Yields about 4 cups
2 eggplants (about 2 pounds total), cleaned, cut into 1-inch cubes
2 tablespoons olive oil + more if needed
Marinade
1/2 cup olive oil
1/2 cup cold water
1/2 cup white vinegar (5%)
2 tablespoons lemon juice
2 teaspoons honey
4 large garlic cloves, minced
2 teaspoons salt
1/2 teaspoon ground black pepper
1/2 teaspoon paprika
1/3 cup fresh parsley, finely chopped
Mix well eggplant cubes and olives oil in a large plastic bowl and set aside.
Mix all ingredients for the marinade and set aside.
Heat 1 tablespoon olive oil on a large frying pan on medium-high heat. Add eggplant and fry for about 5-7 minutes. Sprinkle lightly with salt, toss, and roast for 5 more minutes until all eggplant cubes are evenly browned and cooked through. Remove from the heat and set aside.
Prepare a 4-cup glass jar with a lid.
Transfer cooked eggplant to a plastic bowl and marinade. Mix well and give for about 10 minutes to cool off. Pour the mixture into a glass jar and cover with a lid. Place into the refrigerator for about 3-5 minutes, better for overnight.
Check for the salt before serving. Add if needed. Serve with bread, meat, or fish.
Быстрые маринованные баклажаны (Рецепт из старой израильской кулинарной книги)
На 4 чашки
2 баклажана (всего 1кг), очищенных, нарезанных на 2-см кубики
2 столовые ложки оливкового масла + больше, если нужно
Маринад
1/2 чашки оливкового масла
1/2 чашки холодной воды
1/2 чашки белого уксуса (5%)
2 столовые ложки лимонного сока
2 чайные ложки меда
4 больших зубчика чеснока, мелко измельченного
2 чайные ложки соли
1/2 чайной ложки молотого черного перца
1/2 чайной ложки паприки
1/3 чашки свежей петрушки, мелко нарезанной
Хорошо перемешать нарезанный баклажан и оливковое масло в большой пластиковой миске и отложить в сторону.
Смешать все ингредиенты для маринада и отложить в сторону.
Нагреть 1 столовую ложку оливкового масла в большой сковороде на среднем огне. Добавить баклажаны и жарить около 5-7 минут. Слегка посыпать солью, перемешать и жарить еще 5 минут, пока все кубики баклажанов не подрумянятся и не прожарятся. Снять с огня и отложить в сторону.
Подготовить стеклянную банку объемом на 1л с крышкой.
Переложить приготовленные баклажаны в пластиковую миску и добавить маринад. Хорошо перемешать и дать 10 минут остыть. Перелить смесь в стеклянную банку и накрыть крышкой. Поставить в холодильник на 3-5 минут, лучше на ночь.
Перед подачей проверить на соль. Если нужно, добавить больше соли. Подавать с хлебом, мясом или рыбой.
No comments:
Post a Comment