July 26, 2019

Pistachio Chocolate Cranberry Shortbread Cookies


Delicate, semi-soft with outstanding layered texture, quite addictive because a good balance of sugars, nuts and dry fruits. Love each byte and enjoy any time!

Servings 27 - 30 cookies

6 ounces unsalted butter, cubed and at room temperature
2 1/8 ounces confectioners' sugar (1/2 cup)
1 teaspoon pure vanilla extract
8 5/8 ounces all-purpose flour (1 3/4 cups)
1/2 teaspoon kosher salt
1 cup pistachio nuts, shelled
1/2 cup dry cranberries
2 tablespoons brown sugar
3 ounces bittersweet chocolate, chopped
1/4 cup half-and-half or heavy cream

Place pistachio nuts in a bowl of food processor and process ALMOST to ground texture. Set aside. Chopped cranberries and also set aside.

In a small bowl, whisk together the flour and salt.


In a stand mixer fitted with the paddle attachment (or using an electric mixer), cream the butter, sugar and vanilla in a stand mixer on medium-high speed until light and fluffy, 3-5 minutes. Lower the speed, and slowly add the flour and half of the almost ground nuts until the dough is combined. If you need add 2 tablespoons of flour to form a dough.

Flatten the dough into a disc and wrap in plastic film, then chill for at least an hour, or until the butter firms up.

Line a large sheet pan with parchment paper. Place the dough on a lightly floured surface or between two sheets of parchment paper (my preference), then roll out the dough to around 1/4-inch thick. Using a 2 1/4-inch cookie cutter (or similar), portion the dough and place on the prepared sheet pan.
Roll the excess scraps in a ball and repeat the process until all the dough is used.

Chill the dough for at least 30 minutes. Meanwhile, preheat the oven to 350 degrees F.

Make sure the cookies are spread at least 1/2-inch apart (they won't spread much). Bake for 10-15 minutes or until lightly golden on top. Allow to cool to room temperature.

Using clean hands, rub together brown sugar and another half of nuts, add chopped cranberries and mix well.

Melt the chocolate and half-and-half over a double boiler, stirring until evenly combined. Spread a thin layer of chocolate on top of each cookie and sprinkle the nut-cranberries on top, lightly pressing it to adhere. The chocolate will firm up once it reaches room temperature.

Store cookies in an airtight container at room temperature, and enjoy within 1 week.


Печенье с фисташками и сухой клюквой

На 27 - 30 печенья

180 грамм несоленого масла, нарезанного кубиками и при комнатной температуре
2 1/8 унции сахарной пудры (1/2 чашки)
1 чайная ложка чистого ванильного экстракта
8 5/8 унций (1 3/4 чашки) муки
1/2 чайной ложки соли
1 чашка фисташковых орехов, очищенных
1/2 чашки сухой клюквы
2 столовые ложки коричневого сахара
90 грамм горького шоколада, нарезанного на средние куски
1/4 чашки сливок

Положить фисташки в чашу кухонного комбайна и измельчить ПОЧТИ до состояния муки. Отложить в сторону. Мелко нарезать клюкву и также отложить в сторону.

В маленькой миске смешайте муку и соль.

Миксере взбить масло, сахар и ваниль на средней скорости до легкого и пушистого состояния, 3-5 минут. Уменьшить скорость и медленно добавить муку и половину перемолотых молотых орехов, замесить тесто. Если нужно добавить 2 столовые ложки муки, чтобы сформировать тесто.

Завернуть тесто в пластиковую пленку, затем положить в холодильник минимум на час, чтобы масло в тесте затвердело до состояния, когда тесто можно раскатать.

Выложить большое деко пергаментной бумагой. Выложить тесто на слегка посыпанную мукой поверхность или между двумя листами пергаментной бумаги (мое предпочтение), и раскатать тесто примерно до 1/4 дюйма толщиной. Используя 2/4-дюймовую формочку для печенья (или аналогичную), вырезать печенья и положить на подготовленный противень, оставляя небольшое расстояние между.

Охладить тесто не менее 30 минут. Тем временем, разогреть духовку до 350 Ф (180 Ц)
Выпекать 10-15 минут или до тех пор, пока сверху не станет слегка золотистым. Дать остыть до комнатной температуры.

Чистыми руками перетереть коричневый сахар и вторую половину орехов, добавить нарезанную клюкву и хорошо перемешать.

Растопить шоколад со сливками над пароваркой, постоянно помешивая. Чайной ложкой нанести тонкий слой шоколада поверх каждого печенья и посыпать сверху орехово-клюквенной смесью, слегка прижать. Шоколад застынет, как только достигнет комнатной температуры.

Храните печенье в герметичном контейнере при комнатной температуре и наслаждайтесь в течение 1 недели.


Idea comes from Savory Simple

1 comment: