August 26, 2019

Multiseed Spelt Bread (It's the best)



Makes 1 ( 9 x 5 - inch) loaf

Butter for greasing
1/2 cup shelled sunflower seeds
1/4 cup sesame seeds
2 1/2 cups spelt flour
1/4 cup ground flax seed
1/4 cup poppy seeds
1 teaspoon baking powder
1 teaspoon baking soda
1 teaspoon salt
1 egg
1/4 cup liquid honey
1 1/2 cup buttermilk
1/4 cup vegetable oil


Preheat oven to 300 F. Grease a 9 x 5 - inch loaf pan. 
Spread out sunflower and sesame seeds on a baking sheet. Toast for 10-12 minutes or until fragrant. Remove from oven and set aside to cool. 

Increase oven temperature to 350 F. 

In a large bowl, whisk flour, cooled seeds, flax seeds, poppy seeds, baking powder, baking soda and salt. 

In a small bowl, beat egg, honey, buttermilk and oil. Pour the mixture into the dry ingredients and, using a spatula, stir until evenly combined. 

Pour batter into the prepared loaf pan and level with an offset spatula. Bake on the bottom rack for 30 minutes. Move pan to the center rack and bake for another 30-40 minutes, until firm to the touch or until a skewer inserted in the center comes out clean. Remove loaf from the pan, then set aside for 10 minutes to cool. Slice, then serve. (I cooled to room temperature for a couple hours and wrapped into plastic wrap for overnight. Served in the morning).



Быстрый хлеб с семечками

На 1 (9 х 5 - дюймовый) хлеб

Масло для смазки
1/2 чашки очищенных семян подсолнечника
1/4 чашки кунжута
2 1/2 чашки spelt flour
1/4 чашки молотого льняного семени
1/4 чашки мака
1 чайная ложка разрыхлителя
1 чайная ложка пищевой соды
1 чайная ложка соли
1 яйцо
1/4 чашки жидкого меда
1 1/2 чашки пахты или кефира
1/4 чашки растительного масла

Разогреть духовку до 300 F (150 C). Смазать форму для выпечки маслом.

Выложить семена подсолнечника и кунжута на противень. Поджарить 10-12 минут или до появления аромата. Вынуть из духовки и дать остыть.

Увеличить температуру в духовке до 350 F (180 Ц).

В большой миске смешать муку, охлажденные семена, семена льна, мак, разрыхлитель, пищевую соду и соль.

В небольшой посуде взбить яйцо, мед, кефир и масло. Вылить жидкую смесь в сухую и лопаткой размешать до однородного состояния.

Вылить жидкое тесто в подготовленную форму для выпечки хлеба, разровнять. Выпекать на нижней решетке 30 минут. Переставить форму с хлебом на вторую полку в центре духовке и выпекать в течение 30-40 минут до образования твердой корочки. Деревянной лучинкой проверить а готовность. Вынуть хлеб из духовки, дать остыть в течении 10 минут в форме, а потом переложить на решетку до полного остывания. (Я охладила до комнатной температуры в течение пары часов, завернула в пищевую пленку на ночь. Нарезала утром к кофе).

"Spelt is an excellent source of carbohydrates and dietary fiber. It is particularly rich in iron, magnesium, phosphorous, zinc, and niacin (vitamin B-3). Compared with wheat, spelt contains: a slightly higher protein content (15.6 percent in spelt vs. 14.9 percent in wheat)" Medical News Today



Recipe comes from "The little island bake shop" by Jana Roerick

No comments: