April 01, 2007

Cauliflower-Curry Latkes


Cauliflower-Curry Latkes

1 lb. head cauliflower, 1 lb. russet potatoes, peeled, 2 large onions, 2 1/4 to 2 1/2 cups of matzo meal, 2 tsp curry powder, 1 tsp each ground cumin, ground coriander, and kosher salt, 1/2 tsp. cayenne pepper, 3 eggs beaten, cooking oil for frying

Break cauliflower into 1/2-inch florets. In stockpot bring 6 cups water to boiling. Add a dash of salt and florets; cook for 3 minutes. Drain; cool in iced water. Drain again; pat dry.

Meanwhile in a food processor finely shred potatoes, onions, add cauliflower and pulse everything together several times. Take the mixture out and stip in 3/4 cup matzo meal, curry powder, cumin, coriander, salt, and cayenne pepper. Add eggs; mix well. If needed, add some matzo meal until mixture holds together.

Form cauliflower mixture in patties. Place matzo meal in a shallow dish; dip patties in matzo meal; set aside. In a skillet heat oil. Carefully add 4 patties to hot oil. Fry over medium-high heat for 2-3 minutes on each side until golden. Drain on paper towels. Repeat with remaining patties. Serve warm. Makes about 24 latkes.

Оладьи из цветной капусты.

450 грамм свежей цветной капусты, 3-4 очищенных картофелин, 2 головки лука, 2 1/4 до 2 1/2 чашек муки из мацы, 2 чайных ложки кэри, по одной чайной ложке кумина, кориандра и соли, 1/2 чайной ложки красного перца, 3 яйца.

Разнять цветную капусту на соцветия. Нагреть в кастрюле 6 чашек воды. Немного посолить и добавить соцветия. Варить 3 минуты. Отцедить воду. Остудить цветную капусту.

В кухонном комбайне размолоть картошку, лук и добавить цветную капусту. Размолоть все вместе до образования мелких крошек. Вынуть смесь, добавить 3/4 чашки муки из мацы и специи. В последнюю очередь яйца и смешать все ингридиенты. Если нужно добавить еще мацовой муки.

В мелкую тарелку насыпать муки из мацы. Сформировать из фарша оладьи и каждую обмакнуть с двух сторон в мацовую муку.

Разогреть масло на сковороде и пожарить оладьи по 2-3 минуты с каждой стороны.
Подавать теплыми. 24 оладьи.

Recipe from "Better Homes and Gardens" magazine

2 comments:

  1. Anonymous3:49 AM

    I love the combination of curry and cauliflower...I bet these are wonderful!

    ReplyDelete
  2. these look very good, alla.

    looks like i have a lot of catch-up reading to do on your blog :)

    ReplyDelete