Yield 1 large serving
1 medium eggplant, peeled and medium cubed
1 medium tomato, cut into medium chunks
1 teaspoon parsley, finely chopped
vegetable oil for frying
Dressing
zest and juice from 1 lime
2 teaspoons olive oil
2 teaspoons zaatar (you can use 1 tablespoon cumin seeds instead of zaatar)
1 tablespoon honey
1 shallot, minced
Salt, black pepper, garlic-chili sauce to taste
In a large bowl, lightly sprinkle eggplant cubes with salt and set aside for 15 minutes.
Meanwhile,
prepare dressing. If you use cumin seeds, toast them for 3-5 minutes on
a dry frying pan before mixing into dressing. In a small bowl, combine
the zaatar or cumin, honey, lime zest and juice. Whisk ingredients together
and stir in the olive oil. Add in the minced shallots, and season with
salt and black pepper. Leave on a counter for 10 minutes to marinate.
Heat 1 teaspoon vegetable oil in a medium frying pan on medium-high heat.
Quickly
rinse the eggplant and pat it dry. I prefer to drain water with hands
and pat dry. Add eggplant cubes to hot frying pan, lower the heat to
medium and roast slowly adding a bit of oil if needed for 8-10 minutes.
Slow roasting will give quite caramelized color to eggplant. Remove from
the heat and give a couple minutes to cool.
Add
dressing, tomato and eggplant to a medium salad bowl. Add garlic-chili
sauce and check for salt and pepper. Add if needed. Sprinkle with
chopped parsley.
Serve immediately with fish, meat, pita or yogurt.
1 средний баклажан, очищенный и порезанный на средние кубики
1 средний помидор, нарезанный на средние кусочки
1 чайная ложка петрушки, мелко нарезанная
растительное масло для жарки
Соус
цедра и сок из 1 лайма
2 чайные ложки оливкового масла
2 чайные ложки zaatar (вы можете использовать 1 столовую ложку семян тмина вместо zaatar)
1 столовая ложка меда
1 лук-шалот, очень мелко нарезанный
Соль, черный перец, garlic-chili соус по вкусу
В большую миску выложить кубиками баклажана и посыпать солью. Оставить на 15 минут. Тем временем приготовить соус. Если вы используете семена тмина, их нужно пожарить 3-5 минут на сухой сковороде. В маленькой миске смешать zaatar или тмин, мед, цедру лайма и сок. Все перемешать и добавить оливковое масло. Добавить в соус лук-шалот, приправить солью и черным перцем. Оставить мариноваться на 10 минут.
Нагреть 1 чайную ложку растительного масла на средней сковороде на большом огне.
Быстро промыть кусочки баклажана под холодной водой и высушить на бумажных салфетках. Я предпочитаю выдавить воду руками и высушить на салфетках. Выложить кубики баклажанов на горячую сковороду, уменьшить огонь до среднего и медленно жарить, добавляя немного масла, если необходимо, в течение 8-10 минут. Медленное обжаривание придает баклажанам красивый карамельный цвет. Снять с огня и дать пару минут остыть.
В среднюю салатницу вылить соус, добавить помидор и баклажан. Добавить, garlic-chili sauce, если необходимо добавить соль и перец. Посыпать рубленой петрушкой.
Подавать сразу с рыбой, мясом, питой или йогуртом.
No comments:
Post a Comment