May 12, 2023

Quick Marinated Eggplant (Recipe from the old Israeli cookbook)


Yields about 4 cups

2 eggplants (about 2 pounds total), cleaned, cut into 1-inch cubes

2 tablespoons olive oil + more if needed

Marinade

1/2 cup olive oil

1/2 cup cold water

1/2 cup white vinegar (5%)

2 tablespoons lemon juice

2 teaspoons honey

4 large garlic cloves, minced

2 teaspoons salt

1/2 teaspoon ground black pepper

1/2 teaspoon paprika

1/3 cup fresh parsley, finely chopped

Mix well eggplant cubes and olives oil in a large plastic bowl and set aside.

Mix all ingredients for the marinade and set aside.

Heat 1 tablespoon olive oil on a large frying pan on medium-high heat. Add eggplant and fry for about 5-7 minutes. Sprinkle lightly with salt, toss, and roast for 5 more minutes until all eggplant cubes are evenly browned and cooked through. Remove from the heat and set aside.

Prepare a 4-cup glass jar with a lid.

Transfer cooked eggplant to a plastic bowl and marinade. Mix well and give for about 10 minutes to cool off. Pour the mixture into a glass jar and cover with a lid. Place into the refrigerator for about 3-5 minutes, better for overnight.

Check for the salt before serving. Add if needed. Serve with bread, meat, or fish.


Быстрые маринованные баклажаны (Рецепт из старой израильской кулинарной книги)

На 4 чашки

2 баклажана (всего 1кг), очищенных, нарезанных на 2-см кубики

2 столовые ложки оливкового масла + больше, если нужно

Маринад

1/2 чашки оливкового масла

1/2 чашки холодной воды

1/2 чашки белого уксуса (5%)

2 столовые ложки лимонного сока

2 чайные ложки меда

4 больших зубчика чеснока, мелко измельченного

2 чайные ложки соли

1/2 чайной ложки молотого черного перца

1/2 чайной ложки паприки

1/3 чашки свежей петрушки, мелко нарезанной

Хорошо перемешать нарезанный баклажан и оливковое масло в большой пластиковой миске и отложить в сторону.

Смешать все ингредиенты для маринада и отложить в сторону.

Нагреть 1 столовую ложку оливкового масла в большой сковороде на среднем огне. Добавить баклажаны и жарить около 5-7 минут. Слегка посыпать солью, перемешать и жарить еще 5 минут, пока все кубики баклажанов не подрумянятся и не прожарятся. Снять с огня и отложить в сторону.

Подготовить стеклянную банку объемом на 1л с крышкой.

Переложить приготовленные баклажаны в пластиковую миску и добавить маринад. Хорошо перемешать и дать 10 минут остыть. Перелить смесь в стеклянную банку и накрыть крышкой. Поставить в холодильник на 3-5 минут, лучше на ночь.

Перед подачей проверить на соль. Если нужно, добавить больше соли. Подавать с хлебом, мясом или рыбой.


No comments: