Serves 8 to 10
1 large grapefruit, washed, quartered, seeds and skin removed
1 cup sugar
1/2 cup unsalted butter, melted
2 large eggs
1/4 teaspoon almond extract
1 1/2 cups + 2 tbsp all-purpose flour (I used 1 cup al-purpose flour + 1/2 cup whole-wheat flour)
1 & 3/4 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon salt
Grapefruit Glaze
1 cup icing sugar
5-7 teaspoons grapefruit juice
1/4 almond extract
1/4 cup sliced almonds (I used chopped)
For the cake, preheat the oven to 325 F, grease and flour a 8-in spring form or cake pan.
In a food processor pulse the grapefruit until finely chopped. Add the granulated sugar, butter, eggs and almond extract and puree until blended. Add the flour, baking powder, baking soda and salt to the grapefruit mixture and process briefly until just combined. Smooth the batter into the prepared pan and bake for 45 to 50 minutes or until a toothpick inserted in the center comes and the top is golden brown.
Cool in the pan for the 10 minutes before removing cake to a cooling rack to cool completely about 2 hour.
For the glaze, in the small bowl, combine the icing sugar, 5 teaspoons of the grapefruit juice or orange juice and almond extract. If needed, add more juice, one teaspoon at the time until the mixture is wunny enough to drizzle.
Spread the glaze over the cake. evenly on the sliced almonds. Allow the glaze to set until it is matte and dry on top, about 30 minutes.
Store in an airtight container at room temperature for up 4 days.
Быстрый миндальный торт с грейпфруктом.
На 8 порций.
1 большой грейпфрут, вымытый, разрезанный на четвертинки, очищенные от семян и кожицы
1 чашка сахара
1/2 чашка (100 грамм) растопленного несоленого сливочного масла
2 больших яйца
1/4 чайной ложки экстракта миндаля
1 1/2 чашки + 2 столовые ложки белой муки (я использовала 1 чашку белой муки + 1/2 чашки цельнозерновой муки)
1 и 3/4 чайных ложки разрыхлителя
1/2 чайной ложки пищевой соды
1/2 чайной ложки соли
Грейпфрутовая глазурь
1 чашки сахарной пудры
5-7 чайных ложек грейпфрутового сока
1/4 миндального экстракта
1/4 чашки нарезанного миндаля (я использовала нарезанный)
Для торта разогреть духовку до 325 F, смазать маслом и мукой 8-дюймовую пружинную форму.
В кухонном комбайне измельчить грейпфрут. Добавить сахар, масло, яйца и миндальный экстракт и провернуть до состояния пюре. Добавить муку, разрыхлитель, пищевую соду и соль в грейпфрутовую смесь и провернуть до полного смешания. Выложить тесто на подготовленную форму и печь в течении 45-50 минут или пока зубочистка, вставленная в центр, выйдет чистой.
Охладить в форме в течение 10 минут, выложить торт на решетку для полного остывания около 2 часов.
Для глазури в небольшой миске смешать сахарную пудру, 5 чайных ложек грейпфрутового или апельсинового сока и миндальный экстракт. При необходимости добавить больше сока, по одной чайной ложке за раз, пока смесь не станет достаточно вязкой, чтобы ею обмазать торт.
Намазать торт глазурью. равномерно посыпанным нарезанными миндальными орехами. Дайте глазури застыть, пока она не станет матовой и не высохнет, примерно 30 минут.
Хранить в герметичном контейнере при комнатной температуре до 4 дней.
Recipe comes from "Modern Lunch" by Allison Day
No comments:
Post a Comment