon Mediterranean style herb seasoning by Culinary Circle (includes oregano, thyme, dill seed, fennel seed, basil, chervil, parsley and spearmint)
2 bay leaves
8 cups low-sodium vegetable broth
2/3 cup quick barley
3 cups medium sliced button mushroom
3 tablespoons parsley, finely chopped
Salt, ground black pepper, lemon juice, and sugar to taste

Heat the oil in a large saute pot. Sauté the carrots and celery for 3-4 minutes. Add leeks, lightly sprinkle with salt and continue to saute for 5-6 minutes.

While veggies is cooking, bring the vegetable broth almost to boil in a big soup pot.

Add garlic, paprika, Mediterranean style herb seasoning, and turmeric to veggies and saute for 30-40 seconds. Pour veggies to broth, lower the hear and simmer for 8-10 minutes. 

Using a hand blender or a table top blender process the soup ingredients to almost smooth consistency. Add quick barley and mushrooms and simmer for 15 minutes. Adjust the consistency of the soup with some water if needed. Adjust the salt, pepper, lemon juice and sugar. Remove bay leaves

Serve with sour cream. Usually I serve soup on very next day.

If you like richer and non-vegetarian soup texture, use low-sodium chicken broth instead of vegetable one and add 1/2 teaspoon shmaltz (rendered chicken fat) to veggies while they saute.



Вегетарианский суп с перловкой и свежими грибами

На 6 порций

2 столовые ложки оливкового масла
2 средних моркови, очищенные и мелко нарезанные
1 большой стебель сельдерея, очищенный и нарезанный
2 средних лука-порея, очищенные и нарезанные
2 зубчика чеснока, мелко нарубленые
1/2 чайной ложки паприки
1/4 чайной ложки куркумы
1/2 столовой ложки приправы из средиземноморких трав by Culinary Circle (включает душицу, тимьян, укроп, семена фенхеля, базилик, кервель, петрушку и мяту)
2 лавровых листа
8 чашек овощного бульона (почти 2л)
2/3 чашки быстро варящейся перловки
3 чашки грибов, нарезанных на средние куски
3 столовые ложки петрушки, мелко нарезанной
Соль, молотый черный перец, лимонный сок и сахар по вкусу

Нагреть оливковое масло в большо, сотейнике. Обжарить морковь и сельдерей в течении 3-4 минуты. Добавить лук-порей, слегка посыпать солью и продолжать тушить еще 5-6 минут.

Пока овощи готовятся, доведисти овощной бульон почти до кипения в большой кастрюле.

Добавить чеснок, паприку, приправу из средиземноморких трав и куркуму к овощам и жарить 30-40 секунд. Переложить овощи в бульон, уменьшить огонь и тушить в течение 8-10 минут.

Используя ручной вертикальный блендер превратить все ингредиенты супа до почти пюреобразного состояния. Добавить перловую крупу и грибы, варить 15 минут. Если суп очень густой, то добавить немного воды. Посолить, поперчить, по желанию добавить лимонный сок и сахар. Удалить лавровый лист из кастрюли.

Подавать со сметаной. Обычно я подаю суп на следующий день.

Если вам нравится более более сытные и невегетарианские супы, то можно использовать куриный бульон вместо овощного и добавить 1/2 чайной ложки топленого куриного жира к овощам, пока они обжариваются.