July 30, 2018
Lentil and Rice Summer Salad
Makes: 4 to 6 servings
This is a fab potluck salad. If you make it for dinner at home, try it topped with a salmon fillet or, for a vegetarian entree, served over spinach or other salad greens. (A word of warning: Don't substitute a different rice. Arborio, the type used in risotto, definitely works best.) The recipe comes from the blog A Couple Cooks.
ingredients
2 3/4 cups water
1 cup French (puy) lentils* or green lentils
1 teaspoon kosher salt
1 cup arborio rice
1 tablespoon sherry vinegar
1 tablespoon Dijon-style mustard
2 teaspoons smoked paprika
1/4 cup extra-virgin olive oil
1 cup cherry tomatoes, quartered
1/2 cup thinly sliced red onion
1/2 cup chopped fresh basil (I used parsley)
Freshly ground black pepper
In a large saucepan, bring the water, lentils and kosher salt to a boil. Reduce heat to a simmer; cook, covered, for 10 minutes. Meanwhile, rinse rice thoroughly in a fine-mesh strainer until water runs clear. Stir rice into lentils; continue to simmer, covered, for 10 more minutes, or until water is absorbed and rice is tender. Spread rice and lentils out on a large sheet pan to cool for 10 minutes.
Meanwhile, prepare dressing: In a medium serving bowl, whisk together sherry vinegar, mustard and smoked paprika. Gradually drizzle in olive oil, whisking until creamy and emulsified. Stir in cooled rice and lentils, then fold in tomatoes, red onion and basil. Add pepper to taste.
P.S. I boiled rice and lentils separately, cooled and mix together with prepared dressing
Летний салат из чечевицы и риса
На 4-6 порций
2 3/4 стакана воды
1 чашка французской (puy) чечевицы или зеленой чечевицы
1 чайная ложка кошерной соли
1 чашка риса арборио
1 столовая ложка хересного уксуса
1 столовая ложка горчицы в дижонском стиле
2 чайных ложки копченой паприки
1/4 чашки оливкового масла
1 чашка томатов черри, разрезанныч пополам
1/2 чашки тонко нарезанного красного лука
1/2 чашки нарезанного свежего базилика (я использовал петрушку)
Свежемолотый черный перец
Соль по вкусу
В большой кастрюле вскипятить воду, добавить сухую чечевицу и кошерную соль. Уменьшите огонь до кипения; варить, покрыть, в течение 10 минут. Между тем, тщательно промыть рис в сетчатой сетке, пока вода не станет чистой. Добавить рис в чечевицу; продолжать варить еще на 10 минут до тех пор, пока вода не выкипит и рис станет нежным. Выложить рис и чечевицу на большое деко и дать остыть в течение 10 минут.
Тем временем сделать соус для салата. В средней посуде взбить вместе хересный уксус, горчицу и копченую паприку. Постепенно добавить оливковое масло, взбивая и эмульгируя. Влить в охлажденный рис и чечевицу, затем добавить помидоры, красный лук и базилик. Проверить на соль и перец. Если нужно, добавить.
P.S. Я отдельно отваривала рис и чечевицу, дала остыть и смешивала с приготовленным соусом
Recipe comes from MidwestLiving magazine
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment