October 13, 2021

Buttery Apple Pie (TikTok's improved version)


Yields 8 medium pieces

Dough

1 & 3/4  cups all-purpose flour + more if needed

1 teaspoon instant yeast

1/4 teaspoon salt

1 egg yolk from a large egg, room temperature

1/2 cup (120 ml) milk, warm (about )

2 tablespoons sugar

5 tablespoons butter, at room temperature, cut into 8 equal pieces

Filling

1 tablespoon butter

4 apples, peeled, cored, cut into medium slices

2 tablespoons honey

1/2 teaspoon ground cinnamon

3/4 cup sour cream

1 egg

1 tablespoon sugar (add 2 more tablespoons sugar for sweeter version)

Egg wash

1 egg white


In a large plastic bowl, add flour, salt, and yeast. In another medium bowl, add milk, sugar and warm for about 20-25 seconds in a microwave oven. Remove from the oven, add egg yolk, and mix well. Pour the milky mixture into the flour. Stir together and knead until you have a soft, smooth dough. If needed, add some flour. Form a ball.

For the folding process, roll out the dough until you have a rectangle of about 20 x 30 cm. Take 4 pieces of butter and spread them across the dough. Fold the dough like an envelope and roll again into the same size rectangle. Take remained pieces of butter and repeat the same folding procedure. Fold again, wrap the dough in cling film and allow to rest in the refrigerator for 40 minutes.

In a large bowl, mix egg, sugar, sour cream and set aside.

In a large skillet or saucepan, melt butter over medium heat; add apples. Cook for about 2-3 minutes, stirring constantly. Add cinnamon and honey. Mix again and sauté until apples are almost tender about 5 minutes. Remove from the heat and cool for about 5 minutes.

Pour apple mixture into sour cream and mix well.

Preheat oven to 400°F (204°C). Place parchment paper on the bottom of a 9-inch spring form pan. Grease with vegetable oil and sprinkle with dry breadcrumbs.

On a floured work surface, roll out the chilled dough. Turn the dough about a quarter turn after every few rolls until you have a circle 11-12 inches in diameter. Carefully place the dough into the spring form pan. Tuck it in with your fingers, pressing it into the sides. Spoon the filling into the crust and discard the leftover juices in the bottom of the bowl. Push the edges over the filling.

Bake on the lower shelf for about 20 minutes. Remove pie from the oven and brush the top with egg white. Place pie back in the oven, and bake on the upper shelf for about 15-20 minutes. Remove from the oven and let cool completely (at least 2 hours) before slicing.


Открытый пирог с яблоками (рецепт из ТикТока)

На 8 кусков среднего размера.

Тесто

1 & 3/4 чашки белой муки

1 чайная ложка растворимых сухих дрожжей

1/4 чайной ложки соли

1 яичный желток, комнатной температуры

1/2 чашки (120 мл) теплого молока (примерно)

2 столовые ложки сахара

5 столовых ложек сливочного масла комнатной температуры, разрезанных на 8 равных частей


Начинка

1 столовая ложка сливочного масла

4 яблока, очистить от кожуры, удалить сердцевину, нарезать на средние дольки

2 столовые ложки меда

1/2 чайной ложки молотой корицы

3/4 чашки (200 грамм) сметаны

1 яйцо

1 столовая ложка сахара (добавить еще 2 столовые ложки сахара для более сладкого варианта)

Для помазки

1 яичный белок

В большой пластиковой миске смешать муку, соль и дрожжи. В другую миску среднего размера добавить молоко, сахар и прогреть примерно 20-25 секунд в микроволновой печи. Вынуть из печи, добавить яичный желток и хорошо перемешать. Влить молочную смесь в муку. Перемешать и замесить мягкое гладкое тесто. Если нужно добавить еще немного муки. Сделать из теста шар.

Раскатать тесто в прямоугольник размером примерно 20 х 30 см. Взять 4 кусочка сливочного масла и распределить их по тесту. Сложить тесто конвертом и снова раскатайте в прямоугольник того же размера. Взять оставшиеся кусочки масла и повторить ту ​​же процедуру складывания и раскатывания. Сложить и обернуть тесто пищевой пленкой. Положить в холодильник на 40 минут.

В большой миске смешать яйцо, сахар, сметану и отставить.

В большой сковороде или кастрюле растопить сливочное масло на среднем огне; добавить яблоки. Тушить в течении 2-3 минут, постоянно помешивая. Добавить корицу и мед. Снова перемешать и тушить еще 5 минут, пока яблоки не станут почти мягкими. Снять с огня и остудить около 5 минут.

Влет; яблочную смесь в сметану и хорошо перемешать.

Разогреть духовку до 400 ° F (204 ° C). Выложить пергаментной бумагой дно 9-дюймовой разъемной формы. Смазать растительным маслом и посыпать сухарями.

На присыпанной мукой рабочей поверхности раскатать охлажденное тесто в круг диаметром 11–12 дюймов. Осторожно выложить тесто в форму, делая бортики. Все хорошо утрамбовать пальцами. Выложить начинку на тесто и слеть остатки сока из дна миски. Бортиками накрыть начинку.

Выпекать на нижней полке около 20 минут. Достать пирог из духовки и смазать верх яичным белком. Поставить пирог обратно в духовку и печь на верхней полке около 15-20 минут. Вынуть из духовки и дать полностью остыть (не менее 2 часов) перед нарезкой.


TikTok version

No comments: