August 11, 2020

Quick and super soft flatbreads with mushroom filling (oil only for cooking)


Makes 4 medium size flatbreads

Mushrooms filling

1 tablespoon vegetable oil

7-8 oz white button mushroom, chopped

1/2 large yellow pepper, chopped

1/2 medium yellow onion, chopped

1/4 teaspoon garlic powder

salt, pepper, sugar to taste

1 teaspoon soy sauce

Dough

100 ml kefir (Might be substituted on buttermilk)

1/4 teaspoon baking soda

1 egg

1/2 teaspoon salt

1/4 teaspoon sugar

1 & 3/4 cup all-purpose flour

1/2 cup whole-wheat flour

1/4 teaspoon ground anise

1/8 teaspoon ground black pepper

Vegetable oil for frying

To make a filling, heat vegetable oil over medium heat in a medium skillet. Add onions, sprinkle with some salt and ground black pepper. Cook until tender, about 3-4 minutes, and add peppers. Continue to cook for 2-3 minutes, stirring occasionally. If you need it to add a bit of vegetable oil to a pan. Add mushrooms and garlic powder. Cook almost all water evaporated, about 8 minutes, stirring frequently. In the end, add soy sauce and dash of sugar. Check for salt and pepper and add if need it. Remove from the heat and give about 2 minutes to cool. Using a stand-up mixer, puree everything.

The filling might be made in advance and keep in the refrigerator.

To make a dough, in a medium shallow bowl, mix kefir and soda. Add egg, salt, and sugar.

In a medium bowl mix flours, pepper, ground anise and sift over the wet ingredients. Make a dough and leave on a counter for 5-10 minutes to rest.

Divide dough and filling into 4 equal parts.

Working with one piece of dough at a time, roll it into a rough circle or oval about 2-3-inch in diameter, using more flour if necessary. Place 1 part of the filling in the center. Pinch the edges of the dough over the filling. Turn the flatbread over, and gently press down again on the bottom. This will push the filling out into the edges of the bread; using rolling pin roll out bread to around 5-6 inches in diameter. Repeat with others.

Fry with little oil the flat-breads in the skillet or on the griddle. Cook for 2 to 3 minutes on one side, or until golden brown, then flip and cook the second side for another 2 minutes. Transfer the flatbread from the pan to a rack to cool slightly before serving.

Serve immediately with salads, salsa, dips, veggies, and even fruits. Store flat-breads, well wrapped in a foil, in the refrigerator for a couple of days.


Лепешки на кефире с грибной начинкой (масло только для жарки)

На 4 среднего размера лепешки

Начинка из грибов

1 столовая ложка растительного масла

250 грамм шампиньонов, нарезанных на средние куски

1/2 большого желтого перца, нарезанного на мелкие куски

1/2 средней луковицы, нарезанной на мелкие куски

1/4 чайной ложки чесночного порошка

соль, перец, сахар по вкусу

1 чайная ложка соевого соуса

Тесто

100 мл кефира

1/4 чайной ложки пищевой соды

1 яйцо

1/2 чайной ложки соли

1/4 чайной ложки сахара

1 и 3/4 чашки белой муки

1/2 чашки цельнозерновой муки

1/4 чайной ложки молотого аниса

1/8 чайной ложки молотого черного перца

Растительное масло для жарки

Для начинки разогреть растительное масло на среднем огне в средней сковороде. Добавить лук, посыпать солью и молотым черным перцем. Тушить в течении 3-4 минут, и добавить нарезанный сладкий перец. Готовить еще 2-3 минуты, периодически помешивая. Если нужно, добавить в сковороду немного растительного масла. Выложить грибы и чесночный порошок в сковороду. Готовить до того момента, пока почти вся вода не испарится, примерно 8 минут, часто помешивая. В конце добавить соевый соус и немного сахара. Проверить на соль и перец, и при необходимости добавить. Снять с огня и дать остыть примерно в течении 2 минут. С помощью погружного миксера превратить смесь в пюре.

Начинку можно сделать заранее и хранить в холодильнике.

Чтобы приготовить тесто, в небольшой неглубокой миске смешать кефир и соду. Добавить яйцо, соль и сахар.

В средней миске смешать муку, перец, молотый анис и просеять над кефирной смесью. Замесить тесто и оставить в миске на 5-10 минут, чтобы отдохнуло.

Разделить тесто и начинку на 4 равные части.

Раскатать каждую часть теста в круг или овал диаметром около 7-8 см, при необходимости добавить немного муки. Выложить 1 часть начинки в центр каждого круга. Зажать края теста над начинкой. Перевернуть лепешку и снова слегка надавить. Скалкой раскатать лепешку примерно до 10-12 см в диаметре. Повторить с другими.

Обжарить лепешки на сковороде с небольшим количеством масла. Готовить 2–3 минуты с одной стороны или до золотистого цвета, затем перевернуть и жарить вторую сторону еще 2 минуты. Переложить лепешки на решетку, чтобы они немного остыли перед подачей на стол.

Подать с салатом, сальсой, соусами, овощами и даже фруктами. Хранить лепешки, хорошо завернутые в фольгу, в холодильнике пару дней.


No comments:

Post a Comment