April 26, 2022

Cheesy Matzo Latkes


Yields 8 medium size pancakes (2 servings)

3 sheets of matzo (about 2 cups crushed matzo into small pieces)

2 eggs

2/3 cup hard cheese, thinly shredded

1/3 teaspoon kosher salt

1/2 teaspoon paprika

A couple dashes of black pepper

2 tablespoons fresh parsley, chopped finely

Vegetable or canola oil for frying

Place crushed dry matzo into a large bowl and add just enough cold water to cover all matzo. Let stand until softened, about 3-4 minutes. Drain matzo, pressing out excess water as mush as possible, and return to the bowl.

Add eggs, cheese, salt, paprika, black pepper, and process until smooth with immersion mixer. Add parsley and mix well.

In a medium nonstick or cast iron skillet, heat 1 tablespoon (15g) oil over medium heat until hot. Using a soup spoon, dollop matzo batter into pan, forming medium oval pancakes. Fry until golden on the first side, about 2 minutes. Turn pancakes and continue cooking until golden on the second side, 1 to 2 minutes longer. Continue with remaining matzo batter, using more oil as needed to keep the pan greased; adjust heat throughout to maintain a gentle but active sizzle.

Transfer latkes to a platter with a paпer towel and keep warm. Serve with sour cream or yogurt.

Оладьи с мацой и сыром

На 8 средних оладий (2 порции)

3 листа мацы (примерно 2 чашки измельченной мацы на мелкие кусочки)

2 яйца

2/3 чашки твердого сыра, тонко натертого

1/3 чайной ложки кошерной соли

1/2 чайной ложки паприки

Пара щепоток черного перца

2 столовые ложки свежей петрушки, мелко нарезанной

Растительное или рапсовое масло для жарки

Выложить измельченную сухую мацу в большую миску и добавить достаточно холодной воды, чтобы покрыть всю мацу. Дать постоять, пока маза не станет мягким, около 3-4 минут. Отжцать как можно больше воды из мацы и вернуть в миску.

Добавить яйца, сыр, соль, паприку, черный перец и взбить до получения однородной массы погружным миксером. Добавить петрушку и хорошо перемешать.

В средней антипригарной или чугунной сковороде нагреть 1 столовую ложку (15 г) подсолнечного масла на среднем огне до горячего состояния. Используя суповую ложку, выложить оладьи на сковороду, формируя средние овалы. Обжарить до золотистого цвета с первой стороны, около 2 минут. Перевернуть блины и продолжайте готовить, пока вторая сторона не станет золотистой, еще 1–2 минуты. Использовать все оставшиеся тесто для мацы, используя больше масла по мере необходимости, чтобы оладьи не пригорали. Если нужно уменьшите огонь под сковородой.

Переложить оладьи на тарелку с бумажным полотенцем и держать в тепле. Подавать со сметаной или йогуртом.


No comments:

Post a Comment