June 28, 2019

Soft Olive Oil Tea Spice Cake



I added spices, coconut and raisins to enhance recipe. The result is super good.

Makes 1 9-by-5-inch loaf

2 cups white whole-wheat flour, plus more for dusting (I used 1 cup all-purpose flour + 1 cup whole-wheat flour)
1 teaspoon baking powder
½ teaspoon baking soda
1 teaspoon cinnamon
1/4 teaspoon nutmeg
1/4 teaspoon sumac (optional)
¼ teaspoon salt
3 large eggs
¾ cup buttermilk
¾ cup extra-virgin olive oil
¾ cup sugar (I used 1/2 cup white sugar + 1/4 cup brown sugar)
1 teaspoon vanilla extract
1 teaspoon lemon zest
1 cup dark raisins
1/2 cup shredded coconut

Preheat oven to 350°F. Coat a 9-by-5-inch loaf pan with cooking spray and dust with flour. 

Whisk flour, baking powder, baking soda, salt, cinnamon, nutmeg and sumac in a large bowl. 

Whisk eggs, buttermilk, oil, sugar, vanilla and lemon zest in a medium bowl. Add the wet ingredients to the dry ingredients and stir until just combined. Add raisins and coconut and slowly mix together. Scrape the batter into the prepared pan.

Bake the cake until a toothpick inserted in the center comes out clean, about 1 hour. Let cool in the pan for 10 minutes, then transfer to a wire rack to cool completely, about 1 hour.

To make ahead: Store airtight at room temperature for up to 2 days. (I wrap into aluminum foil)


Кекс к чаю с оливковым маслом и специями.

На один кекс среднего размера

2 чашки белой цельнозерновой муки, плюс еще для присыпки (я использовалa 1 чашку белой муки + 1 чашка цельнозерновой муки)
1 чайная ложка разрыхлителя
½ чайной ложки пищевой соды
1 чайная ложка корицы
1/4 чайной ложки мускатного ореха
1/4 чайной ложки сумаха (по желанию)
1/4 чайной ложка соли
3 больших яйца
¾ чашки кефира или buttermilk
¾ чашки оливкового масла
¾ чашки сахара (я использовалa 1/2 чашки белого сахара + 1/4 чашки коричневого сахара)
1 чайная ложка ванильного экстракта
1 чайная ложка лимонной цедры
1 чашка темного изюма
1/2 чашки кокосовой стружки

Разогреть духовку до 350 ° F (180 C). Смазать форму для выпечки кекса размером 9 на 5 дюймов оливковым маслом и и присыпать мукой.

В большой миске смешать муку, разрыхлитель, пищевую соду, соль, корицу, мускатный орех и сумах.

В средней миске смешать венчиком яйца, кефир, масло, сахар, ваниль и цедру лимона.
Добавить яичную смесь к сухим ингредиентам и перемешать до однородного состояния. Добавить изюм, кокосовую стружку и медленно перемешать.

Вылить тесто в подготовленную форму.

Выпекать пирог, пока зубочистка, вставленная в центр, не выйдет чистой, около 1 часа. Дайте остыть в форме в течение 10 минут, затем выложить на решетку, чтобы полностью остыть, около 1 часа.

Хранить в герметично закрытой посуде при комнатной температуре до 2 дней. (Я завернула в алюминиевую фольгу).


Recipes comes from Eating Well May 2019


No comments:

Post a Comment