December 14, 2022

Roasted Butternut Squash Pate with Cheese


 Yields about 1 & 1/4 cups pate

About 1 pound fresh butternut squash, halved

1 tablespoon olive oil

Some ground black pepper & salt for sprinkling

1 & 1/2 cups Colby or gruyere cheese, grated

1/2 cup whipping cream

1/2 teaspoon ground cinnamon

Lemon Juice (optional)

Cayenne pepper to taste (optional)

Preheat oven to 350°F. Line a baking sheet with parchment paper.

Pour olive oil over butternut squash and arrange with skin down on the lined baking sheet. Sprinkle with black pepper and salt. Roast for 40-50 minutes. Remove from oven and let cool completely.

Peel the skin and place cooled squash, cheese, whipping cream, and cinnamon into the bowl of a food processor fitted with the steel chopping blade. Puree until smooth. Taste and add salt, if needed, and pepper, lemon juice or cayenne pepper.

Serve with flat bread or tortillas. Keep refrigerated for a couple days in a covered container.


Паштет из запеченой тыквы с сыром

На 1 и 1/4 чашки паштета

Около 1 фунта (500 грамм) свежей тыквы, разрезанной пополам

1 столовая ложка оливкового масла

Немного молотого черного перца и соли для посыпки

1 и 1/2 чашки сыра колби или грюйер, натертого

1/2 чашки сливок

1/2 чайной ложки молотой корицы

Лимонный сок (по желанию)

Кайенский перец по вкусу (по желанию)

Разогреть духовку до 350°F. Выложить пергаментной бумагой небольшое деко для выпечки.

Полить оливковым маслом тыкву и выложить на застеленном бумагой противне кожей вниз. Посыпать черным перцем и солью. Запекать 40-50 минут. Вынуть из духовки и дать полностью остыть.

Снять кожицу с тыквы и поместить тыкву, сыр, взбитые сливки и корицу в чашу кухонного комбайна со стальным лезвием. Пюрировать до однородности. При необходимости добавить соль и перец, лимонный сок или кайенский перец.

Подавать с лепешками. Хранить в холодильнике пару дней в закрытой посуде.



No comments:

Post a Comment