August 14, 2019

Eggless Moist Semolina Apple Cake



The recipe comes from Youtube culinary celebrity Olga Matvey (http://olgamatvei.com/). Since I live in America, I decided to Americanized recipe and present to my readers.

Make 8-10 servings (1 piece per serving)
1 cup all-purpose flour
1 cup semolina
1 cup sugar
1 & 1/2 teaspoon baking powder
5 medium size apples, grated on a large holes
1 tablespoon lemon juice
1 tablespoon dry bread crumbs
200 ml 2%-milk
2-3 tablespoon butter, room temperature

Powdered sugar for sprinkling

Preheat the oven to 350 F (180 C).


Grease bottom and sides of the 8-inch round spring form pan. Place parchment paper on a bottom, grease again and spray with non-stick baking spray. Cut a strip from parchment paper about 23-24 x 2 inches and cover sides of the pan. Grease the strip and also spray with non-stick baking spray. Usually, I use vegetable oil to grease my pans.

In a medium bowl mix flour, semolina, sugar, and baking powder. Divide the mixture into 4 equal parts and set aside.

Mix grated apples, lemon juice, dry bread crumbs together. I prefer to grate 2-3 apples, add a lemon juice and grate more apples. This way they keep color. To avoid sogginess, I add bread crumbs just before laying apples into the cake. Divide the mixture into 3 equal parts.

To assemble a cake, sprinkle one part of the dry mixture all over the bottom of prepared pan, then use a tablespoon to cover the dry mixture with about 1/3 of the apple filling. Repeat with other parts of the dry mixture and apple filling alternating them. The last part of the dry mixture will be on a top.

Pour milk into a small pan and bring almost to a boil. Do not allow it to boil over. Remove from the heat and add butter. Slowly mix until all butter will be melted.

Place a piece of aluminum foil on a cookie sheet, then put a spring form with a cake on it. Using a tablespoon, pour a milk mixture all over the cake. Take a folk or sharp knife and poke 5-7 times reaching the bottom of the cake to ensure milk will be distributed among all layers. If you will see a little bit of milk on a foil, that's OK.

Bake a cake for about one hour on a bottom shelf of the oven and about 10 minutes on the upper one. To check, if the cake is done, stick a long toothpick into the center. If there is a wet batter still on the toothpick, it needs more time in the oven. If it comes out clean, remove from the oven and give 20-30 minutes to cool down. Open the lock and remove the sides of the spring form, slowly peel off the side strip and give a cake about 2-3 hours to completely cool to room temperature.

Sprinkle with powdered sugar and cut into segments. Enjoy with milk, coffee or some sweet sauce.

For those, who like raisins or dry cranberries, you can easily add 1-2 handfuls of them to the apple mixture.


Насыпной яблочный торт с манкой

На 8-10 порций

Американизированный рецепт от Ольги Матвей.

1 чашка муки
1 чашка манной крупы
1 чашка сахара
1 & 1/2 чайной ложки разрыхлителя
5 яблок среднего размера, натертых на крупной терке
1 столовая ложка лимонного сока
1 столовая ложка панировочных сухарей
200 мл 2% молока
2-3 столовые ложки сливочного масла, комнатной температуры
Сахарная пудра для посыпки

Разогреть духовку до 350 F (180 C).

Смазать маслом дно и бока 8-дюймовой круглой разъемной формы. Выложить дно формы пергаментной бумагой, снова смазать маслом и побрызгать антипригарным спреем. Вырезать полоску из пергаментной бумаги размером около 23-24 х 2 дюйма и выложить ею бока формы. 

Смазать полоску маслом и  также побрызгать антипригарным спреем. Обычно я использую растительное масло для смазки форм.

В средней миске смешать муку, манную крупу, сахар и разрыхлитель. Разделите смесь на 4 равные части и отложить в сторону.

Перемешать тертые яблоки, лимонный сок, сухари панировочные сухари вместе. Я предпочитаю натереть 2-3 яблока, добавить лимонный сок и натереть остальные яблоки. Таким образом, они сохраняют цвет. Я добавляю хлебные крошки непосредственно перед тем, как положить яблоки в торт. Разделите смесь на 3 равные части.

Чтобы собрать пирог, одну часть сухой смеси рассыпать по всему дну приготовленной формы, затем столовой ложкой выложить примерно 1/3 яблочной начинки на сухую смесь на дне. Повторить с другими частями сухой смеси и яблочной начинки, чередуя их. Последней будет сухая смесь.

Вылить молоко в небольшую кастрюлю и довецти почти до кипения. Не позволяйте молоку кипеть. Снять с огня и добавить масло. Медленно перемешать до полного растворения масла.
Выложить противень алюминивиевой фольгой и поставить собранный в форме торт. Используя столовую ложку, залить молочную смесь по поверхности всего пирога. Вилкой или острым ножом проткнуть торт 5-7 раз, чтобы молоко распределилось по всем слоям. Если вы увидите немного молока на фольге, это нормально.

Выпекать пирог около часа на нижней полке духовки и около 10 минут на верхней. Длиннойзубочисткой проверить торт на готовность. Если она выйдет чистой, вынуть торт из духовки и дать остыть в течение 20-30 минут. Открыть замок, снять бока и медленно снять боковую полоску. Дать пирогу 2-3 часа, чтобы полностью остыть до комнатной температуры.
Посыпать сахарной пудрой и нарезать на 8-10 сегментов. Подать с молоком, кофе или сладким соусом.

Если Вы любите изюм или сухую клюкву, то добавьте 1-2 горсти в яблочную смесь.





No comments:

Post a Comment