Yields 8 servings
1 cup quinoa, rinsed
2 cups water
1 1/2 cups all-purpose flour
1 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon salt
3 large eggs
1/2 cup honey
1/2 cup olive oil
1 teaspoon vanilla extract
Zest of 1 lemon
1/2 cup plain Greek yogurt
Preheat the oven to 350°F (175°C). Grease and flour a 9-inch round cake pan.
In a medium saucepan, combine the quinoa and water. Bring to a boil, then reduce the heat and simmer for 15 minutes, or until the water is absorbed and the quinoa is tender. Let it cool.
In a large bowl, whisk together the flour, baking powder, baking soda, and salt.
In another bowl, beat the eggs and add the honey, olive oil, vanilla extract, and lemon zest. Mix well. Add the cooled quinoa and Greek yogurt to the wet ingredients, stirring until combined.
Gradually add the dry ingredients to the wet mixture, mixing until just combined. Pour the batter into the prepared cake pan and smooth the top with a spatula.
Bake for 40-45 minutes, or until a toothpick inserted into the center comes out clean. Let the cake cool in the pan for 10 minutes, then turn it out onto a wire rack to cool completely.
Serve the cake plain or with a drizzle of honey on top.
Медовик на оливковом масле и киноа
На 8 больших кусков
1 чашка киноа (крупа), промыть
2 чашки воды
1 1/2 стакана универсальной муки
1 чайная ложка разрыхлителя
1/2 чайной ложки пищевой соды
1/2 чайной ложки соли
3 больших яйца
1/2 чашки меда
1/2 чашки оливкового масла
1 чайная ложка ванильного экстракта
Цедра 1 лимона
1/2 чашки простого греческого йогурта
Разогреть духовку до 350°F (175°C). Смазать маслом и посыпать мукой 9-дюймовую круглую форму для выпечки торта.
В средней кастрюле перемешать киноа и воду. Довести до кипения, уменьшить огонь и варить 15 минут или пока вся вода не испарится и киноа не станет мягкой. Дать остыть.
В большой миске смешайте муку, разрыхлитель, соду и соль.
В другой миске венчиком взбить яйца и добавить мед, оливковое масло, ванильный экстракт и цедру лимона. Хорошо перемешать. Добавить охлажденную киноа и греческий йогурт к влажным ингредиентам, перемешать до однородной массы.
Добавить сухие ингредиенты к влажной смеси, перемешивая до однородного состояния. Вылить тесто в подготовленную форму для кекса и разровнять верх лопаткой.
Выпекать 40-45 минут или пока зубочистка, воткнутая в центр, не будет выходить чистой. Дать торту остыть в форме 10 минут, затем переложить его на решетку до полного остывания.
Подать медовик с медом.
Recipe from Facebook
No comments:
Post a Comment