May 11, 2024

Apple Bars with Sour Cream Filling


Yield about 24 medium size pastries

Dough
1/2 cup butter, room temperature
1/3 cup light brown or cane sugar (1/2 cup for sweeter version)
4 large eggs, room temperature
1/2 teaspoon vanilla extract
A couples dashes of salt
1 & 1/2 cups all-purpose flour
1 & 1/2 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon dry orange peel (optional)

Filling
2 large apples, cored, peeled, and slice into thin slices
1 teaspoon lemon juice
2-3 teaspoons almond meal for sprinkling
1 cup sour cream, room temperature
2 eggs, room temperature
1 teaspoon corn starch
2 tablespoons sugar


Place softened butter and sugar into a large mixing bowl. Mix, using an electric mixer on medium speed for 1-2 minutes, or until the butter mixture is pale yellow, light, and fluffy. Use a rubber spatula to scrape the side of the bowl once or twice while mixing. During the beating, add eggs, one by one, vanilla extract, salt, flour, baking powder, and orange peel. Beat until the batter is smooth and slightly fluffy.

Preheat the oven to 350F (180 C). Grease an aluminum pan size 8 x 11-inch with vegetable oil, spray with non-stick baking spray, and sprinkle with some flour. 

Pour the dough on the bottom of the pan, spread with a spatula all over, sprinkle with almond meal, and stick pieces of apples in three rows.

In a medium bowl, mix all ingredients for the filling. Sprinkle the top of the apples with an almond meal and pour the filling over. Bake in the oven for 50-55 minutes until light brown on top. Remove from the oven, keep in the pan until cool, and cut into pieces.

Sprinkle with powdered sugar and serve.


Яблочный пирог со сметанной заливкой

На 24 куска среднего размера.

Тесто

1/2 (около 100 грамм) чашки сливочного масла, комнатной температуры
1/3 чашки светло-коричневого или тростникового сахара (1/2 чашки для более сладкого варианта)
4 больших яйца, комнатной температуры
1/2 чайной ложки ванильного экстракта
Пару щепоток соли
1 и 1/2 чашки муки
1 и 1/2 чайной ложки разрыхлителя
1/2 чайной ложки сухой цедры апельсина (по желанию)

Заливка
2 больших яблока, очистите от сердцевины и нарежьте тонкими ломтиками.
1 чайная ложка лимонного сока
2-3 чайные ложки миндальной муки для посыпки
1 чашка (около 200 грамм) сметаны, комнатной температуры
2 яйца, комнатной температуры
1 чайная ложка кукурузного крахмала
2 столовые ложки сахара

Поместить размягченное масло и сахар в большую миску. Взбить электрическим миксером на средней скорости в течение 1-2 минут или пока масляная смесь не станет бледно-желтой, легкой и воздушной. Резиновой лопаточкой сосрести стенки чаши один или два раза во время перемешивания. Во время взбивания по одному добавить яйца, ванильный экстракт, соль, муку, разрыхлитель и апельсиновую цедру. Взбить, пока тесто не станет гладким и слегка пушистым.

Разогреть духовку до 350F (180 C). Смазать алюминиевую форму размером 8 x 11 дюймов растительным маслом, сбрызнуть антипригарным спреем для выпечки и посыпать небольшим количеством муки.

Вылить тесто на дно формы, разровнять лопаткой по всей поверхности, посыпать миндальной мукой и в три ряда выложить кусочки яблок.

В средней миске смешать все ингредиенты для заливки. Посыпать яблоки сверху миндальной мукой и покрыть заливкой. Выпекать в духовке 50-55 минут до светло-коричневого цвета сверху.

Вынуть из духовки, оставить в форме до остывания и разрезать на кусочки.

Посыпать сахарной пудрой и подать к столу.


Recipe comes from



No comments: