December 17, 2016

Boozy white chocolate and cranberry cookies



Make 25 cookies

3/4 cup (90 gram) all-purpose flour
1/4 teaspoon salt
1/2 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon baking soda
6 & 1/2 tablespoons (100 gram) butter, at room temperature
1 teaspoon vanilla extract
1/2 cup (100 gram) brown sugar
2 tablespoon sugar
1 egg, lightly beaten
3/4 cup (80 gram) old-fashioned oats (almost pulverized in food processor)
2 oz (60 gram) white chocolate, chopped into chocolate-chip size pieces
2/3 cup (75 gram) dried cranberries

Glaze
1 cup powdered sugar
4 teaspoons dark rum

Preheat oven to 325 F (170 C) Line 2 baking sheets with parchment paper.
Sift together flour, salt, baking power and soda. Set aside.
Put the butter, vanilla, and sugars in a large mixing bowl and beat with a wooden spoon until the mixture is lightly in color and texture. Gradually add egg. Add flour mixture and oats, them chocolate and cranberries. Make a dough and chill in refrigerator for 1 hour. Use your hands to roll balls, somewhere between the size of an olive and a walnut. Press balls lightly onto the baking sheets. Make sure you space them apart enough for spreading. Place in the oven and bake about 10 minutes., until they are light brown color. Remove from the oven and allow to cool on pans.
To make glaze, mix rum and powdered sugar.
Spread glaze on a top of each cookie.


Печенье с белым шоколадом и сухой клюквой

На  25 печений

3/4 чашки (90 грамм) муки общего назначения
1/4 чайной ложки соли
1/2 чайной ложки разрыхлителя
1/2 чайной ложки соды
6 и 1/2 столовые ложки (100 г) сливочного масла, при комнатной температуре
1 чайная ложка ванильного экстракта
1/2 чашки (100 грамм) коричневого сахара
2 столовых ложки сахара
1 яйцо, слегка взбитого
3/4 чашки(80 грамм) овсянки (измельченно в кухонном комбайне)
2 oz (60 грамм) белого шоколада, нарезанного на мелкие кусочки
2/3 стакана (75 грамм) сушеной клюквы

Глазурь
1 стакан сахарной пудры
4 чайные ложки темного рома

Разогреть духовку до 325 F (170 C). Выложить 2 противня пергаментной бумагой.

Смешать вместе муку, соль, разрыхлитель и соду.

Положить сливочное масло, ваниль, и коричневый и обыкновенный сахар в большую миску и взбить деревянной ложкой, пока смесь не станет легкойпо фактуре. Медленно добавить добавить яйцо. Добавить мучную смесь и овсянку, шоколад и клюкву. Замешать тесто и поставить в холодильник на 1 час. Руками сделать шарики величиной в грецкий орех, выложить на противень и слегко приплюснуть.  Печь в течении 10 минут, пока печенье будет светло-коричневого цвета.  Вынуть из духовки и дать остыть на рпотивне.

Для глазури смешать ром и сахарную пудру.

Полить глазурью к верх каждого печенья. Дать застыть.


Recipe from different cooking books by  Yotam Ottolenghi

No comments:

Post a Comment