May 10, 2018

Aromatic Cured Salmon (Selyodka style)


Excellent for appetizers, salads, sandwiches and just with beer.

Servings: 4

1 lb salmon fillet sushi grade or previously frozen to -4F or below for 7 days
Salmon Marinade
2 cup water
1/4 cup salt
1/4 cups sugar
1 tsp coriander seeds
1 tsp pepper corns
1/4 tsp red pepper flakes
3-4 bay leaves
1 tsp dry onion flakes
1 tsp mustard seeds
1 tsp pickling spice optional
1 cup oil (I think, 2 tablespoons light olive oil is enough)
1 onion

MAKE THE MARINADE FOR CURED SALMON:
Combine all ingredients for the marinade in a small sauce pot and simmer for 3-4 minutes, then cool completely.

CUT AND MARINATE:
Cut the salmon fillet into 1/2 inch by 2 inch little logs (or any other size and shape you wish).
Combine the salmon and the cooled marinade in a jar, seal with a lid and refrigerate for about 24 hours.
After 24 hours taste the salmon for salt. If it is salted to your liking then, drain the marinade and remove the spices off the fish.
Next, paper towel dry all the pieces, place in a medium bowl, add 1-2 tablespoons of light olive oil add them to a jar.  Shake well and place in refregirator for a couple hours.
If you wish, you could add chopped sweet onion. I usually add the onion right before serving the fish, though.

Notes
Use the best quality fish you can find. It is best to use sushi grade salmon for this recipe, since the curing process might not be enough to make the salmon safe to eat. If using regular salmon, consume at own risk.

If the salmon is not salty enough after 24 hours, place back in the fridge and keep checking periodically, until it is salted to your liking.

If you have left the salmon in the marinade for too long and it is too salty, drain the marinade and fill the jar with boiled and cooled water to draw out some salt. Keep checking every couple hours to see if the flavor is to your liking. Then drain and proceed with the rest of the recipe.

If you do not care for the flavor of spices, you can omit any or all of them. Just combine salt, sugar and the water for the brine.


Лосось в селедочном стиле

На 4 порции

500 грамм филе лосося (Я использовала свежий лосось)

Маринад
2 чашки воды
1/4 чашка соли
1/4 чашки сахара
1 ч.л. семян кориандра
1 ч.л. черного перца-горошка
1/4 ч.л. красного жгучего перца в кусочках
3-4 лавровых листа
1 ч.л. сухих луковых хлопьев
1 ч.л. семян горчицы
1 чайная ложка трав для засолки
1 чашка масла (я думаю, 2 столовые ложки легкого оливкового масла достаточно)
1 лук

Для маринада:
Положить все ингридиенты для маринада в небольшую кастрюлю, довести до кипения и кипятить на малом огне 3-4 минуты, затем полностью охладить.

Нарезать филе лосося на небольшие полоски. Приготовить чистую стеклянную посуду и выложить куски лосося в нее, залить маринадом. Закрыть крышкой и оставить в холодильнике на 24 часа.
Через 24 часа проверить лосось на соль. Если лосось достаточно просолился, то слить маринад и очистить от специй. Выложить на бумажное полотенце и обсушить. Переложить в чистый контейнер, добавить немного масла и поставить в холодильник на пару часов. Перед подачей можете добавить свежий лук.

Рекоммендации

Используйте рыбу очень хорошего качества. Лучше всего использовать лосось для приготовления суши 

Если лосось не достаточно солен через 24 часа, поместите его обратно в холодильник и продолжайте периодически проверять, пока он не просолиться по вашему вкусу.

Если вы оставили лосось в маринаде слишком долго, и он слишком солен, вылейте маринад и наполните банку охлажденной кипяченной водой. Продолжайте проверять каждые пару часов, чтобы убедиться, что вкус вам по душе. Затем слейте воду.

Если вы не нравится вкус специй, вы можете просто соединить соль, сахар и воду для рассола.

Recipe comes from Let the Baking Begin

No comments:

Post a Comment