September 17, 2013

Harvest vegetable saute.

Harvest vegetable saute.

Yield: 5 or 6 servings.

2 big yellow onions, thickly chopped in half rings
2 big carrots, peeled and grated on a grater with a big holes
2 big red or yellow peppers, finely chopped
3 big red tomatoes, finely chopped
2 big eggplants, peeled and cut into medium-small size cubes
3-4 garlic cloves, minced
2 big red apples, grated on a grater with a big holes
salt, pepper, lemon juice to taste
olive oil for sauteing

Note: It's a very slow process. I think, it's going to take up to 1 hour to saute all vegetables.
No matter of timing, I love these veggies with meat, fish or just a side dish in a fall.

Pour 4-5 cups of water in a big bowl, add 1 teaspoon of salt and place eggplant cubes in it. Leave for 40-45 minutes. It removes the moisture, makes it less bitter and adds crispness.

Heat oil in large nonstick skillet over medium-high heat. Add onions; cook 8-10 minutes or until tender  and little bit brown, stirring occasionally. Add grated carrots and continue to cook for more 10 minutes. Add a little bit of salt and pepper. At this moment you can start adding peppers and tomatoes.

While veggies are sauteing, prepare eggplant cubes. Using your hands, squeeze water out of eggplant cubes and add to veggies on a skillet. Add garlic and grated apples. Check for salt, pepper and lemon juice, If you feel you need them, add to taste. Saute for 20 minutes stirring occasionally. Serve warm or at room temperature.

This recipe came from my mom's friend a long time ago. Every fall I used to make this dish several times. It's healthy and delicious in a fall.


Осеннее вегетарианское соте.

На 5 или 6 порций

2 больших луковицы, очишенных и порезанных на большие полукольца
2 большие моркови, очищенные и натертые на крупной терке (бурячная)
2 больших красных или  желтых перца, мелко нарезанных
3 больших помидора, мелко порезанных
2 больших баклажана, очишенных и порезанных на небольшие кубики
3-4 зубца чеснока, мелко нарезанных
2 больших красных яблока, натертых на крупной терке
соль, перец, лимонных сок по вкусу
оливковое масло для жарки

В большую миску налить 4-5 чашек воды, добавить 1 чайную ложку соли и баклажанные кубики. Дать постоять 40-45 минут.

Нагреть масло в большой сковороде, добавить нарезанный лук и жарить на среднем огне 8-10 минут. Помешать и добавить морковку. Продолжать жарить на небольшой огне 10 минут. Добавить немного соли и перца. После чего добавить сладкий красный перец и помидоры.

Руками вынуть баклажаны из воды о хорошо отжать воду. Выложить на сковородку, помешать и добавить чеснок. В последнюю очередь положить натертые яблоки и все протушить на медленном огне 20 минут. Желательно каждые 3-4 минуты помешивать. Подавать теплым или комнатной тепературы.


No comments:

Post a Comment